AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Apartman yoneticisi makbuz vermek zorunda mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.516
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Apartman yöneticisi makbuz vermek zorunda mı?​

Peki, apartman yönetcisinin aidat makbuzu vermesi zorunlu mudur? Apartman aidat makbuzu kanunen bir zorunluluk taşımıyor. Ancak apartman yönetiminin makbuz kesmesi, ileride yaşanabilecek sorunların önüne geçebiliyor.

Yönetici aidat vermek zorunda mı?​

Daire sahiplerinin ortak kararı ile apartman yöneticisi aidat öder mi sorusunun cevabı olacak şekilde bir kural belirlenmemişse yönetici, yönetim giderlerinin kendisine düşen kısmının yarısını ödemeyebilir. Eğer yönetici dışarıdan tayin edilirse belirli miktarda bir ücret ödemesi yapılabilir.
Apartman yöneticisi aidat dışında para toplayabilir mi?​
Apartmanlarda ya da sitelerde, apartman yöneticisi tarafından harcama yapılan veya yapılacak olan giderler için para toplayabilir. Fakat acil bir durum bulunmuyorsa, apartmanlarda para toplanması için genel kurul kararının olması gerekiyor.
Yönetici aidat karşılığı makbuz vermek ve apartman hesabı da açtırmak zorunda. Şeffaflık adına artık birçok site ve apartmanda hesap dökümleri aylık ve yıllık olarak ilan ediliyor. Apartman hesaplarında bir sorun olması halinde ise kat malikleri yöneticiye dava açabiliyor.

Apartman gelir gider tablosu zorunlu mu?​

Apartman gelir gider tablosu zorunlu mu?
Yönetici veya varsa yönetim kurulu her genel kurul öncesinde o tarihe kadarki elde edilen gelirlerle yapılmış giderlerin hesabını vermek zorunda. Yine kat maliklerinin yarısının talebi ile de genel kurullar dışında hesabın gösterilmesi zorunlu.

Bina yönetimi elektriği kesebilir mi?​

Bina yönetimi elektriği kesebilir mi?
Fakat yönetim planında böyle bir madde yoksa faturalar ayrı ayrı abonelik şeklindeyse site yönetiminin elektriği, suyu veya doğalgazı kesemez. Bu yolla enerjisi kesilenler sulh hukuk mahkemesine başvurabilir.

Yönetici karar olmadan ek para toplayabilir mi?​

Yöneticinin zam yapma ve ek aidat toplama yetkisi yasadan kaynaklanıyor. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) 35. maddesi topladığı avansın yetmemesi halinde geri kalan işler için tekrar avans toplama yetkisini yöneticiye vermektedir.

Apartman yöneticisi hesap vermezse ne olur?​

Yönetici kendisine yapılan isteme rağmen hesap vermiyorsa, kat maliki bu durumda hakimden müdahelesini isteyebiliyor. Kat maliki Sulh Hukuk Mahkemesine giderek, yöneticiye karşı dava açabiliyor.
Site Yönetimi fatura kesebilir mi?​
Site yönetimi fatura kesebilir mi? Site yönetimlerinin fatura kesebilmeleri için potansiyel vergi nosu alması gerekiyor. Ancak yönetimler genelde uğraşmak istemiyorlar bu durumda fatura site yönetim kurulu başkanının TC nosu ile de kesilebiliyor.

Yönetim sıcak suyu kesebilir mi?​

Yönetim sıcak suyu kesebilir mi?
Kanun maddeleri incelendiğinde yönetici veya yönetim kuruluna ya da kat malikleri genel kuruluna ortak kullanılan şeylerden yoksun bırakma, ortak abonelikteki suyu ya da elektriği kesme, ısınma sistemini kapatma gibi bir yetki kesinlikle tanınmamıştır.

Yönetici avans toplayabilir mi?​

Yönetici avans toplayabilir mi?
Ancak, içerisinde bulunduğumuz salgın dönemi gibi durumlarda genel kurul yapılamıyorsa ya da genel kurulda kabul edilen aidat yeterli olmadıysa veya işletme projesini yapma görevi yöneticiye verilmiş ise yönetici de işletme projesi yapabilir. Yetmeyen kısım için ek ortak gider avansı toplayabilir.
 
Apartman yöneticisinin aidat makbuzu vermesi zorunlu değildir çünkü kanunen böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak apartman yöneticisinin makbuz kesmesi, ileride ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçebilir ve şeffaflığı artırabilir. Ayrıca yöneticinin aidat ödemesi konusunda belirlenmiş bir kural yoksa, genelde yöneticiler yönetim giderlerinin kendilerine düşen kısmının yarısını ödemektedir. Yönetici dışarıdan tayin edilmişse, belirli miktarda bir ücret ödemesi yapılabilir.

Apartman yöneticisi, apartman giderlerini karşılamak için para toplayabilir ancak acil bir durum olmadıkça bunun için genel kurul kararı alınması gerekmektedir. Yönetici ayrıca, aidat karşılığı makbuz vermek ve apartman hesabı açtırmak zorundadır. Artık birçok site ve apartmanda hesap dökümleri aylık ve yıllık olarak ilan edilmekte ve apartman hesaplarında şeffaflık sağlanmaktadır. Eğer apartman hesaplarında bir sorun ortaya çıkarsa, kat malikleri yöneticiye dava açabilirler.

Apartman gelir gider tablosu konusunda da benzer şekilde yöneticinin veya yönetim kurulunun her genel kurul öncesinde elde edilen gelirlerle yapılan giderlerin hesabını vermesi gerekmektedir. Kat maliklerinin talebi üzerine, genel kurul dışında da hesapların gösterilmesi zorunlu olabilir.

Bina yönetimi, yönetim planında belirtilmemişse elektrik, su veya doğalgaz gibi hizmetleri kesemez. Eğer bu gibi hizmetler ayrı ayrı abonelik şeklinde ise site yönetiminin kesme yetkisi bulunmamaktadır. Bu durumda mağdur olanlar mahkemeye başvurabilirler.

Yöneticinin karar almadan ek para toplama yetkisi, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 35. maddesinde yer almaktadır. Bu madde, toplanan avansın yetersiz olması durumunda yöneticiye tekrar avans toplama yetkisi vermektedir.

Eğer yönetici hesap vermemekte direniyorsa, kat maliki bu durumu hakime iletip müdahale isteyebilir ve gerekirse yöneticiye karşı dava açabilir. Yönetim, fatura kesme yetkisine sahip olmak için potansiyel vergi numarası almalıdır. Ancak genellikle fatura, site yönetim kurulu başkanının TC numarası ile kesilmektedir.

Yönetim sıcak suyu kesemez çünkü kanunlar böyle bir yetki tanımamaktadır. Yani, yönetici veya yönetim kurulu ortak kullanılan şeyleri kısıtlama veya kesme hakkına sahip değildir.

Son olarak, yönetici belirli durumlarda avans toplayabilir. Örneğin genel kurul yapılamadığında, kabul edilen aidat yetersiz olduğunda veya işletme projesi gerektiğinde yönetici ek avans toplayabilir. Ancak bu durumlar istisnai durumlardır ve belirli şartlara bağlıdır.
 
Geri
Üst