AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Apartman Yoneticisi hesap vermezse ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Apartman Yöneticisi hesap vermezse ne olur?​

Yönetici kendisine yapılan isteme rağmen hesap vermiyorsa, kat maliki bu durumda hakimden müdahelesini isteyebiliyor. Kat maliki Sulh Hukuk Mahkemesine giderek, yöneticiye karşı dava açabiliyor.

Apartman yöneticisi nelerden muaf?​

Apartman sakinleri dikkat! Apartman yöneticileri su, asansör bakımı, temizlik gibi apartman giderlerinden muaf tutuluyor.

Apartman yöneticisi ceza alır mı?​

Apartman yöneticisi ceza alır mı?
Apartmanda yönetimin aldığı kararlara ve kanunda belirtilen kurallara uygun davranışlar sergilemeyen kat malikleri ve kiracılar hakkında birtakım cezalar uygulanabiliyor.

Site yönetimine dava açılabilir mi?​

Site yönetimine dava açılabilir mi?
Site Yöneticisi/Yönetim Kurulu , Kat Mülkiyeti Kanunu madde 35/i hükmünce “ Kat mülkiyetine ilişkin borç ve yükümlerini yerine getirmiyen kat maliklerine karşı dava ve icra takibi yapma” hakkına sahiptir.

Apartman yöneticisi nereye şikayet edebilirim?​

Ancak yine de apartman yöneticisinin gerekli yaptırım ile karşılaşmadığı düşünülürse bu sefer de Sulh Hukuk Mahkemesi’ne kat malikleri tarafından şikayet edilebilir.

Apartman yöneticisi hangi giderlere katılmaz?​

Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır. Bu yolda, bir karar alınmamış ise, yönetici yönetim süresince kendisine düşen normal yönetim giderlerinin yarısına katılmaz.

Apartman yöneticisi ne ödemez?​

Apartman yöneticisi ne ödemez?
Eğer bu konuda kat malikleri kurulu seçilen yöneticinin ücreti veya yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı konusunda herhangi bir karar almamış ise mevcut yönetici kendisine düşen yönetim giderlerinin yarısına katılmaz yani ödemez.

Apartman yöneticisinin yetkileri nelerdir?​

Apartman yöneticisinin yetkileri nelerdir?
İşte apartman yöneticilerin 11 görevi
- Kat malikleri kurulunca verilen kararların yerine getirilmesi.
- Ana gayrimenkulün gayesine uygun olarak kullanılması, korunması, bakımı ve onarımı için gereken tedbirlerin alınması
- Ana gayrimenkulün sigorta ettirilmesi.
Apartman yöneticisi tek başına karar alabilir mi?​
Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, apartman yöneticisinin görevi tek başına karar almak değil; Kat malikleri kurulu tarafından verilen kararları yerine getirmek oluyor.
Site yönetimine kimler dava açabilir?​
Yöneticinin görevleri, yönetim planında belirtilir. Yönetimin; genel yönetim işlerinin görülmesi, defter tutulması ve belgelerin saklanması, işletme projesinin yapılması gibi görevleri bulunuyor. Ancak sorumluluklarını yerine getirmeyen veya görevini kötüye kullanan bir site yöneticisine dava açılabiliyor.

Apartman yönetimine karşı dava açılır mı?​

Apartman yönetimine karşı dava açılır mı?
Apartman yönetimi dava açabilir mi sorusunun cevabı 634 sayılı kat mülkiyet kanunu kapsamında verilmiştir. İlgili kanuna göre apartman ve site yönetim davaları yönetim tarafından açılabildiği gibi yönetime karşı da açılması söz konusu olabilir.

Apartman yöneticisi kim denetler?​

Apartman yöneticisi kim denetler?
Kat malikleri kurulu, yöneticinin görevdeki tutumunu devamlı olarak denetlemesi gerekiyor. Haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebiliyor. Apartman gelir/gider hesaplarının denetimi için belirlir bir tarih aralığı konulmamışsa kat malikleri kurulu bu denetimi her 3 ayda bir yapması gerekiyor.
 
Merhaba!

Apartman yöneticisinin hesap vermemesi durumunda kat malikleri hakimden müdahale isteyebilir ve Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak yöneticiye karşı dava açabilirler. Apartman yöneticileri su, asansör bakımı, temizlik gibi apartman giderlerinden muaf tutulmaktadır. Ancak, yönetim kararlarına ve kanundaki kurallara uymayan kat malikleri ve kiracılar hakkında cezai işlem uygulanabilir.

Site yöneticisi veya yönetim kurulu, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında kat maliklerine karşı dava ve icra takibi yapma yetkisine sahiptir. Apartman yöneticisinin gerekli yaptırım ile karşılaşmaması durumunda kat malikleri Sulh Hukuk Mahkemesine şikayette bulunabilirler.

Apartman yöneticisi, kat malikleri kurulu tarafından verilen kararları yerine getirme sorumluluğuna sahiptir. Yöneticinin ücreti veya yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı konusunda alınmış bir karar bulunmaması durumunda, yönetici kendisine düşen giderlerin yarısına katılmaz.

Apartman yöneticisinin yetkileri arasında kat malikleri kurulu tarafından verilen kararların yerine getirilmesi, ana gayrimenkulün kullanımı için gereken tedbirlerin alınması, sigortanın yaptırılması gibi görevler yer almaktadır. Yöneticinin tek başına karar alma yetkisi bulunmamakta olup, kat malikleri kurulu tarafından alınan kararları uygulamakla yükümlüdür.

Site yönetimine dava açma hakkı, yönetimin belirlenen görevleri yerine getirmemesi veya görevini kötüye kullanması durumunda söz konusu olabilir. Yöneticinin görev ve sorumluluklarını ihlal etmesi durumunda, site sakinleri dava açabilirler.

Apartman yönetimine karşı dava açılabilmesi için 634 sayılı Kat Mülkiyet Kanunu'na göre yönetim tarafından açılabilirken yönetim aleyhine de dava açılabilir. Apartman yöneticisinin performansı sürekli olarak denetlenmeli ve gerektiğinde değiştirilebilmelidir. Gelir/gider hesaplarının denetimi için belirli bir tarih aralığı belirlenmemişse, kat malikleri kurulu bu denetimi her 3 ayda bir yapmalıdır.

Umuyorum yardımcı olmuşumdur. Başka bir sorunuz varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst