AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Apache Nedir? Apache Ne Demek?

SoruCevap

Yeni Üye
Apache Nedir? Apache Ne Demek? Apache, açık kaynaklı bir web sunucusudur. Web sunucusu, internet sitelerinin yayınlanmasını sağlar. Apache, dünya çapında en yaygın kullanılan web sunucusudur. Apache, Linux ve Unix işletim sistemlerinde çalışabilir. Apache, web sitelerinin güvenliğini sağlamak için SSL sertifikalarını destekler. Apache, modüler bir yapıya sahiptir, yani ek modüller yüklenebilir. Apache, PHP, Perl, Python gibi dillerle uyumludur. Apache, performansı artırmak için önbellek özelliğine sahiptir. Apache, web sunucusu olmanın yanı sıra, FTP sunucusu, e-posta sunucusu ve proxy sunucusu olarak da kullanılabilir.
İçindekiler

Apache nedir?

Apache, web sunucusu yazılımıdır. Ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır. İnternet sitelerinin yayınlanmasına olanak sağlar.

Apache ne işe yarar?

Apache, web sitelerinin yayınlanmasını sağlar. HTTP protokolü üzerinden istemcilere sayfaları gönderir. Ayrıca, CGI, PHP, SSL gibi eklentilerle de uyumludur.

Apache nasıl kurulur?

Apache, Linux, Windows veya MacOS işletim sistemlerinde kurulabilir. İşletim sistemine uygun kurulum dosyası indirilip kurulum adımları takip edilir.

Apache ile hangi dosya tipleri yayınlanabilir?

Apache ile HTML, CSS, JavaScript, PHP, JPEG, PNG, PDF gibi birçok dosya tipi yayınlanabilir.

Apache ile hangi işletim sistemleri kullanılabilir?

Apache, Linux, Windows, MacOS, Solaris, FreeBSD, NetBSD gibi birçok işletim sistemi ile uyumludur.

Apache ve Nginx arasındaki farklar nelerdir?

Nginx, daha hafif ve yüksek performanslı bir web sunucusudur. Apache ise daha esnek ve eklenti desteği daha fazladır.

Apache ile hangi veritabanları kullanılabilir?

Apache ile MySQL, MariaDB, Oracle, PostgreSQL gibi birçok veritabanı kullanılabilir.

Apache hangi portu kullanır?

Apache, 80 numaralı portu kullanır. Bu port, HTTP protokolü için ayrılmıştır.

Apache’da Virtual Host nasıl oluşturulur?

Virtual Host, bir sunucuda birden fazla web sitesinin yayınlanmasını sağlar. Oluşturmak için httpd.conf dosyasına host bilgileri girilir.

Apache ile hangi güvenlik önlemleri alınabilir?

Apache, SSL sertifikası, htaccess dosyası, mod_security gibi güvenlik önlemleri alınabilir.

Apache logları nerede tutulur?

Apache logları, /var/log/apache2 klasöründe tutulur. Burada hata, erişim ve diğer loglar bulunur.

Apache’da .htaccess dosyası ne işe yarar?

.htaccess dosyası, web sayfasının kök dizininde bulunan bir dosyadır. Apache sunucusunun davranışını değiştirir veya ek özellikler ekler.

Apache ile hangi MIME tipleri kullanılabilir?

Apache ile HTML, CSS, JavaScript, JSON, XML, JPEG, PNG, GIF, PDF gibi birçok MIME tipi kullanılabilir.

Apache ile hangi HTTP metotları kullanılabilir?

Apache ile GET, POST, PUT, DELETE, HEAD, OPTIONS, TRACE gibi birçok HTTP metodu kullanılabilir.

Apache’da mod_rewrite nasıl kullanılır?

mod_rewrite, URL yeniden yazma işlemini yapar. Kullanmak için .htaccess dosyasına kurulum yapılır ve ayarlar yapılır.

Apache ile hangi dosya izinleri kullanılabilir?

Apache ile read, write, execute gibi farklı dosya izinleri kullanılabilir. Bu izinler, dosya ve klasörlerin erişim haklarını belirler.

Apache’da mod_ssl nasıl kullanılır?

mod_ssl, SSL sertifikaları oluşturmak ve yönetmek için kullanılır. Kullanmak için httpd.conf dosyasına kurulum yapılır ve ayarlar yapılır.

Apache’da mod_security nasıl kullanılır?

mod_security, güvenlik açıklarına karşı koruma sağlar. Kullanmak için httpd.conf dosyasına kurulum yapılır ve ayarlar yapılır.

Apache Nedir? Apache Ne Demek?

Apache web sunucusu, açık kaynaklı bir yazılımdır.
HTTP isteklerini işleyerek, web sayfalarını sunar.
Apache, Linux ve Windows gibi işletim sistemleriyle uyumlu çalışır.
Modüller sayesinde, fonksiyonları kolayca eklenebilir veya çıkarılabilir.
Apache web sunucusu, ücretsiz olarak kullanılabilir.

Apache kullanarak, PHP, Python, Ruby gibi dillerle dinamik web sayfaları oluşturulabilir.
Virtual host özelliği sayesinde, tek bir sunucu üzerinde birden fazla web sitesi barındırılabilir.
htaccess dosyası kullanarak, web sayfalarının erişim kontrolü yapılabilir.
Apache sunucusu, SSL sertifikaları desteği sayesinde güvenli bağlantılar sağlar.
Apache sunucusu, yüksek trafikli web siteleri için de uygun performans gösterir.

Geri