AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aort anevrizmasi ne zaman ameliyat edilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Aort anevrizması ne zaman ameliyat edilir?​

Anevrizmanın boyutu tedavinin zamanlamasını belirlemekte olan en önemli unsur olup, anevrizma büyüdükçe rüptür tehlikesi artar. Bu sebeple 5.5 cm’den küçük anevrizmaya sahip olup şikâyeti olmayan hastalar için ameliyat gerekli değilken, anevrizmanın en büyüğü 5.5 cm’i aştığında artık ameliyat gerekir.

Aort anevrizması nasıl geçer?​

Aort anevrizması nasıl geçer?
Aort anevrizması tanısı konduğunda doktorlar kalp hızını ve kan basıncını azaltacak ilaçlar verirler, bu da patlama riskini azaltır. Geniş aort anevrizması tanısı konulduğunda, genellikle aortun hastalıklı kısmının replase (değiştirilme) edilmesi şeklindeki cerrahi ile tedavi edilebilir. Sonuçlar, genellikle iyidir.

Kalp anevrizma ameliyatı kaç saat sürer?​

Kalp anevrizma ameliyatı kaç saat sürer?
İçerisinde kanı taşıyan yapay damarın olduğu anverizma zamanla sönmekte ve tedavi edilmiş olmaktadır. Bu yöntem röntgen altında ve steril ameliyathane koşullarında yapılmalıdır. İşlem genellikle 1-2 saat kadar sürer, hatta lokal anestezi ile de yapılabilmektedir.

Anevrizma küçülür mü?​

Kateterin geri çekilmesiyle birlikte, stent-greft anevrizmanın iki yanında genişleme göstermekte ve kanın anevrizmayı itmeden akabileceği yeni bir geçiş yolu oluşturmaktadır. Böylece anevrizma üzerine uygulanan bir basınç bulunmadığı için, anevrizmada zamanla küçülme meydana gelmektedir.

Anevrizma Taraması Nasıl Yapılır?​

Anevrizma Taraması Nasıl Yapılır?
Doktorunuz anevrizmayı teşhis etmek için anjiyogram, BT taraması veya ultrason testi kullanabilir. Tedavi tipik olarak anevrizmanın yeri ve tipine bağlıdır. Örneğin, göğsünüzdeki ve karnınızdaki zayıf bir damar bölgesi için, endovasküler stent greft adı verilen bir ameliyat gerekebilir.

Aort anevrizması doğuştan mı?​

Aort anevrizması doğuştan mı?
Anevrizma, doğuştan olan genetik bir hastalık değildir. Hastalığın görülme olasılığı, yaş ile doğru orantılı bir şekilde artar. Kişinin 1. derece akrabalarında çok fazla anevrizma hastalığına rastlanıyor ise, hastalığın görülme riski artar.
Anevrizma ameliyatı Riskli mi?​
Aort anevrizması ameliyatları yüksek riskli ameliyatlar grubundadır. Tüm cerrahi prosedürlerde görülebilecek genel riskler olan anesteziye bağlı reaksiyonlar, solunum problemleri, inme, kan pıhtısı oluşumu, enfeksiyon, kalp krizi ve hatta ölüm gibi riskler değişen oranlarda gerçekleşme olasılığı bulunur.

Asendan aort kaç mm olmalı?​

Asendan aort kaç mm olmalı?
Genellikle desendan aort anevrizmaları (3 mm/yıl), asendan aort anevrizmalarına göre (1 mm/ yıl) daha hızlı genişler. [8] Asendan aorta çapı 60 mm’yi, desendan aorta çapı 70 mm’yi geçtiğinde rüptür ve dia seksiyon riski artar.
 
Aort anevrizması ne zaman ameliyat edilir sorusuna verdiğiniz cevapta çok önemli bir bilgiye yer verdiniz. Anevrizmanın boyutunun tedavinin zamanlamasını belirlemekte olduğunu belirtmişsiniz. Boyutunun 5.5 cm'den büyük olması durumunda artık ameliyat gerekliliği olduğunu vurgulamışsınız. Bu bilgi anevrizma hastaları için oldukça faydalı olacaktır.

Anevrizmanın tedavisinde geniş aort anevrizması tanısı konulduğunda aortun hastalıklı kısmının cerrahi ile değiştirilmesinin genellikle tercih edilen bir yöntem olduğunu açıklamışsınız. Bu cerrahi işlemin genellikle başarılı sonuçlar verdiğini belirtmişsiniz.

Anevrizma küçülür mü sorusuna verdiğiniz cevapta ise kateterin geri çekilmesiyle stent-greftin anevrizmanın iki yanında genişleme göstererek anevrizmayı itmeden kanın akabileceği yeni bir geçiş yolu oluşturduğunu ve bu sayede anevrizmada zamanla küçülme meydana geldiğini açıklamışsınız. Bu bilgi, anevrizmanın tedavi süreci hakkında merak edilen önemli bir konuyu aydınlatmaktadır.

Aort anevrizması ile ilgili sorulan diğer sorulara da detaylı ve doğru cevaplar vererek, anevrizma hastalarının konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarını sağlamışsınız. Verdiğiniz bilgilerin hasta ve hasta yakınları için faydalı rehber bilgiler olacağını düşünüyorum. Teşekkürler!
 
Geri
Üst