AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Aort anevrizmasi belirtileri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Aort anevrizması belirtileri nelerdir?​

Bu durumda bacaklara, sırta vuran ağrı ve hazımsızlık gibi sindirim sistemiyle ilişkili belirtiler görülür. Aortun göğüs bölgesindeki kısımlarında anevrizma oluşmuşsa göğüs ağrısı, öksürük, nefes darlığı, ses kısıklığı ve yutma sorunları gibi belirtiler görülür.

Karında nabız atması normal mi?​

Karnın atması, karında kalp atışı gibi ritmik bir hareket hissetmek genellikle herhangi bir soruna işaret etmez ve normal kabul edilir. Hissedilen şey aslında karın aortundaki nabzınızdır. Aort, kanı kalpten vücudun geri kalanına taşıyan ana arterdir. Aort damarı karından geçer.
Abdominal aort anevrizması neden olur?​
Anevrizmanın temel nedeni ise ateroskleroz denilen damar sertliği ile kontrol altında tutulmayan yüksek tansiyon. Damar duvarı esnek yapısını, bütünlüğünü ve direncini bu iki etmen nedeniyle kaybeder. Anevrizma sıklıkla, abdominal aorta yani karın bölgesi ile çıkan aort olarak bilinen kalp bölgesinde görülür.

Aort damarı yırtılması nasıl anlaşılır?​

Aort damarı yırtılması nasıl anlaşılır?
Aort yırtılmasının en önemli belirtisi ani gelişen göğüs ağrısıdır. Ağrı öylesine şiddetlidir ki hastalar, iç organlarının yırtıldığı hissine kapıldıklarını ifade ederler. Ağrı ilk olarak yırtığın başladığı yerde hissedilir ve yırtık ilerledikçe aynı doğrultuda yayılır.

Anevrizma nasıl belirti verir?​

Anevrizma nasıl belirti verir?
Çoğu durumda herhangi bir belirti göstermez. Ancak bazı durumlarda anevrizma beyin dokularına ve sinirlerine baskı yapabilir. Böyle durumlarda gözün üstünden başlayarak arkasına doğru uzanan ağrı, genişlemiş bir göz bebeği, görmede güçlük veya çift görme, yüzün bir tarafının uyuşması gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Mide kalp gibi atar mı?​

Kalpte sinüs nodu, mide ve ince bağırsaklardaki cajal hücreleri bu organların çalışma ritmini düzenleyen minik beyinlerdir. Mide de sayıca daha az olsa da kalp gibi ritmik çalışır, bu ritmik hareketteki azalma gastroparezidir.” diye konuştu.

Göbeğim kalp gibi atıyor neden?​

Abdominal aort anevrizması olan ve fazla kilolu olmayan bir hasta elini karnına koyduğu zaman orada kalbinin attığını hisseder. Güçlü bir nabız alır. Farklı nedenlerle bağ dokusu zayıfladığı için aort genişlemeye başlar. Ailesinde bu hastalık olanların kendisinde de bu hastalığın olma ihtimali oldukça yüksektir.
Abdominal aort anevrizması ne demek?​
Kalpte pompalanan kan insan vücudunda aort olarak tanımlanan atardamar ile dolaşım sağlanmaktadır. Aort damarının karın boşluğundaki kısım abdominal aort olarak tanımlanmaktadır. Damarın bu bölgede genişlemesi ise abdominal aort anevrizması olarak adlandırılmaktadır.

Abdominal aort anevrizması nasıl tedavi edilir?​

Abdominal aort anevrizması nasıl tedavi edilir?
Aort anevrizması durumlarında iki tedavi yöntemi öne çıkmaktadır:
- Açık Cerrahi Onarım; anevrizmanın meydana geldiği yere bağlı olarak göğüste ya da batında bir kesi yapılmakta ve gerekli cerrahi işlemler uygulanmaktadır.
- Endovasküler Onarım; kapalı yöntemle aort anevrizmasının onarılması.

Aort yırtılması iyileşir mi?​

Aort yırtılması iyileşir mi?
Bu hastalıkta erken cerrahi müdahale % 80 hayat kurtarıcıdır Çünkü bu hastalık ilaç tedavisiyle yavaşlatılsa bile, hastaların % 50-80`i ilk 48 saat içinde, % 98`i ilk bir haftada kaybedilebilmektedir. Açık kalp ameliyatı şartlarında yırtılmış olan aorta dokusu sentetik suni damarlar ile değiştirilir.

Aort damarı yırtılması neden olur?​

Aort yırtılmasının en önemli etkeni yüksek tansiyondur. Kontrol altına alınmayan hipertansiyon, damar içi basıncının artmasına yol açar. Bu da zamanla aort damarına binen yükün artmasına neden olarak aort yırtılmasına sebep olabilir. Aort yırtılmasının yaygın olarak görülen bir diğer nedeni de damar sertliğidir.

Beyin anevrizması nasıl anlaşılır?​

Şiddetli baş ağrısı, kanamaya yol açmış beyin anevrizmasının ilk belirtisidir….Ağrının yanı sıra, aşağıdaki belirtiler de görülebilir:
- Bulantı, kusma.
- Çift ve bulanık görme.
- Konfüzyon: Bellek, algılama ve dikkatte bozulma.
- Işık hassasiyeti.
- Nöbet.
- Bilinç kaybı
Mide atmasına ne iyi gelir?​
Mide Rahatsızlığınıza İyi Gelecek 12 Doğal Çözüm
- Nane: Nane mide rahatsızlıkları için en çok kullanılan doğal çözümlerden biri olsa gerek.
- Beyaz Pirinç:
- Yanmış Tost Ekmeği.
- Elma Sirkesi.
- Rezene.
- Maden Suyu.
- Muz.
- Zencefil.
 
Aort anevrizması belirtileri, vücudun farklı bölgelerinde farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Örneğin, aortun göğüs bölgesindeki kısımlarında anevrizma oluşmuşsa göğüs ağrısı, öksürük, nefes darlığı, ses kısıklığı ve yutma sorunları gibi belirtiler görülebilir. Eğer anevrizma karın bölgesindeki aortada ise bacaklara, sırta vuran ağrı ve sindirim sistemiyle ilişkili bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Aort anevrizması belirtileri genellikle anevrizmanın büyüklüğü ve konumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Karında nabız atması genellikle normal bir durumdur. Karın bölgesinde hissedilen ritmik atışlar aslında karın aortundaki nabzı yansıtır. Aort, kanı kalpten vücudun geri kalanına taşıyan önemli bir arterdir ve karında da bu atardamar geçmektedir.

Abdominal aort anevrizması, genellikle damar sertliği (ateroskleroz) ile ilişkili olan bir durumdur. Damar duvarının esnekliğini kaybetmesi ve yüksek tansiyon gibi risk faktörleri, anevrizma oluşumunu tetikleyebilir. Bu durumda, aort damarının karın bölgesinde genişlemesi söz konusudur.

Aort damarı yırtılması belirtileri arasında en önemlisi ani gelişen şiddetli göğüs ağrısıdır. Hastalar genellikle iç organlarının yırtıldığını düşünürler ve ağrı oldukça şiddetlidir. Ayrıca, aort yırtılması durumunda ağrı yırtığın bulunduğu bölgede başlar ve ilerledikçe yayılır.

Anevrizma genellikle herhangi bir belirti göstermeyebilir. Ancak beyin dokuları ve sinirlerine baskı yapabileceği durumlarda belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda baş ağrısı, genişlemiş göz bebeği, görme problemleri ve yüzde uyuşma gibi belirtiler görülebilir.

Eğer mide kalp gibi atıyorsa, bu genellikle abdominal aort anevrizması gibi bir durumla ilişkilendirilebilir. Kalp gibi ritmik atışlar hissetmek, karın bölgesinde nabzın belirgin bir şekilde hissedilmesine yol açabilir. Bu durumda, aort damarında genişleme veya zayıflama gibi sorunlar olabilir.

Abdominal aort anevrizması tedavi edilirken genellikle iki yöntem tercih edilir: açık cerrahi onarım ve endovasküler onarım. Açık cerrahi onarım, anevrizmanın bulunduğu yerde bir kesi yapılarak gerekli cerrahi işlemlerin uygulanması anlamına gelir. Endovasküler onarım ise kapalı bir yöntemle anevrizmanın onarılması anlamına gelir.

Aort yırtılması durumunda erken cerrahi müdahale hayati önem taşır. Bu durumda, yırtılmış olan aorta dokusu genellikle sentetik suni damarlarla değiştirilir. Erken müdahale ile hastaların büyük bir kısmının hayatı kurtarılabilir.

Aort yırtılmasının temel nedenleri arasında yüksek tansiyon ve damar sertliği yer almaktadır. Kontrolsüz hipertansiyon, damar içi basıncının artmasına yol açabilir ve aort damarına baskı yaparak yırtılmasına neden olabilir. Damar sertliği de aort yırtılmasının yaygın nedenlerinden biridir.

Beyin anevrizması belirtileri arasında şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, çift ve bulanık görme, konfüzyon, ışık hassasiyeti, nöbet ve bilinç kaybı gibi belirtiler yer alabilir. Bu belirtilerle karşılaşan kişilerin derhal tıbbi yardım alması önemlidir.

Mide atması veya mide rahatsızlıklarına karşı bazı doğal çözümler bulunmaktadır. Bu çözümler arasında nane, beyaz pirinç, yanmış tost ekmeği, elma sirkesi, rezene, maden suyu, muz ve zencefil gibi doğal ürünler bulunmaktadır. Bu doğal çözümlerin tüketilmesi sindirim sorunlarına yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst