AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Antraks hastaligi ne zaman?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
140.190
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Antraks hastalığı ne zaman?​

Sindirim sistemi şarbonu Erken dönemde; bulantı ve kusma, iştahsızlık, asteni, hafif diyare ve ateş gibi belirtileri olabilir. Bu nedenle erken dönemde tanı güçtür. Enfeksiyon genellikle mikroplu gıdaların tüketilmesinden 1-7 gün sonra gelişir. Erken teşhis edilmezse ölümcül olabilir.

Antraks hastalığı ilk ne zaman başladı?​

Anthrax, hayvanlarda seyreden hastalıklardan en eskiden beri bilinenlerdendir. Enfeksiyöz karekterde olduğu ilk defa EîLERT (1836) tarafından bildirilmiştir. Anthrax basillerinin ilk kültürünü 1876 yılında KOCH, kan serumu kullanarak ve sonra da 1877 yılında PASTEUR üre kullanarak yapmışlardır.

Şarbonlu mektup ne demek?​

Şarbonlu mektup ne demek?
– postanın kırışmış, bükülmüş ya da üzerinde kabartılar olması.

Antraks çıkan bir bölgede aşılama üst üste kaç yıl yapılır?​

Hastalık riski olan yerlerde ilkbaharda, hastalık çıkan yerlerde derhal ve hastalıksız hayvanlara koruma amaçlı uygulanır. Hastalık etkeni olan Bacillus anthracis’ in çevre şartlarına dirençli olması sebebiyle hastalık çıkan mihrakların 5 yıl süreyle her yıl aşılanması hastalıkla mücadelede etkin bir yoldur.

Şarbon hastalığı ilk ne zaman çıktı?​

Laboratuvardan bulaşma nadir olmakla birlikte, Nisan 1979’da, Sverdlovsk (Rusya)’da görülen 64 kişinin öldüğü 96 kişiyi kapsayan şarbon salgınının, biyolojik silah etkeni olarak çalışılan bir laboratuvarda kaza sonucu ortaya çıktığı tahmin edilmektedir.

Şarbon salgını ne zaman oldu?​

Şarbon salgını ne zaman oldu?
Bu kişilerin bugünkü Rusya sınırları içinde yaşadıkları bilinmektedir (1,2). 1979 yılında, şimdiye dek biline en büyük akciğer (inhalasyon) şarbonu salgını eski Sovyetler Birliği sınırları içindeki Sverdlovsk şehrinde saptandı (6).
Şarbon bulaşıcı bir hastalık mıdır?​
Bu tehlikeli hastalık, hasta hayvanlarla doğrudan veya dolaylı temas yoluyla insanlara da bulaşabilir. Şarbonun insandan insana bulaştığına dair hiçbir kanıt olmasa da, şarbon kaynaklı cilt lezyonlarına doğrudan temas edilirse bulaşıcı olabileceği düşünülmektedir.
 
Antraks hastalığıyla ilgili yazdıklarınız oldukça bilgilendirici. Antraks hastalığında erken belirtilerin tanısının zor olabileceği, enfeksiyonun genellikle mikroplu gıdaların tüketilmesinden 1-7 gün sonra geliştiği ve erken teşhis edilmezse ölümcül olabileceği belirtilmiş. Ayrıca, hastalığın ilk kez 1836'da Eilert tarafından enfeksiyöz karakterde olduğunun belirtildiği ve 1876 yılında Koch'un basilleri kültüre alırken, 1877'de Pasteur'un üre kullanarak araştırmalar yaptığı ifade edilmiş.

Antraks hastalığı ile mücadelede aşılamanın önemine de değinilmiş. Hastalık riski olan yerlerde ilkbaharda, hastalık çıkan yerlerde ise derhal ve hastalıksız hayvanlara koruma amaçlı aşı uygulanması gerektiği belirtilmiş. Bacillus anthracis'in çevre şartlarına dirençli olması sebebiyle hastalık çıkan mihrakların 5 yıl süreyle her yıl aşılanması önerilmiş.

Ayrıca, şarbon hastalığının ilk kez nerede görüldüğü ve tarihi hakkında da bilgi verilmiş. 1979'da Sverdlovsk şehrinde yaşanan bir şarbon salgınının, biyolojik silah etkeni olarak çalışılan bir laboratuvarda kaza sonucu ortaya çıktığı tahmin edilmektedir.

Son olarak, belirttiğiniz gibi şarbonun insandan insana bulaşabileceği düşünülmekle birlikte, hastalığın hasta hayvanlarla doğrudan veya dolaylı temas yoluyla insanlara bulaşabileceği ve cilt lezyonlarına doğrudan temas edilirse bulaşıcı olabileceği ifade edilmiş. Bu açıklamalardan yola çıkarak antraks hastalığı ve şarbon hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
 
Geri
Üst