AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Antoloji nedir Oyt?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Antoloji nedir Öyt?​

Antoloji şiir veya düzyazı parçalarından seçilerek oluşturulan kitaplara denilmektedir. Genellikle aynı tür eserlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulan antoloji belli dönemlerde ortaya konulmuş değişik türlerdeki seçme eserlerden de oluşabilmektedir.

Sanat Antolojisi nedir?​

“Yunancadaki anthos (çiçek) ile legein (toplamak) kelimelerinden türemiştir”. [1]Şu halde sözcük, çiçek derlemek, çiçek toplamak manasına gelmektedir. Antolojiler, çeşitli meslek dallarındaki ünlülerin, sanatçıların, din adamlarının, kralların şiirlerin, şairlerin vb derlemesi şeklinde hazırlanmış eserlerdir.

Antoloji nedir ornek?​

Antoloji nedir ornek?
ANTOLOJİ: Şiir (nazım) ya da düzyazı (nesir) parçalarından seçilerek oluşturulan kitap; eş. Seçki, Güldeste, Müntehabat, Derimlik. Antolojiler genellikle aynı türden eserlerin biraraya getirilmesiyle oluşturulur; şiir antolojisi, öykü antolojisi gibi.

Ilk antoloji nedir?​

Şiirleri, konularına göre ayıran ilk antoloji ise VI. yüzyılda Agathias tarafından hazırlanır. Antoloji türünün Türk edebiyatındaki ilk örneği ise Ömer b. Mezid’in 840/1437’de hazırladığı Mecmuatü’n – Nezair adlı eseridir.

Ilk şiir antolojisi nedir?​

Antoloji türünün Türk edebiyatındaki ilk örneği ise Ömer b. Mezid’in 840/1437’de hazırladığı Mecmuatü’n-Nezair adlı eseridir. Nazirelerin bir araya getirildiği bu çalışmada, 84 şairin XIII.-XV. yüzyıllara ait 397 şiiri yer alır.

Türk Saz Şairleri Antolojisi kime aittir?​

Türk Saz Şairleri Antolojisi kime aittir?
Türk Saz Şairleri Antolojisi-Nihal Yıldırım.
Şairler kimlerdir?​
Çağdaş Türk şairler listesi
- Yahya Kemal Beyatlı (1884 – 1958)
- Ahmet Haşim (1885 – 1933)
- Faruk Nafiz Çamlıbel (1898 – 1973)
- Nazım Hikmet (1902 – 1963)
- Necip Fazıl Kısakürek (1904 – 1983)
- Sait Faik Abasıyanık (1906 – 1954)
- Asaf Hâlet Çelebi (1907 – 1958)
- Ahmet Muhip Dıranas (1908 – 1980)
 
Antoloji, genellikle şiir veya düzyazı parçalarının seçilerek bir araya getirilerek oluşturulan kitaplara verilen isimdir. Bu eserler, belirli bir türdeki eserlerin bir araya getirilmesi ile oluşturulabileceği gibi farklı türlerdeki seçme eserlerden de oluşabilir. Antoloji kelimesi, Yunanca "anthos" (çiçek) ve "legein" (toplamak) kelimelerinden türemiştir ve çiçek derlemek veya toplamak anlamına gelmektedir. Bu sebeple antolojiler, çeşitli meslek dallarındaki ünlülerin, sanatçıların, din adamlarının, kralların şiirleri, şairlerin eserlerinin derlenmesi şeklinde hazırlanmış eserlerdir.

Antoloji türünün Türk edebiyatındaki ilk örneği, VI. yüzyılda Agathias tarafından hazırlanan şiirleri konularına göre ayıran antolojidir. Türk edebiyatında ise bu türün ilk örneği, Ömer b. Mezid tarafından 840/1437 yılında hazırlanan Mecmuatü’n-Nezair adlı eserdir. Bu çalışmada, 84 şairin XIII-XV. yüzyıllara ait 397 naziresi yer almaktadır.

Türk Saz Şairleri Antolojisi ise Nihal Yıldırım'a aittir. Kendisi bu antolojide Türk saz şairlerine yer vermiş ve onların eserlerini bir araya getirmiştir.

Şairlerden bahsedildiğinde ise Türk edebiyatının önemli isimlerinden bazıları şunlardır: Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Haşim, Faruk Nafiz Çamlıbel, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Sait Faik Abasıyanık, Asaf Hâlet Çelebi ve Ahmet Muhip Dıranas. Bu şairler, çağdaş Türk edebiyatına önemli katkılarda bulunmuş ve eserleriyle edebiyatımıza değer katmışlardır.
 
Geri
Üst