AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Antiseptik ve dezenfektanlarin farklari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Antiseptik ve dezenfektanların farkları nelerdir?​

Ancak fark, dezenfektanların seramik, ahşap, taş veya metal gibi canlı olmayan yüzeylerdeki bakterileri öldürmesi, antiseptiklerin ise cilt ve yaralarda, yani canlı dokularda kullanılmak üzere tasarlanmış olmasıdır.

Triklosan antiseptik mi?​

İrritan kontakt dermatit yapan diğer antiseptik ajanlar (çoktan aza doğru); klorheksidin, PCMX, triklosan ve alkol bazlı ürünlerdir.
Cilt antiseptikleri nelerdir?
Birden fazla kullanım şekli olan antiseptikler, solüsyon, jel ya da krem olarak üretilebilmektedir. Batikon, alkol ve oksijenli su, en yaygın kullanılan antiseptiklerdir; özellikle ameliyat ve ilk yardım girişimlerinin vazgeçilmez parçasıdırlar.
Antiseptikler ve dezenfektanların kimyasal olarak ve kullanım alanları açısından farkları neler olabilir?
Antiseptikler sadece canlı dokulara uygulanabilirken, dezenfektanlar cansız dokulara da uygulanabilmektedir. İyi bir antiseptik deri ve dokuyu tahribata uğratmadan mikroorganizmaların üremesini önler. Yani dezenfektan canlı dokuları da öldürdüğü için canlılarda kullanımı söz konusu değildir.

Dezenfektan Çeşitleri Nelerdir?​

Bunlar üç değişik biçimde kullanılabilir.

Triklosan nedir zararları nelerdir?​

40 yıldan beri kullanılan triklosanın yan etkileri 2000’li yıllarda yapılan araştırmalarla ortaya çıktı. Maddenin zararları şöyle: – Klorla birleştiğinde kloroform gibi kanserojen maddelerin oluşmasına neden oluyor. – Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına sebep oluyor.
Dezenfeksiyon kaça ayrılır?
2- Kimyasal yapısı: Dezenfektanlar kimyasal yapılarına göre organik ve inorganik olmak üzere 2 kısma ayrılırlar. Organiklerin etkisi yapılarındaki karbon ve hidrojen sayıları ile orantılı olarak artar.
70 alkol solüsyonu nerelerde kullanılır?
%95’lik etil alkol tüberkilosiddir. Antiseptik olarak %70’lik solüsyonu kullanılır. Alkolün gerek sporisit etkisinin olmayışı, gerekse kan pıhtılarına nüfus edemeyişi nedeniyle aletlerin sterilizasyonda kullanılmaz. En az 10 dk. %70’lik alkolle tutulan termometreler bu yolla dezenfekte edilebilir.

Zefiranlı su nasıl hazırlanır?​

Kullanım şekli ve dozu: Zefiran Forte çözeltileri dahilen kullanılmaz. ÇÖZELTİLER MUSLUK SUYU İLE HAZIRLANMAMALI DİSTİLE SU VEYA KAYNATILIP SOĞUTULMUŞ SU KULLANILMALIDIR.

Klorheksidin içilir mi?​

Bu gargaraların küçük miktarlarda yutulmasında bir problem olmazken, uzun süre ve çok miktarlarda yutulması geri dönüşü olan mide problemlerine sebep olabilir. Klorheksidinli gargaraların uzun süreli kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan bahsetmek gerekirse, tat duyusunda bozulmaya neden olabilir.
Klorheksidin nedir ne işe yarar?
Klorheksidin oral kavitede diş plağı oluşumunun önlenmesinde kullanılan etkili bir oral antimikrobiyal ajandır, gingivitis ve periodontitis tedavisi, periodontal tedavide çürüklerin önlenmesi, ameliyat sonrası gelişebilecek enfeksiyonun önlenmesi ve genel oral enfeksiyonlar.
 
Geri
Üst