AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Antipsikotik ilaclar kime verilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Antipsikotik ilaçlar kime verilir?​

İlk olarak 1950’li yıllarda keşfedilen antipsikotikler psikotik bozukluklar ve mani gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyordu. Bugün ise bu grup ilaçlar sadece bu rahatsızlıklarda değil depresyon, dürtü kontrol bozukluğu gibi birçok farklı hastalıkta da kullanılmaktadır.

Ikinci kuşak antipsikotikler nelerdir?​

aripiprazol, ketiapin, klozapin, olanzapin, risperidon ve ziprasidon ikinci kuşak antipsikotiklerdir.
Antipsikotiklerin temel etki mekanizması dopamin reseptör antagonizmasıdır. Bu yolla pozitif semptomları azaltırlar. Yine bu yolla istenmeyen ekstrapiramidal semptomlara yol açabilirler. Bunun yanında özellikle yeni nesil antipsikotiklerin etkisi genellikle serotonerjik 5-HT2a reseptörüne inhibisyon şeklindedir.
Atipik antipsikotik ilaçlar nelerdir?
Atipik antipsikotiklerin listesi
Atipik antipsikotikler ne işe yarar?
Atipik antipsikotik (AAP) veya atipik nöroleptik, (aynı zamanda ikinci nesil antipsikotik olarak da bilinir) psikiyatrik durumların tedavisinde kullanılan antipsikotik yatıştırıcı ilaç grubudur. Şizofreni tedavisinde kullanım için bazı atipik antipsikotikler onaylanmıştır.

Antipsikotik ilaçlar beyne zarar verir mi?​

Antipsikotik ilaçların bazı ciddi yan etkileri olduğu uzun süredir biliniyor. Buna göre, bu ilaçların uzun süre kullanımı, kontrol dışı tremorlara (parkinsonism) ve huzursuz bacak sendromlarına neden olabiliyor. Artık, bu yan etkilerin beyin hacminin küçülmesinin bir sonucu olduğu düşünülüyor.

Antipsikotik ilaçlar bağımlılık yapar mı?​

Diğer tüm psikiyatrik ilaçlar (antidepresanlar, antipsikotikler, duygudurum düzenleyiciler vd), son yıllarda vaka bildirimleri şeklinde tanımlanan birkaç istisna (ketiyapin, tianeptin) dışında, bağımlılık yapmaz.
 
Geri
Üst