Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Antioksidanlar kaca ayrilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Antioksidanlar kaça ayrılır?​

Antioksidanlar endojen ve ekzojen diye 2 gruba ayrılır. hücre içi düzeyi ve etkinlikleri arasında denge bulunmaktadır. Bu denge, organizmanın canlılığı ve sağlığı açısından gereklidir. Antioksidanlar dört ayrı şekilde etki ederler.

Antioksidan türleri nelerdir?​

Antioksidan olarak kabul edilen maddeler arasında A vitamini, C vitamini, E vitamini, selenyum, glutatyon, alfa lipoik asit ve bakır gibi vitamin, mineral ve peptitler bulunur. Bu ürünlerden bazıları vücutta doğal yollarla üretilebilirken, bazı maddelerin beslenme yoluyla dışarıdan alınması gerekir.
En güçlü antioksidanlar nelerdir?
Vücudun en güçlü antioksidanı glutatyondur, vücutta sentezlenir. Glutatyon vücudu serbest radikallerden ve onların neden oldukları oksidatif hasardan korumak için çalışan bir süper kahraman gibidir. Bazı öngörüler DNA’nın günde 10.000 oksidatif saldırı alabileceğini göstermektedir.
Hangi vitaminin antioksidan özelliği vardır?
Antioksidan içeren vitaminler arasında en bilinenleri, C, E vitamini, çinko, beta-karoten, selenyum, lutein, likopen ve manganez mineralleridir. Bu antioksidan vitaminlere koenzim Q10, flavonoidler, polifenoller ve çok daha fazlası dâhildir.

Yapay antioksidanlar nelerdir?​

Yapay antioksidanlardan en bilineni de bütülleştirilmiş hidroksianizol (BHA), bütillenmiş hidroksitoluen (BHT) ve propil gallat dır. Bilindiği gibi antioksidanlar ransiditeyi ancak belli süreler için belli konsantrasyonlarda engelleyebilmektedir.

SOD ne demek tıp?​

Süperoksit dismutaz (SOD), ROS ve süperoksit an- yon radikallerine karşı en önemli antioksidan savun- ma sistemidir. SOD bir süperoksit radikalini O2 mo- lekülüne yükseltgeyip, diğer bir süperoksit radikalini ise daha az reaktif bir molekül olan hidrojen perokside (H2O2) indirgenmesini katalize eder.
Doğal antioksidanlar nelerdir?
Doğal antioksidan kaynakları Doğal olarak oluşan antioksidanlar arasında C vitamini ve E vitamini, manganez, selenyum, çinko, süperoksit dismutaz (SOD), katalaz, glutatyon, koenzim Q10, lipoik asit, karotenoidler, flavonoidler, tanenler, fenoller, liganlar, polifenoller ve fitoöstrojenler bulunur.
Antioksidan mineraller nelerdir?
Antioksidan mineraller; çinko, bakır, selenyum ve manganezdir.

Antioksidan takviyeler nelerdir?​

Koenzim Q10 (CoQ-10)

SOD enzimi ne ise yarar?​

Süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) ve glutatyon peroksidaz (GPx) hücrede serbest radikal- lere karşı temel savunma hattını oluştururlar. Serbest radikaller özellikle mitokondriyal enerji üretim yoluyla sürekli olarak üretilir. Serbest radikallerin hücrede birikmesi oksidatif strese ve hücresel hasara neden olur.
Hidrojen peroksit vücutta nasıl oluşur?
Hidrojen peroksidin vücutta doğal olarak oluştuğuna göre, vücut da katalaz enzimi üreterek onu parçalayıp yok etme donanımına sahiptir. Ancak oluşan veya dışarıdan alınan aktif oksijenin miktarı fazla olunca, tamamını parçalamakta sorunlar yaşanır.
Antioksidan içeren besinler nelerdir?
Antioksidan besinler genellikle yeşil yapraklı sebzelerdir. Maydanoz da bu besinlerden biridir. Detoks içeceklerinde sıkça kullanılan maydanoz, güçlü bir antioksidandır. Özellikle diyet döneminde yağ yakma ve ödem atma konusunda başarılı sonuçlar veren maydanoz, kanserli hücrelerin de düşmanıdır.
 
Geri
Üst