AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Antikoagulan kullanirken nelere dikkat etmeli?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Antikoagülan kullanırken nelere dikkat etmeli?​

Eğer alınması gereken doz fazla alınmış ise INR düzeyi ile birlikte kanama riski de artar. Alınması gereken dozun saati kaçırılır ve gece saat 24:00’e kadar hatırlanırsa, günlük doz aynen alınmalı ve normal ilaç kullanma şemasına dönülmelidir.

Heparin nedir yan etkileri?​

Heparin ilaçlarının yan etkileri
- Heparin kaynaklı trombositopeni (HIT)
- Özellikle vücudun bir tarafında ani uyuşma, zayıflık.
- Eklemlerde ağrı, şişlik.
- Şiddetli sırt, mide, baş ağrısı
- Diş etlerinde, burunda olağandışı kanama.
- Yoğun adet kanaması
- Enjeksiyon bölgesinde tahriş, ağrı, yara.
- Çabuk morarma.

Protamin sülfat nedir ne işe yarar?​

Protamin sülfat nedir ne işe yarar?
Heparinin antidotu protamin sülfattır (1). Protamin sülfat, standart heparinin (SH) tamamını, DMAH’ların ise 0-70’ini nötralize eder. Bir miligram protamin sülfat yaklaşık 100 IU SH’i nötralize eder. Bu nedenle örneğin; i.v. bolus olarak 5000 IU heparin almış olan bir hastaya, 50 mg protamin sülfat verilmelidir.

Antikoagülan ilaçlar nasıl etki eder?​

Antikoagülan ilaçlar nasıl etki eder?
K vitaminine bağlı olarak karaciğerde yapılan pıhtılaş- ma faktörlerinin [protrombin (faktör II), faktör VII, faktör IX ve faktör X] sentezlerini inhibe ederek etki gösterirler.

Protamin sülfat neden yapılır?​

somon balığının sperminden elde edilen ve niyeyse bu özelliği her defasında gözümüze sokulan heparin antidotu. heparin kaynaklı ağır kanamaları durdurmak için verilir. somon sperminde heparin antidotu arayıp bulan insanları ayrıca tebrik ediyorum. kendisi heparin’in antidotudur.

Kanın pıhtılaşmasını önleyen maddeler nelerdir?​

Antikoagülan, kanın pıhtılaşmasını önleyen maddeler. Heparin doğal bir antikoagülan olduğu gibi klinik amaçla en çok Sodyum ve Potasyum sitrat, EDTA (Etilen di Amin Tetra Asetikasit), kumadin kullanılmaktadır.

Antikoagülan tedavi ne amaçla yapılır?​

Antikoagülan tedavi ne amaçla yapılır?
Antikoagülan ilaçlar pulmoner tromboemboli tedavisinde yeni trombüs oluşumunu ve varolan trombüsün genişlemesini önler. Standart heparin, düşük molekül ağırlıklı heparin, direkt trombin inhibitörleri, fondaparinuks, danaparoid, K vitamini antagonistleri ve yeni oral antikoagülan ilaçlar bu tedavinin temelini oluşturur.
 
Geri
Üst