AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Antibiyotik kullanirken hangi probiyotik?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Antibiyotik kullanırken hangi probiyotik?​

Probiyotik kullanımı için öneriler TNO, antibiyotik kullanırken insanların diyare geliştirmesini engelleyebilecek en çok çalışılan ve en etkili bakteri türünün Lactobacillus rhamnosus GG olduğunu belirledi .

Antibiyotik ile beraber probiyotik kullanılır mı?​

Probiyotikler genellikle fermente gıdalarda bulunur veya takviye olarak da alınabilir. Birçok araştırmada, probiyotik kullanımının antibiyotik kaynaklı ishal oluşumunu azalttığı gösterilmiştir. Ancak antibiyotik kullanan her hastaya probiyotik kullanması önerilmemeli.
Probiyotik antibiyotikten önce mi?
Bazı probiyotiklerin dolapta saklanması gerekir. Kutunun üzerini iyice okuduğunuzdan emin olun. Ayrıca probiyotiği antibiyotikten en az bir buçuk – iki saat önce veya sonra alın.
Antibiyotikten sonra nasıl beslenmeli?
Antibiyotik tedavisi aldıktan sonra bağırsak mikrobiyomunda sağlıklı bir dengeyi sağlamak hayati önem taşır. İnsanlar bunu probiyotikler, prebiyotikler, fermente gıdalar ve lif yiyerek yapabilirler. Probiyotikler ve prebiyotikler ayrıca antibiyotiklerin yan etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kefirle antibiyotik içilir mi?​

Antibiyotik kullanımı sırasında ve sonrasında probiyotik içeren özellikle yoğurt, kefir ve fermente ürünler sık sık tüketilmelidir. Yoksa özellikle sindirim bozuklukları ile yeni bir hastalık ortaya çıkabilir.

Antibiyotik kullanırken probiyotik nasıl kullanılır?​

Probiyotikler ve prebiyotikler ayrıca antibiyotiklerin yan etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Antibiyotiklerle beraber ve sonrasında özellikle “probiyotik içerikli içilebilir ağız çalkalama solüsyonları” öneriyorum. Bazı gıdalar antibiyotiklerle etkileşime girerek daha az etkili olabilir.
Probiyotik kullanırken nelere dikkat edilmeli?
Seçilen probiyotik, mide asidi ve safra tuzuna dayanıklı olmalı ve bu sayede bağırsağa kadar ulaşabilmelidir. Kullanılan probiyotik kapsül şeklinde olacaksa geç salınımlı bir kapsül olmasına ve probiyotiklerin canlı olmasından dolayı son kullanma tarihine dikkat edilmesi gerekmektedir.
Antibiyotik ile ne yenmez?
Ergün Kasapoğlu, ilaçlarla birlikte kullanılmaması gereken takviyeler ve neden olabileceği problemler hakkında bilgi verdi.
Bazı antibiyotiklerin süt ve süt ürünleri ile bir araya gelmemesi gerekir. Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemeli.
 
Geri
Üst