AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Antibiyotik etki mekanizmasi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Antibiyotik etki mekanizması nedir?​

Antibiyotikler, genellikle, mikroorganizmalar üzerinde hücre duvarı, sitoplasmik membran, protein, veya nükleik asit sentezlerine engel olarak veya bozarak etki yaparlar. Penisilin, sefalosporin, sikloserin, vankomisin, ristosin, fulvisin gibi antibitoyikler hücre duvarı sentezine mani olurlar.
Antibiyotik hangi hücrelere etki eder?
Antibiyotikler etkili oldukları mikropların metabolik işlemlerine müdahale ederek çalışırlar. Antibiyotikler müdahale ettikleri metabolik işlemlere göre spesifiktir. Bu metabolik işlemlere örnek olarak; protein sentezi, hücre çeperi sentezi, nükleik asit sentezi veya hücre zarı fonksiyonlarını verebiliriz.

Antibiyotik neden virüslere etki etmez?​

Antibiyotiklerin virüsler üzerine ETKİSİ YOKTUR. Virüsler çok küçüktür ve kendiliklerinden metabolizmaları yoktur. Bu nedenle kendi başlarına üreme yetenekleri yoktur. İçlerine girdikleri hücreleri zorlayarak, adeta, yeni virüs üretmek için kullanırlar.
Antibiyotikler hangi yapılara etki etmez?
Bilinçsiz ve aşırı antibiyotik kullanımı bakterilerin kullanılan antibiyotiğe karşı direnç kazanmasına neden olabilir. Eğer bakteriler bir antibiyotiğe karşı direnç kazanırlarsa, artık o antibiyotiğin o bakteriye karşı etkisi olmaz.
➢ Kalınlığı 5-10 nm arasındadır. ➢ Stoplazmik zar fosfolipid ve protein moleküllerinden ibarettir. Tüm hücre lipidlerinin %70-90’nı sitoplazmik zarda yer alır. ➢ Hücre duvarına sahip olmayan mikoplazmalar hariç, prokaryotik bakterilerin sitoplazmik zarlarında steroller bulunmaz.
Antibiyotik serum ne işe yarar?
Antikor vücuda giren mikropları zararsız bırakmak için vücudun çıkardığı bir maddedir. Bu sayede o hastalığa karşı bağışıklık kazanılır. Serum ise başka bir uzviyetin meydana getirdiği antikorların insan vücuduna aktarılmasıdır.

Arkeler antibiyotiklerden etkilenir mi?​

*Arkelerin ribozomları daha çok ökaryot hücre ribozomlarına benzediğinden bakterilerden farklı olarak antibiyotiklerden etkilenmez.
 
Geri
Üst