AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Antibiyotik direnci nedir nasil gelisir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Antibiyotik direnci nedir nasıl gelişir?​

DİRENÇ NASIL OLUŞUR? Antibiyotiğe direnç, bakterilerin antibiyotiğin etkilerini yok etmek veya önlemek için bir veya birkaç geni ele geçirmesiyle gerçekleşir. Bunu, bir geni mutasyona uğratarak veya bu geni başka bir mikroptan edinerek yaparlar. Sonrasında, direnç bir iki yolla bedene yayılır.
Antibiyotik direncine neden olan unsurlar?
Reçetesiz satılan antibiyotikler, yetersiz enfeksiyon önleme ve kontrol uygulamaları, antibiyotiklerin yaygın ve kontrolsüz bir biçimde reçetelendirilmesi, kalitesiz antibiyotiklerin tedarik edilmesi ve tanı ve takip ekipmanlarının yetersiz olması, antibiyotik direncinin yaygınlaşmasına neden olan bazı unsurlar.

Antibiyotik duyarlılık testi ne demek?​

Kültür antibiyogram testi, antibiyotik duyarlılık testi olarak da adlandırılan ve enfeksiyon kapmış olan bir hastanın vücudunda bulunan bakterilerin hangi antibiyotiklere karşı duyarlı olduğunu belirlemek için yapılan bir testtir.
Bakterilerde antibiyotiklere karşı direnç kazanma hangisi ile olur?
Bakteriler iki yolla direnç kazanabilir: bakterinin hayatta kalmasına yardımcı olan yeni bir genetik değişim (mutasyon) geçirmesi ya da direnç genini antibiyotiğe karşı dirençli başka bakteriden kazanması.

Intrinsik direnç ne demek?​

İntrensek direnç doğal bir fenomen olarak tanımlanabilir. Edinsel direnç ise genetik değişikliklerden kaynaklanır. Çeşitli bakteri cinsleri arasında plazmidler, transpozonlar ve integronlar gibi hareketli genetik elemanların yayılması, antibiyotik direncinin yaygınlaşmasına büyük ölçüde katkıda bulunmaktadır.
Antibiyotikler neden bakterilere etki etmez?
1927’lerde keşfedilen ve dünyanın ilk antibiyotiği olan penisilin bakterilerde hücre duvarı oluşumunu önler. Dolayısıyla penisilin veya benzer bir etki mekanizmasına sahip bir antibiyotik hücre duvarı olmayan bir bakteriye zarar veremez. Bakteriler antibiyotiklere zaman içinde de direnç kazanabilir.

Antibiyotik duyarlılık testi hassas ne demek?​

Test sırasında herhangi bir antibiyotik bir bakteriye karşı duyarlı ve hassas ise o bakteriyi tedavi edebilir diye bir sonuç çıkar. Kültür antibiyogram test sonucunda eğer antibiyotik bakteriye karşı dirençli ise ne yazık ki onu tedavi edemez.
Antibiyotik duyarlılık testi B nedir?
Bir antibiyotik duyarlılık testi, enfeksiyonunuzun tedavisinde hangi antibiyotiğin en etkili olduğunu bulmaya yardımcı olabilir. Test ayrıca antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar için bir tedavi bulmada yararlıdır.
 
Geri
Üst