AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anthony Burgess kac kitap yazdi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anthony Burgess kaç kitap yazdı?​

Bu sayede dünyaca tanınan bir yazar haline gelen Anthony Burgess 50’den fazla roman ve kitap yazmıştır. Özellikle 1962 yılında yazdığı Otomatik Portakal adlı romanı sayesinde oldukça büyük bir üne kavuşmuştur.

Anthony Burgess hangi okul mezunu?​

Anthony Burgess hangi okul mezunu?
Annesi Elizabeth Burgess, babası Joseph Wilson’dur. Asıl adı John Burgess Wilson’dır. Annesi bir yaşında iken öldüğünden teyzesinin yanında büyüdü. 1937 ve 1940 seneleri arasında Manchester Üniversitesi’nde İngiliz edebiyatı ve sesbilim öğrenimi gördü.

Kitabin adi neden Otomatik Portakal?​

“clockwork”, saatçilikte mekanik işleyişi ifade eder. “orange” ise ingilizcedeki portakaldan değil, endonezce dilindeki “orang” (bkz: orangutan) kelimesinden gelmektedir.

Anthony Burgess nasıl yazar oldu?​

Anthony Burgess nasıl yazar oldu?
1959 yılında Burgess’a ameliyat edilemez bir beyin tümörü tanısı kondu ve bir yıldan az ömür biçildi. İlk karısı Lynne’in geçimini sağlamaya kararlı olan Burgess 12 ay içinde beş buçuk roman yazdıktan sonra teşhisin yanlış olduğu anlaşıldı. Ne var ki artık tanınan bir yazar olmuştu. 50’den fazla roman ve kitap yazdı.
Burgess ne demek?​
şehirli demek olan ingilizce kelime, almancası burgher, fransızcası bourgeois (bildiğin burjuvazi işte). kelime kökü olan burg, aslen kale demektir, orta çağda her şehir surla çevrili olduğu için avrupa’da sur kelimesi ile şehir kelimesi özdeşleşmiştir.

Otomatik Portakal kitabı ne anlatmak istiyor?​

Otomatik Portakal kitabı ne anlatmak istiyor?
Otomatik Portakal, on beş yaşındaki Alex’in çalkantılı gelişimini konu almaktadır. Alex ve çetesi olarak adlandırabileceğimiz dört karakteri konu alan bir hikayedir. Hikayenin merkezi konumunda olan Alex’e Dim, Georgie ve Pete eşlik etmektedir. Yaşananlar, Alex adlı gencin ağzından anlatılmaktadır.

Otomatik Portakal hangi edebi akım?​

Stanley Kubrick tarafından beyaz perdeye aktarılan kitap, kült film klasikleri arasında hak ettiği yeri almıştır. Bir grup gencin kurduğu çeteye İngiliz kara mizah anlayışıyla yaklaşan roman, yazıldığı dönem için oldukça iddialıdır. Direkt şiddet, uyuşturucu madde bağımlılığı vb konular tüm yalınlığıyla işlenmiştir.

Otomatik Portakalı kim yazdı?​

Otomatik Portakalı kim yazdı?
Anthony BurgessOtomatik Portakal / Yazarı
Otomatik Portakal, Anthony Burgess’in yazmış olduğu bir roman. Eserin orijinal ismi A Clockwork Orange’dir. Eser Türkçeye Dost Körpe tarafından çevrilmiştir.

Otomatik Portakal neden yasak?​

Otomatik Portakal, Massachusetts ve Colorado eyaletlerinde “ağır dil kullanımı” sebebiyle liselerde yasaklatılmış. Daha sonra Alabama’da da devam eden bu yasak, Utah’ta öylesine ciddiye alınmış ki 1973 yılında Otomatik Portakal ile beraber iki farklı daha “ahlak dışı” kitap satan bir kitapçı tutuklanmış.

Anthony Burgess kaç yaşında öldü?​

Anthony Burgess kaç yaşında öldü?
76 yaşında (1917–1993)Anthony Burgess / Öldüğü zamanki yaşı
Otomatik Portakal nasıl bir kitaptır?​
Kitabın konusu 15 yaşındaki şiddet tutkunu Alex’in kendi ağzından dinlediğimiz suç ve şiddet dolu serüvenlerini anlatıyor. Baskıcı bir yönetimin ve bu yönetime direnen bir sokak çetesinin hikayesi. Çetenin ve hikayenin başkahramanı olan Alex ve yandaşları Pete, Georgie ve Aptalof eşlik ediyor.

Otomatik Portakal ana fikri nedir?​

Otomatik Portakal ana fikri nedir?
Ana Fikir Nedir? Otomatik Portakal kitabın ana fikri insanın insan yapan şeyin özgür irade olduğu aksi takdirde insan olmaktan çıkarak otomatik bir mekanizmaya dönüşeceğidir. Özgür irade ile seçilen kötülüğün iyilikten daha evla olduğu anlatılmaktadır.

Otomatik Portakal hikayesi gerçek mi?​

Otomatik Portakal bir distopya olsa da, kitapta yaratılan dünyada gerçek üstü olaylar yer almıyor. Yazar, gerçek üstü bir dünya yaratmak yerine abartı kullanmıştır. Bu da kitabı diğer distopya örneği kitaplardan farklı kılar. Kendine has atmosfere, kin ve nefret dolu anlatıma sahiptir.

Otomatik Portakal ne zaman yazıldı?​

Otomatik Portakal ne zaman yazıldı?
Distopik romanlar deyince akla ilk gelen 1984 olsa da en az onun kadar önemli birçok eser bulunuyor. Bunlardan biri de 1961’de Anthony Burgess tarafından yazılan Otomatik Portakal (A Clockwork Orange).

Otomatik Portakal ne zaman yasaklandı?​

1. A Clockwork Orange/ Otomatik Portakal (1971) Usta yönetmen Stanley Kubrick’in filmi Otomatik Portakal’ın yasaklandığı ülkeler: İrlanda, İngiltere, Singapur, Malezya, Güney Kore, İspanya.
 
Anthony Burgess toplamda 50'den fazla roman ve kitap yazmış bir yazardır. 1962 yılında yayımlanan "Otomatik Portakal" adlı romanıyla büyük ün kazanmıştır. Burgess, Manchester Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı ve sesbilim öğrenimi görmüştür. Burgess'un asıl adı John Burgess Wilson'dır.

"Otomatik Portakal" kitabının adıyla ilgili olarak, "clockwork" kelimesi saat mekanizmasını, "orange" kelimesi ise aslen Endonezce'deki "orang" kelimesinden (orangutan) gelir. Yani "Otomatik Portakal" aslında insanın içindeki mekanikleşmiş, otomatikleşmiş durumu anlatır.

Anthony Burgess'un yazarlık serüveni ise ilginç bir şekilde başlamıştır. 1959 yılında Burgess'a ameliyat edilemez bir beyin tümörü teşhisi konmuş ve bir yıldan az ömür biçilmiştir. Bu süre zarfında geçimini sağlamak için yazmaya karar veren Burgess, 12 ay içinde 5.5 roman yazmıştır. Daha sonra tümör teşhisi hatalı çıkmasına rağmen artık tanınmış bir yazar olmuştur.

"Otomatik Portakal" kitabı, genç Alex'in çalkantılı gelişimini ve çetesinin hikayesini anlatır. Roman, şiddet, uyuşturucu bağımlılığı gibi konuları İngiliz kara mizahıyla işler ve oldukça iddialı bir yapıya sahiptir.

Kitap, insanın özgür iradesinin onu insan yapan şey olduğunu ve bu özgür iradenin olmaması durumunda insanın otomatik bir mekanizmaya dönüşebileceğini vurgular. Yani kötülük seçeneği olmadan yapılan iyi eylemlerin aslında insanı insan yapan şey olmadığını öne sürer.

"Otomatik Portakal" bir distopya olmasına rağmen gerçek üstü olayları içermemektedir. Yazar, gerçek üstü bir dünya yaratmak yerine abartı kullanmayı tercih etmiştir. Bu da kitaba kendine özgü bir atmosfer ve anlatım tarzı kazandırmıştır.

Kitabın yazılma tarihi 1961'dir ve 1971 yılında Stanley Kubrick'in film uyarlaması da çeşitli ülkelerde yasaklanmıştır. Özellikle ağır dil kullanımı sebebiyle çeşitli eyaletlerde yasaklatılan kitap, Utah'da ahlaka aykırı bulunduğu için satan bir kitapçıyı bile tutuklatmıştır.
 
Geri
Üst