- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 126.575
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Antep fıstığının ana vatanı neresi?
Antep fıstığının günümüzde yetiştirilen türü P. vera’nın, en eski örneği modern Özbekistan’daki Djarkutan’dan olan ilk Tunç Çağında Orta Asya’da yetiştirildi. Antep fıstığı ağacının ana vatanı Orta Doğu ve Orta Asya’dır. Arkeolojik kanıtlar Antep fıstığının MÖ 6750 tarihlerinde tüketilmiş olduğunu göstermektedir.Antep fıstığı urfanin mi?
Abdullah Kılıç, fıstığın bilinenin aksine Gaziantep’in değil Şanlıurfa’ya ait bir ürün olduğunu söyleyerek, “Fıstık Şanlıurfa’ya ait bir üründür, çünkü bu topraklarda yetişiyor. Şanlıurfa’da fıstık en çok Bozova, Hilvan ve Birecik ilçelerinde yoğun olarak yetişiyor.
Antep fıstığı nereye ait?
Fıstık, literatürdeki adıyla (pistachio) sakız ağacıgiller familyasından yenebilen kabuklu bir meyve ve bu meyvenin ağacı. TÜİK verilerinde görüldüğü üzere, en fazla Antep fıstığı üretimi Şanlıurfa’da yapılmaktadır.
Antep fıstığı mevsimi ne zaman?
Fıstık ilk olarak Ağustos ayı başında baklavalık dediğimiz yani boz olarak toplanır. Bu süre 15-20 gün devam eder. Daha sonra fıstık olgunlaşmaya başlar, kızarır, Eylül ortasından sona doğru toplanır” şeklinde konuştu.Antep fıstığını kim bulmuştur?
Antep fıstığı ağacının kökeninin Orta Asya olduğu biliniyor. Afrika savanlarından dünyaya yayılan atalarımız Orta Asya’ya gelip fıstık ağaçlarıyla karşılaştıklarında bayram yapmış olmalılar. Bazı bilim adamları 700.000 yıl önceye ait buluntuların fıstıkla tanışıklığımıza işaret ettiğini söylüyorlar.
Antep fıstığı başka hangi ülkelerde yetişir?
Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir. Dünyada Türkiye, Hindistan, İran, Irak Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan, Suriye’de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Belirlenen istatistikler ile birlikte Şanlıurfa %34,5’lik bir oran ile Türkiye’ye 30 bin 574 ton fıstık üretimi sağlarken, %11,2’lik bir oranla 9 bin 936 ton üretim yapmakta olan Gaziantep’in fıstık üretiminde isim olarak duyulmayan ve en çok fıstık üretimi yapılan yer olan Şanlıurfa fıstığının dile getirilmemesi il …
Şanlıurfada fıstık yetişir mi?
Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş, Kilis, Batman, Manisa, Mardin, İzmir, Mersin, Çanakkale ve Diyarbakır sırayla Antep fıstığı yetiştiren illerdir. Antep fıstığı yemesi en keyifli yemişlerden biridir.
Yer fıstığı hangi yöreye ait?
Adana, Osmaniye, İçel, Antalya, Kahramanmaraş, Aydın ve Muğla illeri yer fıstığı üretiminin en çok yapıldığı iller olarak bilinmektedir. Ilıman iklim seven yer fıstığının daha çok Akdeniz Bölgesi’nde üretimi yapılmaktadır. Yer fıstığı Dünya üzerinde ise en çok Çin’de yetişir.
Fıstığı ile ünlü ilimiz neresidir?
Osmaniye ilinde sanayinin temelini yerfıstığı oluşturmaktadır. Yapılan değerlendirmelere göre Türkiye’de üretilen yerfıstığının %40,4’ü Osmaniye’den karşılanmasına rağmen, %90’nına yakın kısmı Osmaniye’de pazarlanmaktadır.Boz Antep fıstığı ne zaman toplanır?
Ağustos ayının ortalarında baklava yapımında kullanılan ve “boz fıstık” olarak bilinen ürünün hasadına başlayan çiftçiler, eylülün başında da “kırmızı kabuklu” fıstığı toplamaya çalışıyor. Sabahın erken saatlerinde işe koyulan çiftçiler, akşam saatlerine kadar fıstık topluyor.
Antep fıstığı ne zaman toplanır 2021?
Antep bölgesinde ağustos başlarında öncelikle baklavalık için boz fıstık toplanır akabinde ağustos ortasından eylül ortasına kadar çerezlik diye hitap ettiğimiz antep fıstığı yetişir.
Yabancılar Antep fıstığına ne diyor?
ingilizce antep fistigi demektir.Antep fıstığı adı nereden geliyor?
Antep’te ve çevresinde yetişen fıstık artık Antep’ten pazarlanmaya fıstık ihtiyacı olanlar Antep adını daha çok zikretmeye başlarlar. İşte o yıllardan bu güne zamanla Şam fıstığı ismi unutulur, gerçek adı gerçek ünvanı olan Antep Fıstığı ünvanına kavuşur ve Antep Fıstığı ismiyle bilinir anılır ve dillere pelesenk olur.
Fıstık üretimi en çok hangi ülkede?
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 17.392.071 ton üretimle dünyanın en büyük fıstık üreticisidir.
Erkek Antepfıstığı ağaçları herkes tarafından kolayca fark edilebilir, çünkü bu ağaç normalde dişi ağaçlardan daha yüksektir ve daha sağlam bir yapıya sahiptir. Antepfıstığı ağacının gövdesi ve dalları gri renktir ve yıllar geçtikçe bu renk koyulaşır.
Antep fıstığının zararları nelerdir?
ANTEP FISTIĞININ ZARARLARI NELERDİR? Çok fazla tüketildiğinde kilo almaya neden olur. Yağ oranı yüksek olduğundan karaciğer yağlanmasını artırarak cilt yüzeyinde sivilce oluşur. Aynı zamanda kolesterol seviyesinin yükselmesini sağlar.
Antep fıstığının faydaları nelerdir?
ANTEP FISTIĞININ FAYDALARI NELERDİR? – Damarları genişleterek kanın vücutta daha rahat dolaşmasını sağlarken, kolesterol seviyesini düşürür ve kalp sağlığını korur. İçerdiği faydalı yağ sayesinde vücudun kilo almasını önler beraberinde ise enerji oranını artırır. – Kandaki şeker miktarını dengeler.
Antep fıstığı mı urfa mı?
Kabuklu fıstık hangi yöreye aittir?Aydın, Muğla, Adana, Mersin, Osmaniye, Antalya ve Kahramanmaraş illeri yer fıstığı yetiştiriciliğinde ülkemizde öne çıkan illerdendir.
Antep fıstığı ağacı su ister mi?
Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Aşılı Antep fıstığı fidanı kaç yılda meyve verir?
Bu aşılı bitkiler, aşılanan çeşide bağlı olarak 4-5 yılda verime yatabilmektedir.2021 Antep fıstığı en çok nerede yetişir?
Antep fıstığı üretiminde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa 32 bin ton üretimle Türkiye üretiminin %37,6’sını gerçekleştirmiştir. Gaziantep 26 bin tonluk üretim ile ikinci sırada, 12 bin tonluk üretim ile Siirt üçüncü sırada yer almaktadır.