- Konu Yazar
Antep fıstığı her yerde yetişir mi?
Antep fıstığı, dünyanın pek çok bölgesinde, uygun yetiştirme koşulları sağlandığında yetiştirilebilen bir üründür. Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir.Fıstık En çok hangi ülkede yetişir?
Dünya Antep fıstığı üretiminde 2019/20 üretim sezonunda ABD 336 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Aynı üretim sezonunda İran 205 bin ton, Türkiye 85 bin ton, Suriye 70 bin ton ve AB 22 bin ton üretim ile ABD’yi takip etmektedir.Antep fıstığı neden Antep?
Antep fıstığı neden Antep?Etimoloji. Antep fıstığı denilmesinin sebebi Türkiye’deki ilk fıstık işletmelerinin Gaziantep’te kurulması, önceki yıllarda üretimin çoğunlukla burada yapılması ve Türkiye’ye buradan dağıtılmasıdır.
Antep fıstığı en çok hangi ilde yetişir?
Antep fıstığı en çok hangi ilde yetişir?En çok Şanlıurfa, Gaziantep, Nizip, Siirt, Kahramanmaraş, Adıyaman, Diyarbakır, Karaman ve Göksu kenarındaki hemen hemen her bölgede yetişir. Türkiye’de en fazla Antep fıstığı üretim alanı yıllardır Gaziantep’te iken 2014 yılında Şanlıurfa en fazla üretim alanına sahip olmuştur.
Dünyada fıstık üretiminde Türkiye kaçıncı sırada?
Yılda 2.886.987 ton üretim ile NijeryaQ, en büyük üçüncü fıstık üreticisidir. 173.835 ton üretimiyle Türkiye 27 olarak sıralanmıştır.1 dönümden ne kadar Antep fıstığı çıkar?
Sulu koşullarda dönüm- den 262 kg kuru meyve alınabilir.Aşılı Antep fıstığı fidanı kaç yılda meyve verir?
Aşılı Antep fıstığı fidanı kaç yılda meyve verir?İlk ekildiği zamandan itibaren, ortam koşullarına ve tohumun yapısına bağlı olarak yedi ile ön yıl arasında sonuç vermesi beklenir. Üretim yılları arasında genellikle bir yıl vardır. Yani her iki yılda bir kere ürün verir.
1 dönümden ne kadar Antep fıstığı?
1 dönümden ne kadar Antep fıstığı?Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.