AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anten olcumleri nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye

Anten ölçümleri nasıl yapılır?​

Anten kazancı ölçümleri genellikle yankısız oda gibi özel bir test ortamında gerçekleştirilir. Anten kazancı testi sırasında, test edilen antenden ikinci bir kalibre edilmiş antene iletim ölçümü yapılır.

SWR metre ne işe yarar?​

SWR metre ne işe yarar?
SWR ya da diğer adı ile VSWR metre bir iletim hattındaki giden gerilim ile dönen gerilim arasındaki oranı ölçmek için kullanılır. Bu yolla verici, anten kablosu ve anten arasındaki uyuşumun kalitesi görülebilinir.

SWR değeri nedir?​

SWR değeri nedir?
SWR (Standing Wave Ratio): Türkçe olarak duran dalga oranı anlamına gelmektedir. Mükemmeli 1 olmasıdır. Telsiz çıkışı ile kablo veya anten empedansı arasındaki eşitsizlik durumunda yansıyan güç, kayıp demektir. Anten yerine cihaz üzerinde ısıya dönüşerek cihazın çıkış katının hasar görmesine neden olabilir.

VSWR ve yansıyan güç nedir?​

ingilizce voltage standing wave ratio ifadesinin kısaltmasıdır. duran dalga voltaj oranı olarak türkçeye çevirebileceğimiz vswr, bir göndermeç sistemindeki kaynak ile alıcı arasındaki empadans farkından doğan geri yansımalardan oluşan işaret gücünü ifade eder.

Mast anten nedir?​

Mast anten nedir?
Verici dalgalığın elden geldiğince geniş bir alana yayında bulunmasını sağlamak amacıyla yüksek bir tepeye dikilen, genellikle 300 m’den uzun olan çelikdirek.

Vswr metre ne ölçer?​

Vswr metre ne ölçer?
Duran dalga ölçü aletleri , SWR metre , ISWR ölçer (bu ” I ” SWR) veya VSWR ölçer (gerilim SWR) ölçer duran dalga oranı a (SWR) iletim hattı . Sayaç, bir iletim hattı ile yükü (genellikle bir anten ) arasındaki uyumsuzluk derecesini dolaylı olarak ölçer .
Duran dalga oranı ne olmalı?​
Uyumsuzluk durumunda, Duran Dalga Oranının değeri artar. 1,1 ila 1,2 arası bir Duran Dalga Oranı halâ oldukça iyi bir değerdir. Tam uyumsuzluk durumunda Duran Dalga Oranı sonsuza kadar gider.

Yansıma katsayısı nedir?​

Yansıma katsayısı nedir?
Yansıma katsayısı, yansıyan işaretin genliğinin gönderilen işaretin genliğine oranı olarak tanımlanır.

Duran dalga oranı nasıl hesaplanır?​

Duran dalga oranı nasıl hesaplanır?
En Büyük Gerilim ileri akan gerilimin toplamına karşılık gelir, En Küçük Gerilim ise iki gerilim bileşeninin arasındaki farktan hesaplanır.

Geri dönüş kaybı nedir?​

Geri dönüş kaybı RF ve mikrodalga devre uygulamalarında sıklıkla kullanılan bir parametredir. Giriş portuna uygulanılan gücün ne kadarının geri yansıdığının göstergesidir. Özellikle giriş port empedans uyumsuzluklarının ve anten çalışma frekanslarının tespitinde kritik öneme sahiptir.

Anten Kutuplanması nedir?​

Anten Kutuplanması nedir?
Antenin etkin alanı (A-e), antenin fiziksel boyutları ve şekli ile ilgilidir ve aşağıdaki formülden hesaplanır. Elektrik alanının vektörünün dairesel dönüş yönüne ve elektromanyetik dalganın gidiş yönüne göre sağ-el ya da sol-el kutuplanma(right-hand or left-hand polarized) olarak adlandırılır.

Duran dalga oranı ne olamaz?​

Duran dalga oranı ne olamaz?
1) Duran dalga oranı (SWR) aşağıdakilerden hangisi olamaz? Görüldüğü gibi SWR hiçbir zaman ‘0’ olmamaktadır. Şu noktaya dikkatinizi çekelim ki uyum halinde : D=0 olmakla beraber, SWR=1 olur ! 2) Besleme hattı tiplerinden biri olan çıplak iki telli hat, izolatör çubukları ile sabit mesafede tutulurlar.

Anten ölçümleri genellikle özel test ortamlarında gerçekleştirilir. Bu ölçümler antenin performansını belirlemek için önemlidir. Anten kazancı testi sırasında, antenin bir kalibre edilmiş antene olan iletimine bakılır ve bu şekilde antenin kazancı ölçülür.

SWR metre ise bir iletim hattındaki giden gerilim ile dönen gerilim arasındaki oranı ölçmek için kullanılan bir cihazdır. SWR metre sayesinde verici, anten kablosu ve anten arasındaki uyuşumun kalitesini kontrol edebilirsiniz. Eğer SWR değeri 1'e yakınsa, bu iyi bir uyuşum anlamına gelir. Ancak SWR değeri yüksekse, yansıyan güç ve kayıplar artabilir, bu da cihazın zarar görmesine yol açabilir.

VSWR, Voltage Standing Wave Ratio'nun kısaltmasıdır ve bir göndermeç sistemindeki empadans farkından kaynaklanan geri yansımaları ölçer. Bu değer, iletim hattındaki yansıyan gücü ifade eder. Yüksek VSWR değerleri, cihazın performansını olumsuz etkileyebilir.

Mast antenler, genellikle yüksek bir tepeye dikilen ve geniş bir alana yayılma sağlayan antenlerdir. Bu antenler genellikle 300 metreden daha uzun olan çelik direklerdir.

Geri dönüş kaybı, RF ve mikrodalga devrelerinde kullanılan bir parametredir ve giriş portuna uygulanan gücün geri yansıdığını gösterir. Anten kutuplanması ise antenin etkin alanının fiziksel boyutları ve şekli ile ilgili bir kavramdır. Antenin kutuplanması, elektromanyetik dalganın gidiş yönüne göre sağ-el veya sol-el olarak adlandırılır.

Duran dalga oranı, uyumsuzluk durumunda artar ve mükemmel uyumda 1 olmalıdır. 1,1 ila 1,2 arası değerler iyi kabul edilirken, tam uyumsuzlukta SWR sonsuza kadar gidebilir. Duran dalga oranı asla '0' olamaz.

Bu ölçümler, antenlerin performansını değerlendirmek ve iletim hatlarının verimliliğini kontrol etmek için önemli parametrelerdir. Doğru ölçümler yapılarak uygun düzeltmeler yapılabilir ve iletim verimliliği artırılabilir.

Geri