AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Antalyanın Yöresel Yemekleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Antalyanın Yöresel Yemekleri nelerdir
Antalyanın Yöresel Yemek tarifleri
Antalya Yemekleri
Antalya'nın turistik olarak dünyada tanınıyor olmasına rağmen bölgesel yemeklerinin yurtiçinde deha bilinmiyor olması düşündürücü Turunçgiller, muz, susam, yer fıstığı, soya, domates ,salatalık, biber, taze fasulye, kabak, patlıcan, zeytin Antalya tarımında yer bulur Sıcak iklim sebebiyle sebze ağırlıklı bir mutfak göze çarpmaktadır Greyfurt, limon, portakal, bergamot, turunç ve yarı narenciye ürünlerinin yanında, patlıcan, karpuz ve incirden yapılan reçel çeşitleri vardır
Taratorlu Piyaz : Sarımsak dövülüp limon suyuyla sulandırılır; tahin veya dövülmüş ceviz katılır Bu tarator sosudur; haşlanmış fasulyeye sirke ile ilave edilir Üstüne kıyılmış domates, katı haşlanmış yumurta ve maydanoz konur Antalya'nın en ünlü yemeğidir
Laba :
Kaburga kemikleri haşlanır; suyunda pirinç pişirilir Et kızartılarak, tepsiye
serilen pilavın üstüne konup pişirilir
Hibeş : Sarımsak dövülüp limonsuyu, kimyon, tuzlu ve tahinle adamakıllı karıştırılır Servis yapılırken üstüne zeytin yağda acı biber dökülürÖzellikle alkollü içecekle ikram edilir
Turunç Reçeli
: Kalın kabukları soyulur Kabuklar iplere dizilip üç gün soğuk suda bekletilir Bir tencerede kaynatılır; suyu süzülür 10 turunca, yarım bardak su
ve bir kilo şeker ek edilir Bir süre pişirilir
Patlıcan Reçeli : Patlıcanlar soyulup, birkaç saat kireçli suda bekletilir Bol suda yıkanıp şekerle bir gece suyu alıncaya kadar bekletilir Şeker koyulaşıncaya kadar karanfille kaynatılır
Toros Salatası (Al KözAl Göz)
Malzemeler: 3 patlıcan, 3 kırmızı biber, ince kıyılmış nane,
maydanoz, fesleğen, 3 diş sarımsak, 1 kahve fincanı sirke, erik ekşisi ya da limon suyu, 2 fincan zeytinyağı, tuzlu
Hazırlanışı: Patlıcanlar ocak üstünde közlenir, kabuklan soyularak limonsu zeytinyağı bulunan ka*ba konur Fırında pişirilen biberler temizlenir ve şeritler ha*linde doğranılarak patlıcanların yanına konulur Soğanlar da közlenerek diğer malzemenin yanına konur Sirke, sa*rımsak, 1 kahve fincanı su, erik ekşisi bir kapta kanştınlır, patlıcanların üzerine dökülür 45 saat buzdolabında bekle*tilen salatanın üzerinenane, maydanoz ve fesleğen konula*rak servis yapılır
Börülce Salatası
Malzemeler: 500 gr börülce, 3 adet kırmızı etli biber, 1 adet domates, 1 adet soğan, 3 adet ince kıyılmış taze so*ğan, 34 diş sarımsak, 1 demet ince kıyılmış maydanoz, 1 adet limon, 2 kahve fincanı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuzlu
Hazırlanışı: Börülcelerin iki ucu kesilerek ikiye bölü*nür, kaynayan tuz suda haşlanır Tabağa alınan börülce*lerin üstünde 1 kepçe haşlama suyu gezdirilir Kırmızı et*li biber 200 derecelik fırında közlenir, sonra börülce eba*dında şeritler halinde kesilerek börülcelere katılır Piyaz şeklinde doğranan soğanlar da börülcelerin üzerine konur Kabuklan soyulmuş domatesler küp küp doğranılarak, in*ce kıyım taze soğanlar ve maydanozlarla birlikte salataya karıştırılıp harmanlanır Farklı bir kapta limon suyu, ezilmiş sarımsak ve zeytinyağı karıştırılarak salatanın üzerinde gezdirilir
Kabak Çiçeği Dolması
Malzemeler: 30 adet kabak çiçeği, pi*rinç, 6 soğan, 2 domates, fesleğen, karabiber, zeytinyağı, nane, şeker, limon, 1 limon, tuz
Hazırlanışı: Kabak çiçeklerinin ortaları çıkarılarak kopartılır ve yıkanarak süzülür Dargın zeytinyağında sırasıyla soğanlar, rendelenmiş do*mates ve şeker kavrulur Pirinç, tuzlu, karabiber, fesleğen ve nane karıştırılarak soğumaya bırakılır Harç, çiçeklerin içi*ne doldurularak çiçeklerin uç yapraklanyla kapatılır ve yağlı bir tencereye dizilir 1 nehir bardağı su ilave edilen tencere orta ateşte pişirilir Dolmalar suyunu çektiğinde l'er çay bardağı sıcak su ek edilir Pişince üzerine limon suyu gezdirilerek servis yapılır *
 
Antalya'nın yöresel yemekleri oldukça zengin ve lezzetli bir mutfak kültürüne sahiptir. İşte Antalya'nın yöresel yemeklerinden bazıları ve tarifleri:

1. Taratorlu Piyaz: Sarımsak dövülüp limon suyuyla sulandırılır; tahin veya dövülmüş ceviz katılır. Bu tarator sosu, haşlanmış fasulyeye sirke ile ilave edilir. Üstüne kıyılmış domates, katı haşlanmış yumurta ve maydanoz konularak servis yapılır. Antalya'nın en ünlü yemeklerinden biridir.

2. Hibeş: Sarımsak dövülüp limon suyu, kimyon, tuz, ve tahinle karıştırılır. Servis yapılırken üstüne zeytinyağda acı biber dökülür. Özellikle alkollü içeceklerle ikram edilir.

3. Laba: Kaburga kemikleri haşlanır; suyunda pirinç pişirilir. Et kızartılarak tepsiye serilen pilavın üstüne konup pişirilir.

4. Turunç Reçeli: Kalın kabukları soyulan turunçlar iplere dizilip üç gün soğuk suda bekletilir. Sonrasında kaynatılır ve suyu süzülür. Daha sonra şeker ve su eklenerek bir süre pişirilir.

5. Kabak Çiçeği Dolması: Kabak çiçeklerinin ortaları çıkarılarak yıkanır. Harç olarak pirinç, soğan, domates, fesleğen, karabiber, zeytinyağı, nane, şeker, limon suyu ve tuz kullanılır. Dolmalar yapılıp tencereye dizilir ve su eklenerek pişirilir.

6. Toros Salatası (Al KözAl Göz): Patlıcan ve kırmızı biber ocakta közlenir ve doğranır. Soğanlar da közlenir. Bir kapta sirke, sarımsak, su ve erik ekşisi karıştırılır. Patlıcan, biber ve soğan üzerine dökülerek buzdolabında dinlendirilir. Servis öncesi nane, maydanoz ve fesleğenle süslenir.

7. Börülce Salatası: Börülceler haşlanır ve üzerine tuzlu haşlama suyu gezdirilir. Kırmızı etli biber fırında közlenir ve böğürcelere eklenir. Soğan, domates, taze soğan, maydanoz ve limon sosu ile harmanlanarak servis edilir.

Antalya mutfağının yöresel lezzetleri arasında bulunan bu yemekler hem sağlıklı hem de lezzetlidir. Denemenizi tavsiye ederim!
 
Geri
Üst