AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anoreksiya cocuklarda gorulur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anoreksiya çocuklarda görülür mü?​

Tipik başlangıç yaşı pübertal değişim ve vücudun etkin büyümesiyle bağlantılı olarak ergenlik dönemidir. Anoreksiya nervoza en yaygın olarak 14 ile 24 yaş aralığında ortaya çıkar. Bulimia tipik olarak16–20 yaş aralığında görünür. Yeme bozuklukları erkeklere kıyasla kızlar arasında 10-15 kat daha yaygındır.

Anoreksiya ve bulimia farkı nedir?​

Anoreksiya ve bulimia farkı nedir?
Anoreksiya nevroza kilo almaktan korkma, zayıf olmak için farklı yöntemler deneme, yemek yememe semptomlarıyla ortaya çıkar. Bulimia nevroza ise atak sırasında çok fazla yeme, yeme işlemini çok hızlı yapma, kilo almamak için yediklerini kusma ya da farklı yollar deneme şeklinde ortaya çıkar.

Anoreksiya kaç yaşında başlar?​

Belirtiler genellikle ergenlik döneminde, 12-13 yaşlarında (kızlarda genellikle menstruasyon/adet görme ile birlikte) ortaya çıkmaya başlar, bazı durumlarda ergenliğin ileri yaşlarında da gözlenebilir. Hastaların yaklaşık yarısı bütün yiyecek alımını önemli ölçüde azaltarak kilo kaybeder. Bazıları yoğun egzersiz yapar.

Ergenlerde yeme bozukluğu nedir?​

Ergenlerde yeme bozukluğu nedir?
Yeme bozukluğu zihinsel bir sağlık problemidir. Yeme bozuklukları, anoreksiya, bulimia ve aşırı yeme bozukluğunu/tıkınırcasına yeme rahatsızlığını içerir. Yeme bozukluğu olan ergenler karamsar, endişeli veya depresif olma eğilimindedirler.
Arfid Eating Disorder nedir?​
Kaçıngan/Kısıtlayıcı Yeme Bozukluğu (Avoidant Restrictive Food Intake Disorder, ARFID): Genellikle bebeklik ve çocuklukta başlayan önemli bir yeme bozukluğudur. Bu bozukluk sonucunda çocuk yeterli kaloriyi alamaz.

Bulimia Nervoza ne demek?​

Bulimia Nervoza ne demek?
Bulimia nevroza genellikle kısa bir süre içinde aşırı yiyecek tüketiminin sık tekrarlanması ve hemen ardından fazla kalorilerden kurtulma düşüncesiyle kendi kendine kusmak, uzun süre yemek yememek ve aşırı egzersiz yapmak şeklinde ilerleyen ciddi bir yeme bozukluğudur.

Ortak anoreksiya nedir?​

Anoreksiya Nervoza, özellikle genç kadınlarda görülebilen, yemek yememek, çok az uyumak, buna rağmen çok aktif olmakla beliren psikolojik bir bozukluktur. Anoreksiyaya yakalanan kişi, tedavi görmezse ciddi sağlık problemleriyle karşı karşıya gelecektir.

Anoreksiyada kusma olur mu?​

Anoreksiyada kusma olur mu?
Anoreksiya nervoza mağduru bireylerin bazı vakalarda bulimia durumu olan bireylere benzer bir şekilde, sürekli yedikten sonra kusma eğilimine sahip olduğu gözlemlenmiştir.

Anoreksiya hastaları günde kaç kalori alır?​

Anoreksiya hastaları açlık hissederler; ancak kilo almamak için yemek yememeleri gerektiğini düşünürler. Bu yüzden ya çok az yemek yerler ya da hiç yemezler. Ortalama bir anoreksiya hastasının başlangıçtaki günlük kalori alımı 600-800 kaloridir.

Bulimia hastası olduğumu nasıl anlarım?​

Bulimia hastası olduğumu nasıl anlarım?
 
Bulimia hastası olduğunuzu anlamanın bazı belirtileri şunlar olabilir:

- Sürekli yemek yeme krizleri: Kontrolsüz bir şekilde çok fazla yemek yemek ve ardından pişmanlık duyarak yeme alışkanlığını sürdürmek.
- Yemek yedikten sonra kusma: Yeme krizlerinden sonra bilinçli olarak kusma, bu da genellikle kilo kontrolü amacıyla yapılır.
- Aşırı egzersiz yapma: Yediklerini telafi etmek için aşırı derecede egzersiz yapma alışkanlığı.
- Diyet ilaçları, lavman kullanımı: Kilo kontrolü için diyet ilaçları veya lavman gibi tehlikeli yöntemlere başvurma.
- Ruhsal durumda değişiklikler: Kendini değersiz hissetme, depresyon, anksiyete gibi ruhsal sağlık sorunları.

Eğer bu belirtilerden bir veya birkaçı sizde görülüyorsa ve bunlar günlük yaşamınızı olumsuz yönde etkiliyorsa, bir sağlık uzmanı veya psikolog ile görüşmek önemli olabilir. Herhangi bir yeme bozukluğu durumunda erken tanı ve tedavi, olumsuz sağlık etkilerini en aza indirmek için önemlidir.
 
Geri
Üst