Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Anonim sirketlerde pay sahipligi Nasil Kaybedilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.508
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Anonim şirketlerde pay sahipliği Nasıl Kaybedilir?​

Kural, Anonim şirketlerde pay sahipliği hakkını bahşeden payın, serbestçe devredilebilir ve mirasla da geçebilir olmasıdır. Ayrıca pay, birleşme, tasfiye, payın itfa edilmesi gibi çeşitli nedenlerle de kaybedilebilir.

Pay sahibinin hakları nelerdir?​

Pay Sahibinin Hakları
- Kar Payı Hakkı Pay, sahibine şirketin yıllık net karından pay alma hakkı verir.
- Yeni Pay Alma Hakkı (Rüçhan Hakkı) Pay sahibinin, şirketin bedelli sermaye artırımına öncelikli katılma hakkıdır.
- Tasfiye Bakiyesine Katılma Hakkı
- Şirket Yönetimine Katılma Hakkı
- Oy Hakkı
- Bilgi Alma Hakkı

Anonim şirkette pay sahibinin idari hakları nelerdir?​

Anonim şirkette pay sahibinin idari hakları nelerdir?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK), anonim şirket pay sahipliği hakları;
- Genel kurula katılma hakkı (m.425),
- Oy hakkı (m.434),
- Bilgi alma ve inceleme hakkı (m.437),
- Özel denetçi atanmasını talep hakkı (m.438),
- Rüçhan (yeni pay almada öncelik) hakkı (m.461),
- Kâr payı (temettü) hakkı (m.509),

Hamiline yazılı pay senedi nedir?​

Nama yazılı pay senetlerinin aksine, hamiline yazılı pay senetlerinde pay sahiplerinin ismi/unvanı yer almadığından ve bu senetlerin devri pay defterine kaydedilmediğinden, hamiline yazılı pay senetleri sahipleri paylarını kolaylıkla devretme ve şirketle/üçüncü kişilerle ilişkilerinde anonim kalma imkânına sahip …

TTK ya göre bağımsız denetime tabi olacak anonim şirketleri belirleme yetkisi aşağıdakilerden hangisine aittir?​

Hangi şirketlerin bağımsız denetime tabi tutulacağını belirleme yetkisi 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa ile Bakanlar Kuruluna verilmişti. Bakanlar Kurulu bu yetkisini tekrardan kullanarak bağımsız denetime tabi olacak şirketleri belirledi ve bir önceki Bakanlar Kurulunda yer alan hadleri aşağı çekti.

Anonim şirket ortaklığından nasıl çıkılır?​

Anonim şirket ortaklığından nasıl çıkılır?
Anonim Şirketlerde Ortaklıktan Çıkma Kanuna göre pay sahibi, şirketteki ortaklık ilişkisini, payını hakim şirket ya da teşebbüse satarak kullanabilir. Halka açık ortaklıklarda pay sahibi, payları belirli bir oranın üzerinde olan diğer pay sahibine kendi payını satarak ortaklıktan ayrılabilir.

Anonim şirket pay sahiplerinin hak ve borçları nelerdir?​

Türk hukukunda anonim şirket pay sahiplerinin hakları – Av. Duygu Turgut
- Pay sahiplerinin kanundan doğan hakları
- Kişisel Haklar.
- Genel kurul kararının iptali davası
- Özel denetim isteme hakkı
- Rüçhan Hakkı
- Azınlık Hakları
- Finansal tabloların görüşülmesini erteleme.
- Denetçinin azli için dava açma hakkı

Hamiline yazılı olmak ne demek?​

Hamile yazılı senetler Türk Ticaret Kanununun 658. Maddesinde: (1) Senedin metninden veya şeklinden, hamili kim ise o kişinin hak sahibi sayılacağı anlaşılan her kıymetli evrak, hamile veya hamiline yazılı senet sayılır.
 
Anonim şirketlerde pay sahipliği hakkını kaybetmenin çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Öncelikle, pay sahibinin payını serbestçe devretme hakkı vardır. Dolayısıyla, payını istediği bir kişiye satabilir veya devredebilir. Ayrıca, pay sahibi vefat ettiğinde payları miras yoluyla geçebilir. Bunun dışında, anonim şirketlerde pay sahipliği aşağıdaki durumlar gibi sebeplerle de kaybedilebilir:

1. **Birleşme:** Anonim şirketin başka bir şirketle birleşmesi sonucunda ortaya çıkan yeni şirkette önceki pay sahiplerinin hisseleri geçersiz hale gelebilir.

2. **Tasfiye:** Şirket, amacına ulaştığında veya iflas ettiğinde tasfiye edilir. Bu durumda, pay sahipleri hisselerini kaybedebilirler.

3. **Payın İtfa Edilmesi:** Şirketin belirli şartlarda payları geri alması durumunda, pay sahipleri hisselerini kaybedebilir.

Anonim şirketlerde pay sahibi olan bir kişinin birçok hakları bulunmaktadır. Örneğin, kar payı alma hakkı, yeni pay alma hakkı (rüçhan hakkı), tasfiye bakiyesine katılma hakkı, şirket yönetimine katılma hakkı, oy hakkı, bilgi alma hakkı gibi haklara sahiptir. Bunlar, pay sahibinin şirket üzerinde belirli karar alma süreçlerine katılmasını sağlayan haklardır.

Anonim şirkette pay sahibinin idari hakları arasında; genel kurula katılma hakkı, oy hakkı, bilgi alma ve inceleme hakkı, özel denetçi atanmasını talep etme hakkı, rüçhan hakkı, kâr payı hakkı gibi önemli haklar bulunmaktadır. Bu haklar, pay sahiplerine şirket yönetimine katılma ve karar alma süreçlerine etki etme imkanı sağlar.

Hamiline yazılı pay senedi, pay sahiplerinin isimlerinin senette yer almadığı ve bu senetlerin devrinin pay defterine kaydedilmediği senetlerdir. Bu durumda, pay sahipleri paylarını kolaylıkla devredebilir ve anonim kalabilirler.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na göre, bağımsız denetime tabi olacak anonim şirketlerinin belirlenme yetkisi Bakanlar Kurulu'na aittir. Bakanlar Kurulu bu yetkisini kullanarak hangi şirketlerin bağımsız denetime tabi tutulacağını belirler.

Anonim şirket ortaklığından çıkmak isteyen bir pay sahibi, payını hakim şirkete veya teşebbüse satarak ortaklıktan ayrılabilir. Halka açık şirketlerde ise, pay sahibi belirli bir oranın üzerindeki paylarını diğer pay sahibine satarak ayrılabilir.

Anonim şirket pay sahiplerinin hak ve borçları arasında, kanundan doğan haklar, genel kurul kararının iptali davası, özel denetim isteme hakkı, rüçhan hakkı, azınlık hakları, finansal tabloların görüşülmesini erteleme, denetçinin azli için dava açma hakkı gibi konular bulunmaktadır.

Son olarak, hamiline yazılı senetler, sahibinin ismi yerine sahip olduğu kişinin kim olduğunu göstermeyen kıymetli evraklardır ve Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddesine göre tanımlanmışlardır.
 
Geri
Üst