Anonim şirketlerde genel kurulun yetkileri nelerdir?
Anonim Şirketlerde Genel Kurulun Görev ve YetkileriGenel kurulun görev ve yetkileri nelerdir?
Genel Kurul aşağıdaki konuları görüşerek karara bağlar:Anonim Şirket Genel Kurulunun Devredemeyeceği Görev ve Yetkiler
Genel kurul ve yönetim kurulu nedir?
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (”TTK”) çerçevesinde anonim şirketlerin iki zorunlu organı vardır. Bunlar; pay sahiplerinin tamamının doğrudan söz sahibi olduğu, oy hakkı kullandığı ‘Genel Kurul’ ve genel kurulun seçimi ile görevlendirilen ve şirketi yönetim yetkesine sahip olan ‘Yönetim Kurulu’dur.
Olağanüstü genel kurula kim çağırır?
Yönetim kurulu gerektiği zaman genel kurulu olağanüstü toplantıya da çağırabilir[3]. Gerek olağan gerekse de olağanüstü genel kurul toplantı çağrı kararını yönetim kurulu, kurul halinde almak zorundadır[4]. Yönetim kurulu tek kişiden oluşuyorsa genel kurulu toplantıya çağrı kararı alma yetkisi bu kişiye aittir.
Genel kurulu toplantıya kim çağıramaz?
Dolayısıyla, yeni dönemde denetçiler anonim şirket genel kurulunu toplantıya çağıramayacaktır. Genel kurulu toplantıya davet etme görev ve yetkisi kural olarak anonim şirket yönetim kurulunaaittir. Yönetim kurulu, süresi dolmuş olsa dahi, genel kurulu olağan toplantıya çağırabilir.Şirket genel kurulu kimlerden oluşur?
Ortak sayısı 20’den fazla olan limited şirketlerin genel olarak toplantıları Anonim Şirket şartlarına göre yapılır. Ortak sayısı 20 veya daha az (20-) olan Limited Şirket ise genel kurul yerine ortaklar kurulu vardır. Ortak sayısı 20- olan Limited Şirket kararlar ortakların yazılı oyları ile alınır.Sermaye Piyasası Kanununa göre faaliyet gösteren halka açık şirketlerin esas sözleşme değişiklikleri SPK’nın iznine tabidir.
Anonim şirket genel kurulunun devredilemez görev ve yetkileri nelerdir?
Anonim şirketlerde genel kurulun devredemeyeceği görev ve…
Genel kurulun devredilemez görev ve yetkileri nelerdir?
2.1) Genel Kurulun Devredilemez Nitelikteki Görev Ve Yetkileri