Anonim şirketlerde genel kurul toplantılarına katılmaya yetkili olanlar kimlerdir?
Genel kurul toplantısına yönetim kurulu tarafından hazırlanan genel kurula katılabilecekler listesinde yer alan bütün pay sahiplerinin katılma hakkı vardır. Bu pay sahipleri genel kurul toplantılarına bizzat kendileri katılabileceği gibi üçüncü bir kişiyi de temsilcisi olarak genel kurula gönderebilir.Pay sahibi olmak için tam ehliyet gerekir mi?
YTTK’da yönetim kurulu üyelerinin nitelikleri 359. maddede düzen- lenmiştir. Bu maddeye göre yönetim kurulu üyelerinin ve tüzel kişi adına tescil edilecek gerçek kişinin tam ehliyetli olması şarttır. Bu şart dışında anılan maddede başka bir şart öngörülmemiştir.Genel kurul işlemleri nasıl yapılır?
Genel kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlandırılır. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır.
Limited şirket genel kuruluna kimler katılabilir?
Ayrıca, Yeni TTK’nın 428’inci maddesinde düzenlendiği üzere, organ temsilcisi, bağımsız temsilci, kurumsal temsilci de genel kurula katılabilecektir. 429’uncu madde uyarınca da tevdi eden temsilci dilemesi halinde genel kurula katılabilecektir. Yine intifa hakkı sahipleri de genel kurula katılabilirler.
Limited şirketlerde karar nasıl alınır?
a)Limited şirketlerde genel olarak (kanunda ve ana sözleşmede farklı bir nisap belirtilmemişse) toplantıda temsil edilenlerin salt çoğunluğu (yarısından bir fazlası) ile karar alınır. Toplantı için bir nisap aranmamıştır. Katılanların yarısından bir fazlasının oyu yeterli görülmüştür.Genel kurul kararı noter onayı zorunlu mu?
Genel kurul kararları, tescil edilmemeleri halinde geçerli olmayacaktır. Genel kurul işlemleri ile ilgili belgelerin elektronik ortamda güvenli elektronik imza ile düzenlenmesi halinde toplantı tutanağında noter onayı aranmaz.Genel kurul tescili zorunlu mu?
Türk Ticaret Kanununun 422. maddesine göre; “yönetim kurulu, tutanağın noterce onaylanmış bir suretini derhâl ticaret sicili müdürlüğüne vermek ve bu tutanakta yer alan tescil ve ilana tabi hususları tescil ve ilan ettirmekle yükümlüdür.”
Anonim şirketler her yıl genel kurul yapmak zorunda mı?
Türk Ticaret Kanunu’nun 364. maddesine göre Anonim Şirketler her hesap devresinin sonundan itibaren 3 ay içerisinde ve yılda en az bir defa olağan genel kurul yapmak zorundadır.
Genel kurulu kim seçer?
(6) Gündem, genel kurulu toplantıya çağıran tarafından belirlenir. MADDE 14 – (1) Esas sözleşmede aksine herhangi bir düzenleme yoksa toplantıyı yönetecek başkan ve gereğinde başkan yardımcısı genel kurul tarafından seçilir.Genel kurul kararını kim imzalar?
(3) Yönetim kurulunca hazırlanan genel kurul toplantısına katılabilecekler listesi, toplantıda hazır bulunan pay sahipleri veya temsilcileri, toplantı başkanı ile Bakanlık temsilcisinin bulunma zorunluluğu olan toplantılarda Bakanlık temsilcisi tarafından imzalanır ve hazır bulunanlar listesi adını alır.Müdürler kurulu karar defteri tasdiki zorunlu mu?
Limited Şirketlerde “Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri” Açısından Kapanış Onayı (Ara Tasdik-Onay Yenileme İşlemi) Limited şirketlerde “Müdürler Kurulu Karar Defteri” tutulması zorunlu değildir.
Genel kurul yapılmazsa ne olur?
Genel kurulu süresinde toplantıya çağırmayan, genel kurul toplantılarını kanun ve tüzük hükümlerine aykırı olarak veya dernek merkezinin bulunduğu veya tüzüğünde belirtilen yer dışında yapan dernek yöneticilerine beşyüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.
Anonim şirketlerde genel kurul toplantısı kaç yılda bir yapılır?
Bu kapsamda olağan genel kurul toplantısı her yıl faaliyet dönemin sonundan itibaren üç ay içerisinde en geç mart ayı sonuna kadar yapılması gereken bir toplantı türüdür. Bu toplantılar doktrinde adi toplantı olarak da adlandırılmaktadır[17].Genel kurul üyeleri kimlerden oluşur?
Genel kurul toplantısına anonim şirket yönetim kurulunun hazırladığı hazır bulunanlar listesinde kayıtlı olanlar katılır. Genel kurulda toplantı nisabı sermayenin en az dörtte birini karşılayan pay sahipleridir. Daha ağır bir nisap kanunda kararlaştırılmış olabilir veya esas sözleşme ile kararlaştırılabilir.Genel kurulu toplantıya kim çağırır?
Düzenleme kapsamında kural olarak genel kurul toplantısına çağrı, yönetim kurulu tarafından yapılır. Yönetim kurulu gerektiği zaman genel kurulu olağanüstü toplantıya da çağırabilir[3]. Gerek olağan gerekse de olağanüstü genel kurul toplantı çağrı kararını yönetim kurulu, kurul halinde almak zorundadır[4].
Anonim şirket payına kaç oy hakkı verilir?
Bir paya en çok onbeş oy hakkı tanınabilir. Kurumsallaşmanın gerçekleşmeyeceğinin anlaşıldığı veya haklı sebebin ortadan kalktığı hâllerde istisna etme kararı mahkeme tarafından geri alınabilir. Oyda imtiyaz; esas sözleşme değişikliği ve ibra ve sorumluluk davası açılmasına ilişkin kararlarda kullanılamaz (TTK m.479).