AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Anonim sirket yonetim kurulu en az kac kisiden olusur?

Editör

Yeni Üye

Anonim şirket yönetim kurulu en az kaç kişiden oluşur?​

23- ETTK’daki düzenlemeden farklı olarak yeni Türk Ticaret Kanunu ile yönetim kurulunun en az 3 (üç) kişiden oluşması zorunluluğu kaldırılarak, üye sayısının bir ve birden fazla olabileceği hükme bağlanmıştır.

Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin borçları nelerdir?​

Yönetim kurulu üyeleri kanundan veya esas sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmedikleri takdirde meydana çıkan zarardan şirkete, pay sahiplerine ve şirketin alacaklılarına karşı sorumludurlar. Bunların yanı sıra özel sorumluluk halleri de söz konusudur.

Anonim şirket yönetim kurulu hangi kararları alabilir?​

Anonim şirket yönetim kurulu hangi kararları alabilir?
Dolayısıyla, anonim şirketlerde yönetim kurulunun dilediği her konuda karar alabilmesi hukuken mümkün değildir. Oysa, uygulamada, yönetim kurulunun zaman zaman kendisine tanınan sınırların dışına çıkarak, şirkete ait her türlü konuda karar aldığı ve uygulamaya koyduğu hallere rastlanabilmektedir.

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesinin görev süresi kaç yıldır?​

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesinin görev süresi kaç yıldır?
Yönetim kurulu üyeleri genel kurul tarafından, en fazla 3 yıl seçildikten ve yönetim kurulu süresi bittikten sonra yapılacak genel kurulda yönetim kurulu seçilmezse pay sahiplerinden veya şirket alacaklılarından birinin yahut Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın isteği üzerine, mahkeme şirketin feshine karar verebilir.

Anonim şirketlerde kimler yönetim kurulu üyesi olabilir?​

ÜYELERİN SAYISI VE NİTELİKLERİ •1) Anonim şirketin, esas sözleşmeyle atanmış veya genel kurul tarafından seçilmiş, bir veya daha fazla kişiden oluşan bir yönetim kurulu bulunur. Temsile yetkili en az bir üyenin yerleşme yerinin Türkiye’de bulunması ve Türk vatandaşı olması şarttır.

Anonim şirkette yönetim kurulu üyeleri kamu borçlarından ötürü nasıl sorumludur?​

Anonim Şirketin mal varlığından tamamen veya kısmen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan amme alacaklarından , şirketi kanunen temsile yetkisine sahip olan yönetim kurulu üyeleri tüm şahsi mal varlıklarının tamamı ile sorumludur. Bu sorumluluk müştereken ve müteselsilen sorumluluktur.

Anonim şirkette yönetim kurulu üyesinin sorumluluğu niçin vardır?​

Anonim şirkette yönetim kurulu üyesinin sorumluluğu niçin vardır?
Yönetim kurulu üyeleri şirketin üst düzey yönetimine ve günlük işleyişine dair bu yetki ve görevlerden doğan yükümlülükleri ihlal etmeleri halinde şirkete, pay sahiplerine ve şirketin alacaklılarına verdikleri zararlardan sorumludurlar.

Anonim şirketlerde yönetim kurulu kararı nasıl alınır?​

Anonim şirketlerde yönetim kurulu kararı nasıl alınır?
6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre, şirket esas sözleşmesin- de aksine ağırlaştırıcı bir hüküm yok ise, anonim şirket yönetim kurulu üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır ve kararlarını toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğu ile alır.

Anonim şirket yönetim kurulu üyelerinin hakları nelerdir?​

Bu kişiler için şirket kefalet, garanti ve teminat veremez, sorumluluk yüklenemez, bunların borçlarını devralamaz. Aksi hâlde, şirkete borçlanılan tutar için şirket alacaklıları bu kişileri, şirketin yükümlendirildiği tutarda şirket borçları için doğrudan takip edebilir, hükmü de yer almaktadır.

Anonim şirketlerde yönetim kurulu en az 1 kişiden oluşabilir, yani birden fazla üye de olabilir. Yönetim kurulu üyeleri, kanundan veya esas sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde meydana çıkan zarardan şirkete, pay sahiplerine ve şirketin alacaklılarına karşı sorumlu olurlar. Ayrıca özel sorumluluk halleri de bulunmaktadır.

Yönetim kurulu, dilediği her konuda karar alamaz. Anonim şirketlerde yönetim kurulunun kararları genellikle yönetim kurulunun yetkileri çerçevesinde alınır ve uygulanır. Ancak bazen sınırların dışına çıkarak kararlar alındığı da görülebilmektedir.

Yönetim kurulu üyeleri genel kurul tarafından en fazla 3 yıl seçildikten sonra görev süresi sona erer. Yönetim kurulu üyeleri görev süresi bittikten sonra genel kurulda tekrar seçilmezlerse, pay sahipleri, şirket alacaklıları veya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın isteği üzerine mahkeme şirketin feshine karar verebilir.

Anonim şirketlerde yönetim kurulu üyesi olabilmek için, temsil yetkisine sahip en az bir üyenin Türkiye'de yerleşik ve Türk vatandaşı olması gerekmektedir.

Anonim şirketin mal varlığından amme alacaklarının tahsil edilememesi durumunda, yönetim kurulu üyeleri tüm şahsi mal varlıkları ile sorumlu tutulabilirler. Bu sorumluluk müştereken ve müteselsilen olmaktadır.

Yönetim kurulu üyelerinin sorumluluğu, şirketin üst düzey yönetimine dair görev ve yetkileri ihlal etmeleri durumunda ortaya çıkar. Bu durumda verdikleri zararlardan şirkete, pay sahiplerine ve şirketin alacaklılarına karşı sorumludurlar.

Anonim şirketlerde yönetim kurulu kararları, 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu'na göre üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanarak alınır. Kararlar, toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğu ile kabul edilir.

Son olarak, yönetim kurulu üyelerine şirket kefalet, garanti ve teminat verilemez, sorumluluk yüklenemez ve borçları devralınamaz. Aksi takdirde, şirketin borçları için doğrudan takip edilebilirler.

Geri