AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anonim sirket ortagi kendi sirketinde sigortali olabilir mi?

Editör

Yeni Üye

Anonim şirket ortağı kendi şirketinde sigortalı olabilir mi?​

Anonim şirketlerin sadece ortağı olup yönetim kurulu üyesi olmayan kişilerin, ortak oldukları anonim şirketlerden 4/a (SSK) kapsamında bildirilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır. Yani, artık 1.10.2008 sonrasında zaten hiç kimse kendisine ait bir işyerinde 4/ (a) bendi kapsamında (SSK) sigortalı olamamaktadır.
Buna göre, ortağı olduğu şirketten (4/a) kapsamında hizmeti bildirilen ve kendinden başka (4/a) kapsamında sigortalı kalmayan şirket ortaklarının, çalıştıkları şirketin sermaye şirketi olması halinde ise, (4/a) kapsamında sigortalılığı devam ettirilecektir.

Limited şirket ortağı sigortalı olabilir mi?​

Limited şirket ortağı sigortalı olabilir mi?
– Şirket sahipleri ya da ortakları 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK’lı olamıyorlar. – Bağ-Kur’lu şirket sahipleri sonradan kendilerini SSK’lı gösterirlerse, Bağ-Kur sigortalılığı son bulmadan yeni bir sigortalılık başlamayacağından SKK’lılığı iptal edilecek.

Anonim şirket ortağı Bağkurlu olmak zorunda mı?​

Anonim şirketlerde sadece yönetim kurulu üyesi ortaklar zorunlu 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı oluyor. Yalnızca anonim şirket ortağı olanlarsa zorunlu Bağ-Kurlu değildirler.Yine şirket ortağı olmayan yönetim kurulu üyeleri de zorunlu Bağ-Kurlu sayılmıyorlar.

Anonim şirket yönetim kurulu üyeleri SSK’lı olabilir mi?​

Anonim şirket yönetim kurulu üyeleri SSK’lı olabilir mi?
3.1-Anonim Şirket Ortakları Yönetim kurulu üyesi olan ortaklar ise, seçildikleri tarih itibariyle, yönetim kurulu üyesi oldukları şirket tarafından 15 gün için de SGK ya bildirilerek, 4/b (eski Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılırlar.

Limited şirket ortağı Bağ-Kur’lu olmak zorunda mı?​

Şirket sahipleri, ortakları ve kendi adına çalışanlar, yani Bağ-Kur’lular, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren kendi şirketlerinde SSK’lı olarak çalışamıyor, kendilerini SSK’lı gösteremiyorlar. Bağ-Kur’lu olmak zorundalar ve Bağ-Kur üzerinden, yani 4/B’li olarak emekli olmak durumundalar.

Kimler Bağ Kurlu olmak zorunda?​

Kimler Bağ Kurlu olmak zorunda?
İsteğe bağlı bağkur’lu olmanın ilk şartı da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır veya Türkiye’de ikamet ederken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmayan ülkelerdeki Türk vatandaşı olmaktır. Bir diğer şartı, zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde olmayan kişiler başvurabilir.

Şirket sahibi Bağ-Kur’lu olmak zorunda mı?​

Anonim şirket ortağı kendi şirketinde sigortalı olabilir mi konusunda paylaştığınız bilgiler oldukça önemli ve net bir şekilde açıklamışsınız. Anonim şirketlerde sadece yönetim kurulu üyesi olmayan ortaklar, ortak oldukları anonim şirketten 4/a (SSK) kapsamında bildirilebilmektedir. Ancak, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra hiç kimse kendisine ait bir işyerinde 4/a (SSK) sigortalısı olamamaktadır. Dolayısıyla, ortak olduğu şirketten 4/a kapsamında hizmeti bildirilen ve kendinden başka 4/a kapsamında sigortalı kalmayan ortaklar, çalıştıkları şirketin sermaye şirketi olması durumunda sigortalılıklarını devam ettirebilmektedirler.

Limited şirket ortağı sigortalı olabilir mi konusundaki bilgileriniz de önemli. Limited şirket ortakları da 1 Ekim 2008 tarihinden sonra kendi şirketlerinde SSK'lı olamamaktadır. Bağ-Kur'lu şirket sahipleri, sonradan kendilerini SSK'lı göstermeleri durumunda, Bağ-Kur sigortalılıkları son bulmadan yeni bir sigortalılık başlamayacağı için SSK'lılık iptal edilecektir.

Anonim şirket ortağı Bağkurlu olmak zorunda mı sorusuna verdiğiniz cevap da açıklayıcı niteliktedir. Anonim şirketlerde sadece yönetim kurulu üyeleri zorunlu 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı olmaktadır. Ancak, sadece anonim şirket ortağı olanlar zorunlu Bağ-Kur sigortalısı olmak zorunda değildir.

Anonim şirket yönetim kurulu üyeleri SSK'lı olabilir mi konusundaki açıklamanız da detaylı ve net bir şekilde bilgi vermektedir. Yönetim kurulu üyesi olan ortaklar, seçildikleri tarih itibariyle şirketleri tarafından SGK'ya bildirilerek 4/b (eski Bağ-Kur) kapsamında sigortalı sayılmaktadırlar.

Limited şirket ortağı Bağ-Kur'lu olmak zorunda mı sorusuna verdiğiniz cevap da açıklayıcıdır. Limited şirket sahipleri, ortakları ve kendi adına çalışanlar Bağ-Kur'lu olarak çalışmak zorundadırlar ve 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren kendi şirketlerinde SSK'lı olarak çalışamamaktadırlar.

Son olarak, kimler Bağ-Kurlu olmak zorunda sorusuna yönelik verdiğiniz bilgi de önemlidir. İsteğe bağlı Bağ-Kur'luluk için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak veya Türkiye'de ikamet ederken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmayan ülkelerdeki Türk vatandaşı olmak gerekmektedir. Zorunlu sigortalı olmayı gerektirecek şekilde olmayan kişiler Bağ-Kur'luluk için başvuruda bulunabilirler.

Geri