AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anonim Ortaklikta tasfiyeden donme karari yuzde kac?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.786
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Anonim Ortaklıkta tasfiyeden dönme kararı yüzde kaç?​

3.3 Tasfiyeden Dönme MADDE 548- (1) Şirket sürenin dolmasıyla veya genel kurul kararıyla sona ermiş ise, pay sahipleri arasında şirket malvarlığının dağıtımına başlanılmış olmadıkça, genel kurul şirketin devam etmesini kararlaştırabilir. Devam kararının sermayenin en az yüzde altmışının oyu ile alınması gerekir.

Anonim şirketler nasıl feshedilir?​

Haklı bir sebep varsa anonim şirketlerde sermayenin en az 1/10’unu, halka açık anonim şirketlerde ise sermayenin en az 1/20’sini oluşturan pay sahipleri anonim şirketin merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvurarak şirketin feshini isteyebilir.

Tasfiyede ne yapılır?​

Tasfiyede ne yapılır?
Tasfiye süreci, fesih veya infisah edilme durumunun oluşması ile başlar, tasfiye işlemlerinin başından sonlandırılmasına kadar şirket kaydının ticaret sicilinde bulunması devam eder. Tasfiye işlemlerinin hemen bitmesi ardından ticaret sicil kaydının da silinmesi ile şirketin varlığı yani tüzel kişiliği sona erecektir.

A Ş nasıl kapatılır?​

Şirketini kapatacak olan kişilerin, ticaret sicil müdürlükleri ve vergi dairelerine bildirimde bulunması gerekmektedir. Şirket kapatma işlemlerinde ticaret sicil müdürlüğüne ticareti veya işi bırakma, tasfiye edilme veya feshedilme belgesi şeklinde verilir.

Anonim ortaklığın iradi fesih nedenleri nelerdir?​

Anonim Şirketlerde Genel Sona Erme Sebepleri
- Esas Sözleşmede Öngörülen Sürenin Sona Ermesi.
- Anonim Şirkette İşletme Konusunun Gerçekleşmesi veya Gerçekleşmesinin İmkansız Hale Gelmesi.
- Şirket Kurulurken Esas Sözleşmede Belirlenmiş Herhangi Bir Sona Erme Sebebinin Meydana Gelmesi.
- Genel Kurul Kararı
- İflas Kararı Verilmesi.

Anonim ortaklıklarda fesih sebepleri nelerdir?​

Anonim ortaklıklarda fesih sebepleri nelerdir?
Bunun dışında kalan haller ise ortaklığın işletme konusunun gerçekleştirilmesinin imkânsız hale gelmesi;esas sermayenin yitirilmesi, ortaklık amacının değişmesi, şirket organlarının işlevini yitirmesi, kötü yönetim nedenleriyle ortaklığın amacına ulaşmasının imkânsızlığı; iş göremezlik, kişisel ve tâbiiyet …

Adıma olan şirketi nasıl kapatabilirim?​

Limited ortaklığın sona erme sebepleri nelerdir?​

Limited Şirketin Sona Ermesi, Fesih Ve İnfisah Halleri Ortaklıktan Çıkma Ve Çıkarılma
- a) Şirket Sözleşmesinde Öngörülen Sona Erme Sebeplerinden Birinin Gerçekleşmesi.
- 4) Kuruluşta Kanun Hükümlerine Aykırı Hareket Edilmesi.
- 5) Asgari Sermaye Tutarının 10.000 TL’ye Yükseltilmemesi.

Anonim Ortaklıkta tasfiyeden dönme kararı alınabilmesi için genel kurulda en az sermaye ile ne kadarının olumlu görüşüne ihtiyaç vardır?​

Anonim Ortaklıkta tasfiyeden dönme kararı alınabilmesi için genel kurulda en az sermaye ile ne kadarının olumlu görüşüne ihtiyaç vardır?
Ortaklığın feshi önemli bir karar olduğundan genel kurul kararının, esas sermayenin yüzde yetmiş beşini oluşturan payların sahipleri veya temsilcile- rinin fesih yönündeki oylarıyla alınması gerekir. İlk toplantıda bu yeter sayıya ulaşılmadığı takdirde, ikinci toplantıda aynı nisap aranır (6102 sayılı Kanun md.
 
Anonim Ortaklıkta tasfiyeden dönme kararı alınabilmesi için genel kurulda sermayenin en az yüzde altmışının olumlu görüşüne ihtiyaç vardır. Bu karar, anonim şirketin sürenin dolması ya da genel kurul kararı ile sona ermiş olması durumunda alınabilir. Eğer şirketin malvarlığı dağıtılmaya başlanmamışsa, genel kurul şirketin devam etmesine karar verebilir. Ancak devam kararının sermayenin en az yüzde altmışının oyu ile alınması gerekmektedir. Bu nedenle, anonim ortaklıkta tasfiyeden dönme kararı alınabilmesi için genel kurulda yüzde altmışlık bir çoğunluk sağlanmalıdır.

Başka bir ifadeyle, anonim ortaklıkta tasfiyeden dönme kararı alınabilmesi için genel kurulda esas sermayenin yüzde altmışını oluşturan pay sahiplerinden yeterli sayıda olumlu görüş alınması gerekmektedir. Bu kararın alınması ciddi bir karar olduğundan yeterli oy oranı sağlanmadığı takdirde kararın geçerli olmayacağı unutulmamalıdır.
 
Geri
Üst