Anonim Ortaklik yonetim kurulu nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Anonim Ortaklık yönetim kurulu nedir?​

Anonim şirket, yönetim kurulu tarafından yönetilir ve temsil olunur. Yönetim kurulu, her yıl üyeleri arasından bir başkan ve bulunmadığı zamanlarda ona vekalet etmek üzere, en az bir başkan vekili seçer. Esas sözleşme ile, başkanın ve başkan vekilinin genel kurul tarafından seçilmesi öngörülebilir.

Yönetim kurulu üyeliği ne demek?​

Yönetim kurulu üyeliği ne demek?
Bir kuruluşu yönetmekle görevlendirilmiş kimselerin hepsi, umumi heyet. Başta yönetmen, yönetmen başyardımcısı ve öteki yardımcılar olmak üzere bir eğitim kurumunun yönetim sorumluluğunu taşıyan kimselerden oluşan kurul.
Anonim şirket, yönetim kurulu tarafından yönetilir ve temsil olunur. Yönetim kurulu her yıl üyeleri arasından bir başkan ve bulunmadığı zamanlarda ona vekâlet etmek üzere, en az bir başkan vekili seçer. Esas sözleşmede, başkanın ve başkan vekilinin veya bunlardan birinin, genel kurul tarafından seçilmesi öngörülebilir.

Olağan Genel Kurula kimler katılır?​

Olağan Genel Kurula kimler katılır?
MADDE 17 – (1) Genel kurul toplantılarında murahhas üyeler ile en az bir yönetim kurulu üyesinin hazır bulunması şarttır. Diğer yönetim kurulu üyeleri de genel kurul toplantısına katılabilirler. Denetime tabi olan şirketlerin genel kurul toplantılarında denetçi de hazır bulunur.

Yönetim kurulu kararı nasıl alınır?​

MADDE 390- (1) Esas sözleşmede aksine ağırlaştırıcı bir hüküm bulunmadığı takdirde, yönetim kurulu üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanır ve kararlarını toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğu ile alır. Bu kural yönetim kurulunun elektronik ortamda yapılması hâlinde de uygulanır.

Yönetim kurulu üyeleri en az kaç olmalı?​

Yönetim kurulu üyeleri en az kaç olmalı?
23- ETTK’daki düzenlemeden farklı olarak yeni Türk Ticaret Kanunu ile yönetim kurulunun en az 3 (üç) kişiden oluşması zorunluluğu kaldırılarak, üye sayısının bir ve birden fazla olabileceği hükme bağlanmıştır.

Olağan genel kurulda gündeme madde eklenebilir mi?​

Olağan genel kurulda gündeme madde eklenebilir mi?
Olağanüstü kat malikleri kurulu toplantıları sıkı şekil şartına tabidir ve gündeme bağlılık esastır. Olağanüstü toplantıya çağrı yazısında olmayan, önceden belirlenmiş gündemin dışına çıkılamaz, yani yeni gündem maddeleri ilave edilemez.

Genel kurula nasıl katılınır?​

Gerçek kişi pay sahipleri, genel kurula katılabilecekler listesini kimliklerini ibraz etmek suretiyle, tüzel kişi pay sahipleri ise tüzel kişiyi temsil ve ilzama yetkili olan kişilerin kimlikleriyle beraber yetki belgelerini ibraz etmek suretiyle imzalarlar.

Yönetim kurulu kararı kaç kişi ile alınır?​

Yönetim kurulu kararı kaç kişi ile alınır?
6-7 kişilik yönetim kurulu en az 4 üye ile toplanıp, en az 3 üyenin oyu ile karar alır. 8-9 kişilik yönetim kurulu en az 5 üye ile toplanıp, en az 3 üyenin oyu ile karar alır. 10-11 kişilik yönetim kurulu ise en az 6 üye ile toplanıp, en az 4 üyenin oyu ile karar alır.

Sulandırılmış hisse başına kazanç nedir?​

Sulandırılmış hisse başına kazanç nedir?
Sulandırılmış kazanç, potansiyel hisse senetlerinin adi hisse senetlerine dönüştüğü farz edilerek, söz konusu dönüşümü vergi sonrası etkilerinin dikkate alınması ile hesaplanan ve adi hisse senedi sahiplerinin payına düşen net kardır.

Anonim Ortaklık yönetim kurulu, bir anonim şirketin yönetilmesi ve temsil edilmesinden sorumlu olan organdır. Yönetim kurulu, genel kurul tarafından seçilen üyelerden oluşur ve her yıl bir başkan ile en az bir başkan vekili seçer. Bu seçim, esas sözleşmede belirtilebilir. Yönetim kurulu üyeleri, şirketin stratejilerini belirleyerek, önemli kararları alır ve şirketin faaliyetlerini yönetir.

Yönetim kurulu üyeliği, bir kuruluşu yönetmekle görevlendirilmiş kişilerin tamamının yer aldığı genel veya özel bir kuruldur. Bu kurul, genellikle başkan, başkan yardımcısı ve diğer yardımcılar gibi belirli pozisyonları içerir. Anonim şirketlerde yönetim kurulu, şirketin yönetiminden ve temsilinden sorumludur. Yönetim kurulu üyeleri, genel kurul tarafından seçilir ve şirketin kararlarını birlikte alırlar.

Olağan genel kurula katılacaklar arasında, murahhas üyeler ile en az bir yönetim kurulu üyesinin bulunması şarttır. Ayrıca denetime tabi olan şirketlerde genel kurul toplantısına denetçi de katılabilir. Genel kurul, şirketin önemli kararlarının alındığı ve hissedarların haklarını kullandığı bir platformdur.

Yönetim kurulu kararları, esas sözleşmede aksine belirtilmediği sürece, üye tam sayısının çoğunluğu ile toplanarak alınır. Toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğunluğuyla karar verilir. Bu kural, yönetim kurulunun elektronik ortamda toplandığı durumlarda da geçerlidir.

Yönetim kurulu üyeleri en az üç kişiden oluşmalıdır. Türk Ticaret Kanunu'na göre, eski düzenlemede yönetim kurulunun en az üç kişiden oluşması zorunlu tutulmuş ve üye sayısının bir veya daha fazla olabileceği belirtilmiştir. Dolayısıyla, yönetim kurulu üye sayısı üçten fazla olabilir ancak asgari olarak üç kişiden oluşmalıdır.

Olağan genel kurul toplantısında gündeme yeni madde eklemek genellikle mümkün değildir. Olağanüstü kat malikleri kurulu toplantıları genellikle sıkı şekil şartlarına tabidir ve önceden belirlenmiş gündemin dışına çıkılamaz. Yani, genellikle gündeme yeni maddeler eklenemez.

Genel kurula katılmak isteyen gerçek kişi pay sahipleri, kimliklerini ibraz etmek suretiyle listeye yazılabilirler. Tüzel kişi pay sahipleri ise tüzel kişiyi temsil yetkisine sahip kişiler ile yetki belgelerini ibraz etmek suretiyle genel kurula katılabilirler.

Yönetim kurulu kararları, üye sayısına göre belirlenmiş çoğunluk oranları ile alınır. Örneğin, 6-7 kişilik bir yönetim kurulu en az 4 üye ile toplanıp, en az 3 üyenin oyu ile karar alabilir. Benzer şekilde, 8-9 kişilik bir yönetim kurulu en az 5 üye ile toplanarak en az 3 üyenin oyu ile karar alır.

Sulandırılmış hisse başına kazanç, bir şirketin adi hisse senedi sahiplerinin payına düşen net karı ifade eder. Bu hesaplama, potansiyel hisse senetlerinin adi hisse senetlerine dönüştüğü varsayımı ile yapılır ve vergi sonrası etkiler de dikkate alınır. Sulandırılmış hisse başına kazanç, hissedarların hisselerine düşen kazancı gösterir.

Geri