Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Annesi Ataturkun ne zaman dogdugunu soylemis?

Editör

Yeni Üye

Annesi Atatürkün ne zaman doğduğunu söylemiş?​

Cevap: Baharda Mayıs ayının herhangi bir gününde doğduğunu söylemiştir.

Mustafa Kemal Atatürk annesine haber vermeden hangi sınava girdi?​

O dönemde okul formasını çok beğendiği komşularının oğlu Askeri Rüştiye’ye gidiyordu. Ona özenen Atatürk, asker olmasını istemeyen annesinin karşı çıkmasına rağmen, gizlice, Selanik Askeri Rüştiyesi’nin sınavına girdi. Sınavı kazandığı haberini alan Atatürk 1893’te yine gizlice bu okula kaydını yaptırdı.

Mustafa Kemal’in Harp Okulundan sonra gittiği okulun adı nedir?​

Mustafa Kemal’in Harp Okulundan sonra gittiği okulun adı nedir?
Selanik Askeri Rüştiyesi : 1893 – 1895 ( Selanik) Manastır Askeri İdadisi: 1895 – 1899 ( Manastır Şehri Makedonya)

Ali Rıza Bey Mustafa Kemal’in hangi okula gitmesini istiyordu?​

Ali Rıza Bey Mustafa Kemal’in hangi okula gitmesini istiyordu?
Mustafa okul çağına gelince anne ile baba arasında görüş ayrılığı belirdi. Geleneklere bağlı olan annesi onun dinî törenle ilâhîlerle mahalle mektebine gitmesini istiyordu. Aydın görüşlü olduğu anlaşılan babası ise onun yeni açılan ve modern eğitim yapan Şemsi Efendi İlkokulunda eğitim görmesini arzu ediyordu.

Atatürk’ün annesinin soyadı nedir?​

Zübeyde Hanım, 1857’de Lankaza’da dünyaya gelmiştir. Babası Sofuzade Feyzullah (Sadullah) Ağa, annesi Molla Hanım olarak anılan Ayşe Hanım’dır. Döneminde kadınların okula gitmesi yaygın olmadığı için, okur yazar oluşu nedeniyle kendisi de Zübeyde Molla olarak anılırdı.

Mustafa Kemal’in eğitim hayatında gittiği ilkokulun adı nedir?​

Atatürk, eğitim hayatına ilk olarak Mahalle Mektebi’nde başladı. Daha sonra, o zamanki şartlara göre daha modern olan Şemsi Efendi Okulu’na yazıldı. Oradan Selanik’te bugünkü karşılığı ortaokul olan Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ne devam etti.

Mustafa Kemal’in Şemsi Efendi ilkokulu na gitmesini kim istemiştir?​

Mustafa Kemal’in Şemsi Efendi ilkokulu na gitmesini kim istemiştir?
Küçük Mustafa, Haziran 1887’de başladığı ilköğrenimine bir süre annesinin arzusuna uyarak Hafız Mehmet Efendi Mahalle Mektebi’nde devam etti. Fakat çok geçmeden babasının isteği ile Selanik’te çağdaş usullerle öğretim yapan Şemsi Efendi Mektebi’ne geçti ve ilkokulu burada bitirdi.

Zübeyde Hanım, Atatürk'ün annesi olarak bilinmektedir. Sofuzade Feyzullah (Sadullah) Ağa ve Ayşe Hanım'ın kızı olarak 1857 yılında Lankaza'da doğmuştur. Kadınların okula gitmesinin yaygın olmadığı dönemlerde okur yazar olan Zübeyde Hanım, Zübeyde Molla olarak da anılmıştır.

Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitim hayatında gittiği ilk okul ise Mahalle Mektebi olmuştur. Daha sonra, daha modern bir eğitim veren Şemsi Efendi Okulu'na yazılmıştır. Ardından Selanik Mülkiye Rüştiyesi'ne devam etmiştir.

Atatürk'ün eğitim hayatındaki bu dönemlerinde, annesi geleneklere bağlı olarak onun dinî törenlerle mahalle mektebine gitmesini isterken; babası ise daha modern bir eğitim alabilmesi için Şemsi Efendi İlkokulu'na devam etmesini arzulamıştır. Küçük Mustafa, başlangıçta annesinin isteğine uyarak başladığı Hafız Mehmet Efendi Mahalle Mektebi'nden sonra babasının tercihiyle Şemsi Efendi Mektebi'ne geçmiştir ve ilkokulu burada tamamlamıştır.

Geri