Annemin Afyon Yordamı Keşkeği Tanımı İçin Materyaller
1 kg dana kemikli et
500 gr aşurelik buğday ( Döğme )
Üzerini dört parmak geçecek kadar soğuk su
1 yemek kaşığı tuz
Annemin Afyon Adabı Keşkeği Tanımı Yapılışı
Dananın etli ayak kemiğini ( afyonkarahisar’da lola diyerek bilinir, ayrıyeten dananın pöç kısmı da kullanılır. ) uygunca yıkayıp düdüklü tencereye alalım.
Aşurelik buğdayı (döğme’yi) beyaz suyu gidene kadar soğuk suyla yıkayalım.
Etin üzerine ek edip üzerini dört parmak geçecek kadar soğuk su ek edip tencerenin kapağını kapatıp düdüğünü dik pozisyonda bırakalım, orta ateşte kaynamaya bırakım.
Kaynadıktan sonra düdüklü tencerenin düdüğünü indirip en küçük ocağa alıp kısık ateşte 4 saat kadar pişirelim.
Ocağın altını kapatalım düdüklü tencerenin havasını aldıktan sonra kapağı açıp 1 yemek kaşığı tuz ek edelim ve kapağı kapalı formda 30 dakika kadar dinlendirelim.
Dinlendirme sürecinden sonra keşkeğin içindeki etlerinden ayrılmış kemikleri çıkaralım, keşkeği tahta kaşıkla yahut tokmakla macun kıvamına gelene kadar dövelim.
İstediğimiz kıvama gelince tereyağını kızarana kadar ısıtalım keşkeği servis edeceğimiz tabağa alalım üzerine tereyağını gezdirelim.
Not;bazı buğdayların pişme mühleti ve su çekme oranları farklılık gösterebilir bu tanımımda ben bim’in saban markalı aşurelik buğdayın’ı kullandım.
1 kg dana kemikli et
500 gr aşurelik buğday ( Döğme )
Üzerini dört parmak geçecek kadar soğuk su
1 yemek kaşığı tuz
Annemin Afyon Adabı Keşkeği Tanımı Yapılışı
Dananın etli ayak kemiğini ( afyonkarahisar’da lola diyerek bilinir, ayrıyeten dananın pöç kısmı da kullanılır. ) uygunca yıkayıp düdüklü tencereye alalım.
Aşurelik buğdayı (döğme’yi) beyaz suyu gidene kadar soğuk suyla yıkayalım.
Etin üzerine ek edip üzerini dört parmak geçecek kadar soğuk su ek edip tencerenin kapağını kapatıp düdüğünü dik pozisyonda bırakalım, orta ateşte kaynamaya bırakım.
Kaynadıktan sonra düdüklü tencerenin düdüğünü indirip en küçük ocağa alıp kısık ateşte 4 saat kadar pişirelim.
Ocağın altını kapatalım düdüklü tencerenin havasını aldıktan sonra kapağı açıp 1 yemek kaşığı tuz ek edelim ve kapağı kapalı formda 30 dakika kadar dinlendirelim.
Dinlendirme sürecinden sonra keşkeğin içindeki etlerinden ayrılmış kemikleri çıkaralım, keşkeği tahta kaşıkla yahut tokmakla macun kıvamına gelene kadar dövelim.
İstediğimiz kıvama gelince tereyağını kızarana kadar ısıtalım keşkeği servis edeceğimiz tabağa alalım üzerine tereyağını gezdirelim.
Not;bazı buğdayların pişme mühleti ve su çekme oranları farklılık gösterebilir bu tanımımda ben bim’in saban markalı aşurelik buğdayın’ı kullandım.