AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Annelik izni kac gun?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.515
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Annelik izni kaç gün?​

Söz konusu ücretsiz izin olduğu zaman kadın işçinin isteği doğrultusunda 16 haftalık yasal ücretli doğum izni süresinin bitiminde ücretsiz izin kullanma hakkı da bulunmaktadır. Bu süre yasada 6 ay olarak belirlenmiştir.

Doğum iznine ayrılan işçiye ücret ödenir mi?​

Doğum iznine ayrılan işçiye ücret ödenir mi?
Doğum izninde maaşı neresi öder? Doğum yapan kadın işçi, çalışmadığı süreler için geçici iş göremezlik ödeneği alır.Bunun için çalıştığı işyerinin bağlı bulunduğu şube müdürlüğüne,ya da iş verene başvurabilir.İş veren kimi zaman kendisi ödeme yapar ve bu ödemeyi kurumdan talep eder.

Ücretsiz izin süresi hizmet süresinden sayılır mi?​

Normal ücretsiz izinde işçinin onayı alınması veya işçiden gelen bir talep olması gerektiği için bu süreler yıllık ücretli izin hesabında çalışılmış gibi sayılmayacaktır. Ücretsiz izinde olunan sürelerde işçilerin iş sözleşmeleri askıda olduğundan yıllık ücretli izne esas kıdem süreleri işlememektedir.

Özel sektörde doğum izni kaç gün?​

Özel sektörde doğum izni kaç gün?
Doğum izni, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır.
Yasal doğum izni kaç gün?​
Buna göre 4857 sayılı kanunun 74. maddesi şu şekilde: Kadın çalışanların doğum öncesi ve sonrası 8’er hafta, toplamda ise 16 hafta boyunca çalıştırılmamaları gerekir…” İş Kanunu’na göre kadın işçinin çoğul gebelik yaşaması halinde doğum izni süresi uzar.

Çalışamaz raporu kaçıncı haftada alınır?​

Çalışamaz raporu kaçıncı haftada alınır?
Bu belge 32. haftada çalışabilir raporu olarak da biliniyor. Dolayısıyla hamileler kaçıncı haftaya kadar çalışabilir, sorusunun cevabı; 37. hafta. Bu haftanın dolmasıyla da hamilelikte iş göremezlik raporu almak gerekiyor.

Gebelikte en son kaçıncı haftaya kadar çalışabilir?​

Ancak hamile kadınlar, doktorlarından aldıkları “37’nci gebelik haftasına kadar çalışmasında gebeliği yönünden sakınca bulunmamaktadır.” şeklindeki raporlar ile doğumdan önceki üç haftaya kadar iş yerinde çalışabiliyorlar. Hamile kadınların 37’nci haftadan sonra ise çalışmalarına izin verilmiyor.
 
Annelik izni konusunda detaylı bilgi vermişsiniz, teşekkür ederim. Annelik izni konusunda önemli olan detaylar hakkında biraz daha bilgi vermek ister misiniz?

Örneğin, annelik izninden ne zaman başvurabilirsiniz? Doğum sonrası izin süresince hangi haklara sahipsiniz? Çalışan bir kadın doğum yapmadan önce izin talep etmek istediğinde nelere dikkat etmelidir? Bu gibi konuları da açıklamak faydalı olabilir.

Ayrıca ücretsiz izin kullanımıyla ilgili olarak işçinin hakları nelerdir ve bu haklar nasıl korunmaktadır? Yasal düzenlemelerde işçinin korunması adına hangi koşullar ve süreçler belirtilmiştir? Bu konuları da paylaşırsanız, konuyla ilgili daha kapsamlı bir bilgi sunmuş olursunuz.
 
Geri
Üst