- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 223.141
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Annelik hastalığı nedir?
Hayatta yeni bir rolün sahiplenildiği bu dönemde yaşanan değişimler ve sorumluluklar karmaşık duygulara, huzursuzluğa ve endişeye neden olabililir. Doğum sonrasındaki ilk iki hafta boyunca yaşanan bu duygusal değişimler “lohusa sendromu” diğer adıyla “annelik hüznü” olarak adlandırılıyor.Süper anne ne demek?
Neredeyse tüm çalışan anneler fiziksel ve duygusal olarak yıpratan psikolojik bir durum ile karşı karşıya kalıyor. Mükemmel bir anne olamaya çalışırken aynı zamanda kariyer hedeflerine de ulaşmak için zorlu bir süreçten geçiyor. Çalışan annelerin yaşadığı bu durum “Süper anne sendromu” olarak adlandırılıyor.Bilim dergisi Affective Science’da yayımlanan araştırmaya göre, anne – babalar arasında tükenmişlik sendromunun en fazla görüldüğü ülke Belçika. Bu ülkedeki her 12 ebeveynden biri, tükenmişlik sorunu yaşıyor.
Lohusa sendromu neden olur?
Doğum yapan kadınların yüzde 80’inde lohusa sendromu görüldüğünü belirten Prof. Dr. Dönmez, “Özellikle geçmişinde depresyon öyküsü olan, stresli yaşam olayları bulunan, aile ve sosyal desteği yetersiz olan, bebeğin sağlık durumunda bir sorun olan, “zor” bir bebeğe sahip olan annelerde annelik hüznü daha sık görülür.
Bıkkınlık hissi neden olur?
Bu öncelik; aile olabilir, sağlık olabilir, arkadaşlar ve sosyal çevre olabilir. Örneğin, önceliğiniz aile ise, uzun süre çalışıp yorgun eve gelmek, ailenize zaman ayıramamak bir süre sonra işe karşı kızgınlığa ve bıkkınlığa neden olur.
Tükenmişlik sendromu nun son evresi ne ne ad verilir?
Tüm çabaların boşa çıkması ise zamanla kişiyi bir tepkisizliğe götürür ki, işte bu 4. ve son dönem olan APATİ evresidir. Bu evrede çevresel olaylara duygusal olarak tepki vermede azalma, donuklaşma ve duyarsızlaşma ortaya çıkar.Munchausen by proxy sendromu ne demek?
Munchausen by proxy sendromu (MBPS) ise özel bir çocuk istismarı çeşididir. Bu sendromda, çocuğun ailesi ya da bakımıyla ilgilenen kişi, çocukta bir hastalık varmış gibi davranmakta veya hastalık yaratmakta ve “hasta” çocuğu sık sık doktora götürmektedir.Lohusa depresyonuna karşı şu tedavi yöntemleri kullanılmaktadır;
- Psikoterapi.
- Antidepresan ilaç tedavisi.
- Antipsikotik ilaç tedavisi.