AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anneden bebege kanser gecer mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anneden bebeğe kanser geçer mi?​

Bilim adamları, kanser hücrelerinin ana karnında anneden bebeğe geçmesinin mümkün olabildiğini saptadılar. Anne ve bebeğinin aynı tür kanser hastalığından muzdarip oldukları vakalara çok seyrek de olsa rastlanıyor.

Kanserken hamile kalınır mı?​

GEBELİK İÇİN İZİN VERİLİR Kanser tedavisi sonrası ne zaman gebe kalınabileceği veya tedaviye başlanabileceği kanser türüne, evresine ve ilaç süresine göre değişmektedir. Yeterli ilaç dozu sağlandıktan sonra kanser taramalarında röntgen, MR ve kan testlerinde kanser belirtisi yoksa gebelik için izin verilir.

Lösemi anneden çocuğa geçer mi?​

Lösemi anneden çocuğa geçer mi?
Lösemi hastalığının sadece çocuklarda değil erişkinlerde de görüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Sinem Civriz Bozdağ, löseminin genetik geçişli olmadığını, bu nedenle ebeveynlerde lösemi oluşmasının çocuklarda da lösemi oluşacağı anlamına gelmediğini belirtti.

Kanser hastası normal doğum yapabilir mi?​

Kanser hastası normal doğum yapabilir mi?
Çocuk sahibi olmayan kadınlarda, kanser erken evrede yakalanmışsa, hastalığın türüne göre hormonal veya cerrahi tedaviyle sadece kanserli bölge çıkarılarak üreme yeteneği korunabilir. Bazı vakalarda çocuk sahibi olduktan sonra eğer gerekiyorsa cerrahi tedavi tamamlanabilir.

Gebelik meme kanserini tetikler mi?​

Kadınlarda en sık görülen kanser türüdür ve gebelik sırasında çok nadiren de olsa görülebilmektedir. Fakat son yıllarda annelik çeşitli nedenlerle ileri yaşlara ertelenmeye başlanmıştır. Bu da gebelikte göğüs kanseri görülme riskinde artışa neden olmuştur.

Rahim kanseri genetik mi?​

Rahim kanseri genetik mi? Rahim kanseri genetik özellikli olabilir. Özellikle 1. Derece akrabalarında kanser hikayesi olanlar riskli gruptadır.

Normal doğum yapmak kanseri önler mi?​

Normal doğum yapmak kanseri önler mi?
Başka bir deyişle, doğum yapmış olmanın over kanseri riskini her çocuk için yaklaşık yüzde 15-20 oranında azalttığı ortaya çıkıyor. Doç. Dr. Arıkan’ın verdiği bilgiye göre, yumurtalık kanseri ayrıca uzun süre doğum kontrol hapı kullananlarda, tüplerini bağlatanlarda ve rahimi alının kadınlarda daha az görülüyor.

Kanser anneden geçer mi?​

Kanser anneden geçer mi?
Anneden bebeğe kanser geçer mi? sorusunu getirdi. Araştırmanın sonuçlarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Betül Açıkalın, “Kanser bulaşıcı bir hastalık değildir.

Rahim ağzı kanseri anneden kıza geçer mi?​

ANNEDE KANSER VARSA RİSK 2-3 KAT DAHA FAZLA “Anne ya da kız kardeşte meme kanseri varsa kişideki risk 2-3 kat artıyor.

Kanser yüzde kaç genetik?​

Genel olarak kanserlerin %10’u kalıtsal yani doğuştan gelen mutasyonlardan kaynaklanır. Buradan çıkacak sonuç şudur: Kanserlerin tamamı genetik bozukluk sonucu oluşur. Kanserlerin genetik olması, her zaman genler aracılığıyla sonraki nesillere aktarılması anlamına gelmez. Akrabamda Yumurtalık Kanseri Var.

Ailesinde kanser olan kanser olur mu?​

Ailesinde kanser olan kanser olur mu?
Ailesinde kanser öyküsü varsa, doğal olarak aile bireylerinin en çok merak ettikleri konuların başında kanser aileden geçer mi sorusu gelmektedir. Bu sorunun cevabı bazı kanserler ve bazı gen mutasyonları söz konusu olduğunda “evet”tir.

Rahim ağzı kanseri olan kadınlar hamile kalır mı?​

Rahim ağzı kanseri olan kadınlar hamile kalır mı?
Dolayısıyla rahim kanseri tanısı alan ve çocuk isteği olan hasta sayısı bir hayli fazladır. Eğer hastalık erken evredeyse yani rahim iç duvarı dışına yayılmamışsa ve hücre tipi çok kötü̈ değilse ilaçla tedavi edilip, kanser geriletildikten sonra hastanın gebe kalması sağlanabilir.
 
Anneden bebeğe kanser geçip geçmeyeceği, bilim insanları tarafından incelenen bir konudur. Bazı durumlarda, kanser hücrelerinin anne karnında bebeğe geçebildiği tespit edilmiştir. Ancak bu durum çok nadir görülmektedir ve anne ile bebekte aynı tür kanser hastalığına rastlanması oldukça enderdir.

Kanserken hamile kalınması durumunda ise, gebelik için izin verilip verilmeyeceği kanserin türüne, evresine ve tedavi sürecine göre değişiklik gösterebilir. Tedavi sonrası gebelik için belirli kriterlerin sağlanması durumunda hamilelik mümkün olabilir. Kanser taramalarında kanser belirtisi olmaması durumunda gebelik için izin verilebilir.

Lösemi hastalığının genetik geçişli olmadığı belirtilmektedir. Dolayısıyla ebeveynlerde lösemi olması, çocuklarda da lösemi riskinin doğrudan artacağı anlamına gelmez. Lösemi her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır ve genetik geçişi bulunmamaktadır.

Kanser hastalarının normal doğum yapabileceği durumlar mevcuttur. Özellikle hastalığın erken evrede teşhis edilmesi ve tedavi sürecinin başarılı olduğu durumlarda normal doğum yapmak mümkün olabilir. Bazı durumlarda cerrahi müdahaleyle sadece kanserli bölgenin çıkarılmasıyla üreme yeteneği korunabilir.

Gebelik sırasında meme kanserinin görülme olasılığı nadirdir, ancak son yıllarda ilerleyen yaşlarda annelik tercih edilmesiyle gebelikte göğüs kanserinin riskinin arttığı gözlemlenmektedir. Rahim kanseri bazı durumlarda genetik özellik gösterebilir, özellikle 1. derece akrabalarda kanser hikayesi bulunan bireyler risk altında olabilir.

Doğum yapmanın over kanseri riskini azaltabileceği belirtilmektedir. Her doğumun over kanseri riskini yaklaşık yüzde 15-20 oranında azaltabileceği ifade edilmektedir. Yumurtalık kanserinin uzun süre doğum kontrol hapı kullananlarda, tüplerini bağlatanlarda ve rahimi alınan kadınlarda daha az görüldüğü belirtilmektedir.

Genel olarak kanserlerin %10'u kalıtsal yani genetik faktörlere bağlı olabilir. Ailesinde kanser öyküsü olan bireyler, bazı kanser türleri ve gen mutasyonları söz konusu olduğunda kansere yakalanma riski taşıyabilirler. Bu durumda, genetik yatkınlık ve ailesel öykü kanser riskini artırabilir.

Rahim ağzı kanseri olan kadınların hamile kalabilmesi mümkündür. Hastalığın erken evrede teşhis edilmesi ve tedavi edilmesi durumunda gebe kalmak mümkün olabilir. Özellikle rahim iç duvarına yayılmamış ve hücre tipi kötü olmayan durumlarda tedavi sonrası gebe kalabilmek mümkündür.
 
Geri
Üst