Anne Sütünün Gelmesi İçin Ne Yapılmalı?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Katı Ve Sıvı Yalıtkanlar Nelerdir? Katı Ve Sıvı Yalıtkanlara Örnekler Nelerdir?


Katı sentetik yalıtkanlar tabiî reçine sentetik reçine kauçuk selüloz veya silisli olabilir.

""Sıvı Yalıtkan:

Transformatör yağı:


Yüksek gerilimli güç ve dağıtım transformatörleri enerji üretim iletim dağıtım sistemlerinin kalbi durumundadırlar ve periyodik bakıma ihtiyaç duyarlar. Günümüz elektrik tesislerinde kesintisiz ve sürekli beslenmenin sağlanması ve tesisin yüksek bir işletme güvenliğinde ve uzun ömürlü olarak çalışması için trafoların hayati öneme haiz periyodik bakımları bu konuda uzman kuruluşlar tarafından yapılmalıdır.Servisteki transformatörler belirli periyotlarda bakım testleri denilen testlerden geçirilmelidir.Bu testler transformatörün durumu ve gidişatı hakkında bize bilgi verirler...""
Yalıtkan (Dielektrik)
Yalıtkan


S esi ısıyı ve elektrik akımını çevreye iletmemek maksadıyla kullanılan maddeler. Yalıtkanlar ses ısı ve elektrik enerjisinin çevreye yayılmadan kayıpsız olarak muhâfazasına ve nakline yardımcı olurlar. Yalıtkanlar kullanma maksadına uygun olarak seçilir. Ses için iyi bir yalıtkan elektrik akımı için uygun olmayabilir. Tatbikatta yalıtkanlar en çok elektrik konularında ve ısı üretme ve naklinde kullanılmaktadır.

Elektrikî yalıtkanlar: Elektrikî yalıtkandan beklenilen iletken tarafından taşınan elektronların kayıp vermeden kullanılacağı cihaza ulaştırılmasıdır. Elektrikî yalıtkanlarda aranılan hususlar yalıtkanlık direnci (tecridiyet) dielektrik kuvvet güç faktörü ve dielektrik sâbitidir. Bir iletkende elektrik akımı belli bir potansiyele (gerilim) akıtılıyorsa elektronların çevreye yayılmaması için yalıtkanlık direncinin yüksek olması lâzımdır.

İletken üzerindeki potansiyelin çevredeki daha düşük seviyedeki potansiyele elektron atlaması yapmaması için de dielektrik kuvveti yeterli olmalıdır. Bütün bu özelliklere rağmen yine bir miktar kayıp söz konusudur. Bu kayıpların düşük olması için yalıtkan güç faktörünün düşük olması lâzımdır. Güç faktörü ısı ile orantılı olarak artar. Yalıtkanda istenilen bir husus da bünyesinde tutabildiği elektrik yükü (şarj) miktarıdır. Buna yalıtkanın dielektrik sâbiti denir.

İyi bir elektrikî yalıtkanda elektron akımını önleme yanında yüksek ve düşük ısıya mekanik sarsıntılara kimyevî maddelere yağa suya mukâvemet de mühimdir. Mika çok iyi bir elektrikî yalıtkandır ama kırılgandır. Teflon mükemmel bir yalıtkandır. Fakat çok pahalıdır. Yalıtkanlar seçilirken kullanma yerlerine göre özellikleri dikkate alınır.

Dielektrik kuvveti 1000-5000 V arasında değişen 100°C-250°C ısıya dayanıklı her türlü kimyevî mekanik sarsıntıya dayanıklı su asit gibi sıvılar içinde çalışabilecek elektrik âletlerinde kullanılmaya elverişli silikonlu epoksili fenolik polietilenli asfalt türü muhtelif özelliklerde vernikler yalıtkan olarak kullanılmaktadır. Yalıtkan malzeme olarak tatbikatta kâğıttan poliester emdirilmiş pamuklu ve cam elyafı kumaşlardan asbestostan ve ısıtıcı dirençlerde magnezyum oksitten de istifâde edilir. Bu iletken veya elektrik cihazında bâzan birkaç tür yalıtkan birlikte kullanılır. Mika fiber levha teflon yalıtkanlar daha ziyâde iletkenler arasında levha hâlinde bulunur.

Isı yalıtkanları: Termal yalıtkanların ana görevi ısı kaybını önlemektir. Bu tür yalıtkanlar dolgu ve yansıtıcı olmak üzere iki cinstir. Yalıtkan seçimi için cinsine ısı miktarına mekanik şartlara işin ekonomisine bağlıdır.

Dolgu yalıtkanı olarak mâden talaşları bitki lifleri asbestosla karışık kalsiyum silikat ateş tuğlası gibi maddeler kullanılabilir. Bunlar aralarındaki hava boşlukları vâsıtasıyla ısı kayıplarına mâni olurlar.

Yansıtıcı yalıtkanlar umûmiyetle alüminyum ince levha alüminyum kaplı kâğıt ve kumaş metaller üzerine parlaklık sağlayan bir kaplama metodu ile elde edilen malzeme olabilir. Bunlar ısıyı yansıttığı için arka taraflarına geçişe izin vermemiş olurlar.

Isı yalıtkanların 0°C ile 3000°C arasında tatbikat sahası vardır. Düşük derecelerde sıvı hidrojen ve helyum ısı yalıtkanları ile çevrilmiş muhâfazalarda saklanır. Roket ve uzay araçlarında 3000°C üstünde ısı artışlarına karşı kapsül ve donanımları koruyucu yalıtkanlar vardır.
 
Geri
Üst