AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anne soyadini almak icin ne yapmak gerekir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.428
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Anne soyadını almak için ne yapmak gerekir?​

Velayeti annede olan çocuğun annenin soyadını alması için bu yönde bir dava açılması gerekmektedir. Söz konusu davada görevli mahkeme aile mahkemesidir. Aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde ise davaya bakmakla yetkili mahkemeler aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemeleridir.

Kadın kendi soyadını kullanabilir mi?​

Kadın kendi soyadını kullanabilir mi?
Sadece Kızlık Soyadını Kullanmak Mümkün mü? Evlenen kadın sadece kendi soyadını kullanabilir mi diye merak edenler için de bunun mümkün olduğunu söyleyelim. Bunun için doldurduğun dilekçe ile aile mahkemelerinde dava açarak bekarlık soyadını kullanabilirsin.

Soy isim değişikliği kaç kez yapılır?​

Soyadı Değişikliği Davası Kaç Kere Açılabilir? Bu davanın sadece bir kez açılabileceğine ilişkin kanun hükmü Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. Bu sebeple artık birden fazla soyadı değiştirme davası açılabilmektedir. Yani soyadı değişikliği davası açmak için bir sayı sınırlaması konulmamıştır.

Soy ismimi nasıl değiştirebilirim 2021?​

Soy ismimi nasıl değiştirebilirim 2021?
İsim değiştirme ismini veya soyisimini değiştirmek isteyen kişinin ikametgah adresindeki yetkili ve görevli Asliye Hukuk Mahkemesine yazılı bir dilekçeyle başvurmasıyla yapılır. İsim ve soy ismin değiştirilebilmesi için haklı sebeplerin varlığı şarttır.
Anayasa Mahkemesi yukarıda açıklandığı üzere evlilik akdinin boşanma ile sonuçlandıktan sonra velayet hakkı anneye verilen çocuğun soyadının annenin açacağı dava ile değiştirileceğine hükmetmiştir. Velayeti annede olan çocuğun annenin soyadını alması için bu yönde bir dava açılması gerekmektedir.
Anne çocuğuna kendi soyadını verebilir mi?​
Cinsiyet eşitliğine aykırı düzenlemenin iptaliyle boşanan ebeveynlerden velayet hakkını elinde bulunduran anne, somut olaylar ve ihtiyaç çerçevesinde çocuğun üstün yararını da düşünerek dava yolu ile çocuğuna kendi soyadını verebilecektir.

18 yaşından küçükler soy isim değiştirebilir mi?​

18 yaşından küçükler soy isim değiştirebilir mi?
18 yaşından küçük çocukların kendisinin veya velisinin, reşit olan çocukların ise kendilerinin dava açmasıyla değişiklik yapması mümkündür. Çocuk soyadı değişikliği talebi kabul gördüğü takdirde isteğine göre annesinin kızlık soyadını ya da başka bir soyadını alabilir.

Anne Kızlık soyadı nasıl alınır?​

Evliyken kızlık soyadını geri almak, 2015 yılında Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun verdiği kararla mümkün hale gelmiştir. Evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak isteyen birçok kadın, nüfus müdürlüklerine başvuruda bulunmaktadır. Nüfus müdürlüğüne başvuru ile evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmak mümkündür.

Anne kızlık soyadı verilir mi?​

Anne kızlık soyadı verilir mi?
1 Ocak itibariyle yürürlüğe giren düzenlemenin en dikkat çeken maddelerinden biri ise kimlik doğrulama bilgilerine yönelik oldu.

Neden çocuklar babanın soyadını alır?​

kısacası, doğum anne ile soybağını, soyadı ise baba ile soybağını kurar, bu yüzden çocuk yalnızca anne ile soybağı tespit edilebiliyorsa annesinin soyadını alır. baba ile soybağı tespit edilebiliyorsa, anne ile zaten doğumla tespit edilen soybağının üstüne artı bir soybağı olduğundan, bunun tespiti olarak babanın …

Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti kime aittir?​

Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti kime aittir?
Düzenlemeye göre evlilik dışı doğan çocuğun velayeti kural olarak annenindir. Bunun sebebi anneyle çocuğun arasındaki soybağının kurulmasının doğum ile olmasıdır. Anne çocuğu doğurmakla birlikte evli olup olmadığına bakılmaksızın veya herhangi bir başka işleme gerek kalmadan çocuğun velayetine sahip olur.
 
Anne soyadını almak için yapılması gerekenler, velayeti annede olan çocuğun annenin soyadını alması için dava açılması gerektiğidir. Bu dava, aile mahkemesi tarafından görülmektedir. Aile mahkemesinin olmadığı yerlerde ise asliye hukuk mahkemeleri aile mahkemesi sıfatıyla bu davaya bakmaktadır.

Kadın kendi soyadını kullanabilir ve hatta evlenen kadın sadece kendi kızlık soyadını kullanmak istiyorsa, bu durum için de aile mahkemelerinde dava açarak bekarlık soyadını kullanabilir.

Soyadı değişikliği dava sayısı konusunda, artık birden fazla soyadı değiştirme davası açılabilmektedir. Yani soyadı değişikliği davası açmak için bir sayı sınırlaması bulunmamaktadır.

Soy isim değişikliği için 2021 yılında ismini veya soyismini değiştirmek isteyen kişilerin ikametgah adresindeki yetkili Asliye Hukuk Mahkemesine yazılı bir dilekçeyle başvurması gerekmektedir. İsim ve soy ismin değiştirilebilmesi için haklı sebeplerin varlığı şarttır.

18 yaşından küçük çocuklar kendilerinin ya da velilerinin dava açmasıyla soy isim değişikliği yapabilirler. Talep kabul edilirse çocuk, annesinin kızlık soyadını ya da başka bir soyadını alabilir.

İlgili başlıklara verilen bilgiler doğrultusunda, anne soyadını almak için annede olan çocuğunun soyadını değiştirmek konusunda gerekli yasal süreçleri başlatabilirsiniz.
 
Geri
Üst