Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Anne Rh pozitif baba Rh negatif olursa kan uyusmazligi olur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
40.032
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Anne Rh pozitif baba Rh negatif olursa kan uyuşmazlığı olur mu?​

Rh uygunsuzluğundan sadece Baba pozitif anne negatif iken söz edilebilir. Baba negatif anne pozitif ise uyuşmazlık önemli değildir. Etki mekanizmasıRh uygunsuzluğu varlığında (anne (-) baba (+)) eğer bebek de pozitif ise doğum esnasında anne kanı ile bebeğin kanı temas eder ve anne kanına Rh faktörü geçer.

Hamilelikte kan uyuşmazlığı nasıl anlaşılır?​

· Anne negatif, baba pozitif ise doğacak bebeğin pozitif olması durumunda Rh uyuşmazlığı riski vardır. · Bu durumda anneden indirekt coombs testi istenir. · Bu test normalde negatif olmalıdır. Eğer pozitif ise çiftler arasında Rh uyuşmazlığı var demektir.

Kan uyuşmazlığı iğnesi hangi durumlarda yapılır?​

Kan uyuşmazlığı iğnesi hangi durumlarda yapılır?
Gebeliğin ilk fark edildiği anda ya da 10. haftasında anne adayından alınan kan ile kan uyuşmazlığı testi yapılır. Yapılan testte Rh farklılığı tespit edilmesi durumunda, gebeliğin 28.haftasında ve doğumdan sonraki 3 gün içinde anneye anti-D immunglobulin olarak bilinen kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.

Kan uyuşmazlığı var ne yapmalıyım?​

Kan uyuşmazlığı var ne yapmalıyım?
Haftalar arasında en sık bilinen şekli ile kan uyuşmazlığı iğnesi adı verilen bir uyuşmazlık iğnesi yapılır. Bebek doğduktan sonra Rh (–) ise yeni bir doza gerek yoktur, eğer Rh (+) ise ilk 72 saat içerisinde mutlaka anneye 2. Doz iğne de yapılır.

Gebelikte kan uyuşmazlığı nelere sebep olur?​

GEBELİKTE KAN UYUŞMAZLIĞI NELERE SEBEP OLUR? Kan uyuşmazlığı olan durumlarda annenin bebeğe karşı ürettiği antikorlar bebeğin kırmızı kan hücrelerini yok edebilir. Bu durum anemi başta olmak üzere ölü doğum, sarılık, bilirubin birikmesine bağlı olarak beyin hasarı, sağırlık ya da ölüm gibi sonuçlara neden olur.

Kan uyuşmazlığı iğnesi şart mı?​

Genellikle hamileliğin 28. Haftada kan uyuşmazlığı iğnesinin yapılması gerekiyor. Bebek doğduktan sonra da bebeğin kan grubuna bakılıyor. Eğer bebeğin kan grubu RH(-) ise anneye ikinci bir iğneye gerek yok.

Gebelikte kan uyuşmazlığı iğnesi sağlık ocağında yapılır mı?​

Gebelikte kan uyuşmazlığı iğnesi sağlık ocağında yapılır mı?
Evet, bu iğneyi sağlık ocağında da yaptırabilme imkanın var.

Kan uyuşmazlığı olursa bebeği nasıl etkiler?​

Kan uyuşmazlığı olursa bebeği nasıl etkiler?
Kan uyuşmazlığı olan durumlarda annenin bebeğe karşı ürettiği antikorlar bebeğin kırmızı kan hücrelerini yok edebilir. Bu durum anemi başta olmak üzere ölü doğum, sarılık, bilirubin birikmesine bağlı olarak beyin hasarı, sağırlık ya da ölüm gibi sonuçlara neden olur.
 
Anne Rh pozitif ve baba Rh negatif olduğunda kan uyuşmazlığı durumu söz konusu olabilir. Rh uygunsuzluğundan sadece baba pozitif, anne negatif iken bahsedilir. Eğer bebek de pozitif ise doğum esnasında anne kanı ile bebeğin kanı temas eder ve anne kanına Rh faktörü geçebilir. Bu durumda Rh uyuşmazlığı riski ortaya çıkabilir.

Kan uyuşmazlığı genellikle anne negatif, baba pozitif olduğunda ortaya çıkar ve bebeğin pozitif kan grubuna sahip olabileceği durumda dikkate alınmalıdır. Bu durumu anlamak için indirekt Coombs testi yapılabilir. Eğer bu test pozitif çıkarsa, çiftler arasında Rh uygunsuzluğu olabileceği düşünülmelidir.

Kan uyuşmazlığı durumunda önlem almak için gebeliğin ilk fark edildiği anda ya da 10. haftasında anne adayından kan alınarak test yapılmalıdır. Rh farklılığı tespit edilirse, gebeliğin 28. haftasında ve doğumdan sonraki 3 gün içinde anneye anti-D immunglobulin adı verilen kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması önerilir.

Kan uyuşmazlığı olan durumlarda annenin bebeğe karşı ürettiği antikorlar bebeğin kırmızı kan hücrelerini yok edebilir. Bu durum ölü doğum, sarılık, bilirubin birikmesine bağlı beyin hasarı, sağırlık veya ölüm gibi sonuçlara neden olabilir.

Kan uyuşmazlığı iğnesi, genellikle 28. haftada yapılır ve bebeğin kan grubuna bakılarak ikinci bir iğneye gerek olup olmadığı belirlenir. Bu iğne sağlık ocağında da yapılabilecek bir prosedürdür. Kan uyuşmazlığı olduğunda doktorun önerilerini dikkate alarak gerekli önlemleri almak önemlidir.
 
Geri
Üst