AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Anne karninda gobek bagi nereye bagli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anne karnında göbek bağı nereye bağlı?​

Göbek bağı direkt olarak annenin kalp damar (dolaşım) sistemine bağlı değildir, plasentaya bağlıdır. Plasenta anne ile bebeğin kanının birbirine karıştırmadan besin vb maddelerin transferini sağlar.

Maymunlarda göbek bağı var mı?​

Memeli hayvanlarda da insanlarda olduğu gibi göbek kordonu ve ona bağlı halk arasında gerisi veya bebeğin eşi diye anılan plasenta vardır.
Daha anne rahminde iken oluştuğu andan beri göbek kordonu ile plasentaya bağlı bebek, doğum sonrasında doktorlar tarafından kesilerek plasentadan yani anneden ayrılır.
Doğum kordonu nedir?
Göbek kordonu ya da bilimsel adı ile umbilikal kordon bebek ile plasentaarasında uzanan, ortasından kan damarları geçen hortum benzeri bir yapıdır. Kordon anne karnındaki gelişimi süresince bebeğin yaşam destek hattıdır. Göbek kordonu olmadan bebek canlılığını devam ettiremez.
Plasenta ne demek?
Plasenta, hamilelik sırasında rahminizde gelişen bir organdır. Bu yapı, büyüyen bebeğinize oksijen ve besin sağlar ve atık ürünleri bebeğinizin kanından uzaklaştırır. Plasenta rahminizin duvarına yapışır ve bebeğinizin göbek kordonu ondan çıkar. Organ genellikle rahmin üstüne, yanına, önüne veya arkasına tutturulur.

Kordon Dolanmasında ne yapılır?​

Her kordon dolanması durumunda bebek kabının meydana gelmesi söz konusu olmaz. Bu hayati tehlike, bebeğin oksijensizliğine göre değişebilir. Bu gibi durumlarda bebek kaybını önlemek adına NST cihazı kullanılır. Bu cihaz bebeğin kalp atışlarını ve rahimdeki kasılmaları gözlemlemeyi sağlar.

Hangi hayvanın göbek deliği yoktur?​

Bilinenin aksine bazı memelilerde göbek deliği yoktur. Kanguru ve ornitorenk gibi. Daha ilginci yunusların göbek deliği vardır. Bazı insanlar için seksi bir detay olsa da teknik olarak göbek deliği bir yaradır.
Yani doğumdan sonra ne anne ne de bebek için artık gerekmeyen bir dokudur. Ancak bu doku parçası göbek kordon kanı açısından önemlidir. Kesilen göbek kordonundan çocukta kalan kısma “göbek bağı” denir, ilk günlerde canlı gibi görünebilir. Aradan zaman geçince göbek bağı kurur, büzülür ve siyahlaşır.
 
Geri
Üst