AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anne babaya hangi durumlarda dava acilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Anne babaya hangi durumlarda dava açılır?​

Babalık davasını Türk Medeni Kanununun 301. Maddesine göre anne ve çocuk açabilir. Babanın soy bağını belirlemek için babaya, baba ölüyse dava mirasçılara açılır. Dava açan anne ve çocuksa cumhuriyet savcısına ve hazineye, ana tarafındansa kayyıma, kayyım tarafından dava açılır ise anaya ihbar edilir.

Çocuk anne babasını reddedebilir mi?​

Türk Medeni Kanununda bulunan 289’uncu madde uyarınca koca, baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkisinin olduğunu öğrendiği tarihten itibaren bir yıl, doğumdan başlayarak ise beş yıl içerisinde soy bağının reddi davası açabilmektedir.

Nesebin düzeltilmesi davası kime karşı açılır?​

Nesebin düzeltilmesi davası kime karşı açılır?
Dava babaya, baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılır.

Aile nasıl reddedilir?​

Aile nasıl reddedilir?
Koca, soybağının reddi davasını, doğumu ve baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile cinsel ilişkide bulunduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içinde açmak zorundadır. Çocuk, ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde soybağının reddi davası açmak zorundadır.

18 Yaş Altı dava açabilir mi?​

18 yaşından küçük çocuğun haksız fiili ile neden olduğu zararın tazmini için dava açılabilir. Bu durumda dava, çocuğu temsilen velisine veya varsa vasisine yönlendirilir.

Babalık reddi davası ne kadar sürer?​

Babalığın reddi davasında kanuni olarak baba sıfatını kazanmış baba çocuğa ve eşe karşı babalığın reddi davası açarak babalık ilişkisini sonlandırmaktadır. Babalığın reddi davasının 730 gün içinde sonuçlandırılması amaçlanmaktadır. Bu süre tahmini bir süre olup davanın daha erken sonuçlanması da mümkündür.

Soybağının düzeltilmesi davası ne kadar sürer?​

Soybağının düzeltilmesi davası ne kadar sürer?
Çocuğun soybağının reddi davası açacağı durumlarda ise; çocuğun ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde bu dava açılmak zorundadır. Öngörülen sürelerde yaşanan gecikme haklı bir sebebe dayanıyorsa, bir yıllık süre bu sebebin ortadan kalktığı tarihte işlemeye başlayacaktır.

Ebeveyn reddi nedir?​

Ebeveyn reddi nedir?
SOYBAĞININ REDDİ DAVASI NEDİR? Soybağının reddi mahkeme kararı ile babalık karinesinin ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir dava şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Babalık karinesi gereğince “Evlilik devam ederken veya evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır.
Dava açmak için en az kaç yaşında olmak gerekir?​
18 yaş ve üstü bireyler, çocukluk dönemlerinde özel hayatlarının ihlal edildiğini gerekçe gösterip hem ceza hem de tazminat davası açma hakkına sahiptir” dedi.
Kaç yaşında dava açabilirim?​
Medeni Kanun’a göre, 18 yaşını geçmiş her birey “hukuki fiil eylemi açısından” tam yetki ve sorumluluk taşıyor. Seçme ve seçilme hakkı bulunuyor. İşgüzar, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, “gençten kasıt, Medeni Kanun anlamında 18 yaşından küçüklerdir” dedi.
 
Anne babaya hangi durumlarda dava açılır konusunda detaylı bilgiler verilmektedir. Babalık davasının Türk Medeni Kanunu'nun 301. Maddesi uyarınca anne ve çocuk tarafından açılabileceği belirtilmiştir. Babanın soy bağının belirlenmesi için babaya, baba ölüyse dava mirasçılara açılabilmektedir.

Çocuk anne babasını reddedebilir mi sorusuna yanıt olarak, Türk Medeni Kanunu'nun 289. Maddesi uyarınca koca, baba olmadığını veya ananın gebe kaldığı sırada başka bir erkek ile ilişkisi olduğunu öğrendiği tarihten itibaren bir yıl içinde soy bağının reddi davası açabileceği ifade edilmiştir.

Nesebin düzeltilmesi davası kimlere karşı açılır sorusuna ise dava babaya, eğer baba ölmüşse mirasçılarına karşı açılabileceği belirtilmiştir.

Aile nasıl reddedilir konusunda koca ve çocuğun soy bağının reddi davasını belirli süreler içinde açması gerektiği detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

18 yaş altı bir çocuğun dava açıp açamayacağı sorusuna yönelik olarak, haksız fiil ile neden olduğu zararın tazmini için dava açılabileceği ve bu durumda davanın çocuğu temsilen velisine veya varsa vasisine yönlendirilebileceği belirtilmiştir.

Babalık reddi davasının ne kadar süreceği sorusuna verilen yanıtta, davanın 730 gün içinde sonlandırılmasının hedeflendiği, ancak daha erken sonuçlanabileceği belirtilmiştir.

Soybağının düzeltilmesi davasının süresi hakkında ise, çocuğun ergin olduğu tarihten başlayarak en geç bir yıl içinde bu dava açılması gerektiği ve sürelerde yaşanan gecikmelerin haklı sebeplere bağlı olduğunda sürenin başlangıcının ertelenebileceği açıklanmıştır.

Son olarak, ebeveyn reddi ve soybağının reddi davaları hakkında bilgiler verilmektedir. Ebeveyn reddinin soybağının reddi davası olduğu ve mahkeme kararı ile babalık karinesinin ortadan kaldırılmasını amaçladığı belirtilmiştir. Söz konusu davalarda belirli koşullar ve süreler geçerli olmaktadır.
 
Geri
Üst