- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Anne baba tutumları kaça ayrılır?
Temel anne baba tutum modelleri ise aşağıdaki sıralanabilir:- Demokratik Anne Baba Tutumu.
- Aşırı Koruyucu Anne Baba Tutumu.
- Aşırı Baskıcı Anne Baba Tutumu.
- Çocuk Merkezli Tutum.
- İlgisiz ve Kayıtsız Tutum.
- Dengesiz ve Kararsız Tutum.
- Güven Verici, Destekleyici, Hoşgörülü Tutum.
Aşırı hoşgörülü aile tutumu nedir?
Aile yapılarından/tutumlarından biri olan aşırı hoşgörülü/aşırı serbest aile tutumu, kuralsız, sınırsız aile tipi olarak bilinir. Aşırı hoşgörülü aile, çocuğu için kurallar koymaz ve onu olabildiğince serbest/sınırsız yetiştirir. Çocuğunun her şeyi özgürce kendisinin yapabileceğini düşünür ve onu kendi haline bırakır.Aşağıda anne baba tutumları ”demokratik”, ”ilgisiz”, ”baskıcı”, ”aşırı korumacı”, ”aşırı hoşgörülü”, ”tutarsız ve kararsız”, ”mükemmeliyetçi”, ”reddedici” olmak üzere sekiz başlık altında incelenmiştir.
Anne ve baba tutumları nedir?
Anne ve baba tutumları nedir?Anne baba tutumu, anne ve babanın psikolojik eğilimleri doğrultusunda gelişen, onların bilinç dışı gereksinimlerini yansıtan davranışlardır. Anne babanın çocuğun sorularını yanıtlayan, deneme ve yanılmasına olanak sağlayan tutumları çocuğun girişimciliğini destekler.
Aşırı hoşgörülü tutum nedir kısaca?
Aşırı hoşgörülü tutum nedir kısaca?İzin Verici Tutum (Aşırı Hoşgörülü –Şımartıcı Tutum) Anne ve babanın, çocuklarının neredeyse tüm davranışlarına hoşgörü ile yaklaştığı, çok olumsuz davranışlarda dahi herhangi bir yaptırımın uygulanmadığı aile tipidir. Çocuğun tüm istekleri gerçekleştirilir, bu isteklere herhangi bir kısıtlama getirilmez.
Aşırı koruyucu tutum nedir kısaca?
Aşırı koruyucu tutum, ebeveynlerin çocuklarına gereğinden fazla kontrol ve özen gösterdiği tutumdur. Böyle bir tutumun sonucunda çocukta diğer kişilere karşı bağımlı olma, kendi kararlarını kendi verememe, özgüven eksikliği ve duygusal kırıklıklar gibi problemler görülebilir.Yetkili ebeveyn tarzı nedir?
Yetkili ebeveynlik (authoritative): Ebeveynin çocuğuna yaklaşımı yakın ve sıcak, aynı zamanda da disiplinlidir. Çocuğun yaşına, gelişim düzeyine uygun beklentiler sunar. Kuralları net sınırlar çizer. Çocuğun özerkliğine özen gösterirler, ancak çocuğun davranışlarının sorumluluğunu da ihmal etmezler.insanın hayatını, isteklerini, düşüncelerini ve hareketlerini toptan etkileyen durumdur.
Koruyucu anne davranışları nelerdir?
Koruyucu anne davranışları nelerdir?Koruyucu tutuma sahip olan anneler çocuklarının bütün ihtiyaçlarını karşılarlar, çocuğun büyüdüğünü kabul etmeyerek yemeğini yedirir, kendi yatağında uyutur, onun ödevlerini dahi yapar. Sokağa çıkıp oynamalarına ve başka çocuklarla iletişim kurmalarına izin vermezler.