- Konu Yazar
- #1
Anne baba rızası olmadan evlenmek günah mı?
– Baba ve annenizin bilgisi ve rızaları olmadan evlilikle ilgili karar vermemenizi tavsiye ederim. Çünkü onların rızası ve duası son derece önemlidir. Bununla beraber, onların bilgisi olmadan evlilik kararı almış ve uygulamışsanız, yaptığınız evlilik dinen geçerli bir evliliktir.Anne rızası olmadan cennete gidilir mi?
Ancak anne babasının kadr ü kıymetini bilmeyip onların rızasını kazanamayan, Yüce Allah’ın rızasına da nail olamayacak ve cennetten mahrum olmak gibi büyük bir hüsrana duçar olacaktır. Bundan dolayıdır ki Hz. Peygamber (s.a.s.) “Allah’ın rızası, anne babanın rızasında, gazabı da anne babanın gazabındadır.” buyurmuştur.Tam ehliyetsiz bir kişi evlenebilir mi?
Tam ehliyetsiz bir kişi evlenebilir mi?Tam ehliyetsizler: Evlenme erginliğine erişmemiş olanlar veya ayırt etme gücü bulunmayanlar, evlenme yönünden tam ehliyetsizdirler. Bunlar yasal temsilcilerinin rızası veya mahkeme kararıyla evlenemezler.
Nikahta veli izni şart mı?
Mâliki, Şafiî, Hanbelî ve Zâhirî mezhepleri, veüsiz nikâhı geçersiz say mışlardır. Hanefî mezhebine göre nikâh, veli olmadan da kıyılabilir. Mâliki, Şâfiî ve Hanbelî mezheplerine göre baba, bâkire olan kızını, ona sormadan evlendirebilir.Velisiz nikah olur mu?
CEVAP: Hanefi mezhebine göre reşit kız, velisinin izni olmadan da evlenebilir. Ama diğer üç mezhebe göre velinin izni olmadan bir kız veya kadın evlenemez. Sebebi de bu konuda “velisiz nikâh olmaz” mealindeki hadistir.Cenneti kazanmak için ne yapmam lazım?
Cenneti kazanmak için ne yapmam lazım?Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Günahtan tevbe eden, günahı olmayan gibidir.” Allah-u Teâlâ ise: “Ancak kim tevbe eder, iman eder ve salih amel işlerse, işte onlar cennete girerler ve hiçbir şekilde zulme uğramazlar.” buyurmaktadır.
Cenab-ı Hak (cc) Kuran-ı Kerim’de tam 13 yerde anne-babaya iyiliği emretmiştir. Anne-babaya asi olmak ve itaatsizlik etmek ise kebair tabir edilen büyük günahlardandır. “Allah, dört kişiyi cennete sokmayacağını ve onlara cennet nimetlerinden asla tattırmayacağını bildirdi.
Tam Ehliyetsiz Kişiler Bu kişilerin ayırt etme güçleri yoktur. Bu kişiler hukuki hiçbir işlem yapamazlar.Tam ehliyetsiz kişilerin bu bağlamda yaptıkları işlemler kesin hükümsüzdür.
Tam ehliyetsiz kişiler bağış kabul edebilir mi?
Tam ehliyetsiz kişiler bağış kabul edebilir mi?6098 sayılı TBK’nın 287’nci maddesi : “Fiil ehliyeti bulunmayan kişi ayırt etme gücüne sahipse, bağışlamayı kabul edebilir.