Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Anne baba evladina bakmak zorunda mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.230
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anne baba evladına bakmak zorunda mı?​

Süresi. Madde 328 – Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.

Anne babanın çocuklar üzerindeki hakları nelerdir?​

Anne babanın çocuğun üzerindeki hakları nelerdir?
- ÇOCUK HAKLARI. İslâm dini, her hak sahibine hakkını tam olarak ihsan eden ilâhî bir dindir.
- YAŞAMA HAKKI.
- HELAL RIZK HAKKI.
- SÜT EMME HAKKI.
- GÜZEL İSİM HAKKI.
- SÜNNET OLMA HAKKI.
- OYUN HAKKI.
- GÜZEL TERBİYE EDİLME HAKKI.

Islama göre çocuk babanın mıdır?​

Islama göre çocuk babanın mıdır?
medeni hukukumuzda da nesep babadadır. çocuğa erkeğin soy ismi verilir. sebebi olası nesep karışıklıklarına engel olmak içindir. buraya kadar mesele yok. islamda da farklı değildir. nesebin babadan olması çocuğu alıp götürme hakkını babaya vermez. çocuk büyüdüğündeyse baba isterse çocuğu yanına alır….

Kadın erkeğin ailesine bakmak zorunda mıdır?​

Diyanet’in yayınladığı fetvaya göre gelinler, kaynana ya da kayınbabalarına bakmak zorunda değiller. Gelin, kayınvalidesi ve kayınpederine bakmakla doğrudan yükümlü değildir.

Uvey çocuğa bakmak zorunda mı?​

Eşlerden herhangi birisi reşit olamayan üvey çocuklarına özen ve ilgi ile davranmak; topluma sağlıklı bireyler yetiştirmek, anne ve baba şefkatiyle davranmakla sorumludurlar. Medeni kanunumuza göre evlilik birliği kurma konusunda herhangi bir sınırlama yoktur.

Çocuğun Hakları Nelerdir Islam?​

Çocuğun Hakları Nelerdir Islam?
İslâm’da her çocuğun, “terbiye, nefis ve mal”ından sorumlu bir veliye sahip olma hakkı vardır. Bunlara fıkıh kitalarında “Velâyet’üt-Terbiye”, “Velayetü’n-Nefs” ve “Velâyetü’l-Mal” denir. Normal hallerde bunları garantileyecek veli babadır, annesidir. Bunlar da yoksa veraset hakkına göre bir yakınıdır.

Bir annenin hakları nelerdir?​

Anne Hakları 1.Annelik hür seçim olmalıdır. Her kadın çocuk sahibi olma, doğum sıklığını saptama ve sahip olmak istediği çocuk sayısını belirleme hakkına sahiptir. 2.Her kadının üreme sağlığı, gebelik, doğum ve yenidoğan bakımı konusunda yeterli eğitim ve bilgi alma hakkı vardır.
 
Anne babanın çocuklarına bakma sorumluluğu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Eğer çocuk ergin olduğu halde eğitimine devam ediyorsa, ana ve baba durumlarına göre çocuğa bakmakla yükümlüdürler. Bu durum eğitimin sona ermesine kadar devam edebilir.

Anne ve babanın çocuklar üzerinde bazı hakları vardır. İslam'a göre her hak sahibine hakkını tam olarak veren bir din olduğu için çocuk hakları da oldukça önemlidir. Bunlar arasında yaşama hakkı, helal rızık hakkı, süt emme hakkı, güzel isim hakkı, sünnet olma hakkı, oyun hakkı ve güzel terbiye edilme hakkı gibi haklar bulunmaktadır.

İslam'a göre çocuk nesep olarak babadan gelir. Bu durum yasalarda da aynı şekilde geçerlidir. Nesep babada olduğu için çocuğa erkeğin soy ismi verilir. Ancak bu durum çocuğun alıp götürme hakkını babaya vermez. Çocuk büyüdüğünde ise baba isterse çocuğu yanına alabilir.

Kadınların, eşin ailesine bakma sorumluluğu konusunda Diyanet'in yayınladığı bir fetvaya göre gelinler, kayınvalidesi ve kayınpederine doğrudan bakmakla yükümlü değildirler. Üvey çocuklara ise eşlerden herhangi birisi reşit olamadıkları sürece ilgi ve özenle davranmak, topluma sağlıklı bireyler yetiştirmek, anne ve baba şefkati ile yaklaşmak gibi sorumluluklar yüklenir.

Çocukların İslam'da da birtakım hakları vardır. Her çocuğun terbiye, nefis ve malından sorumlu bir veliye sahip olma hakkı vardır. Bu haklar fıkıh kitaplarında "Velâyet'üt-Terbiye", "Velayetü'n-Nefs" ve "Velâyetü'l-Mal" olarak adlandırılır. Veli normal şartlarda bunları gerçekleştirecek kişi baba veya anne olmalıdır, ancak onlar yoksa veraset hakkına göre bir yakının hakları devreye girer.

Son olarak, bir annenin hakları arasında doğum kontrolü yapma ve çocuk sayısını belirleme hakkı gibi temel haklar yer alır. Ayrıca annelerin üreme sağlığı, gebelik, doğum ve yenidoğan bakımı konusunda yeterli eğitim ve bilgi alma hakkı da bulunmaktadır. Bu haklar kadınların sağlıklı ve bilinçli bir şekilde annelik yapmalarını desteklemektedir.
 
Geri
Üst