- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.115
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Anlaşmalı evlilikte boşanma kaç gün?
Tek celsede sonuçlanan anlaşmalı boşanma davalarında Adalet Bakanlığının belirlediği sonuçlanma süresi 40 gündür. Boşanma feragat halinde bir günde kesinleşir. Boşanma kararının nüfus kayıtlarına geçme süresi ise 7 gündür.Anlasmali Bosanmada neler talep edilebilir?
Anlaşmalı boşanma davasının açılabilmesinin ön koşulu tarafların evlilik birliğinin en az 1 yıldır devam ediyor olmasıdır. Bunun yanında eşler boşanmanın beraberinde getireceği birtakım uyuşmazlıklar konusunda da anlaşma sağlamış olmaları gerekmektedir: Nafaka, velayet, maddi ve manevi tazminat talebi.Anlasmali Bosanmada kadının hukuken hakları nelerdir?
Anlasmali Bosanmada kadının hukuken hakları nelerdir?Sonuç olarak, boşanma davasında kadının hakları maddi tazminat, manevi tazminat, tedbir nafakası, yoksulluk nafakası, çocuğun velayeti hakkı, evden uzaklaştırma ve koruma tedbiri alınması hakkı, evlilik sırasında edinilen malların paylaşımını isteme hakkı, ziynet alacağının iadesini isteme hakkı olarak anlaşılmalıdır.
Anlaşmalı boşanma duruşması nasıl olur?
Anlaşmalı boşanmanın en önemli şartı duruşmaya tarafların girme zorunluluğunun bulunmasıdır. Her iki eşin vekili olsa dahi duruşmada asiller hazır bulunmalıdır. Duruşmada hakim boşanmayı kabul edilip edilmediği, protokol maddelerinde mutabık olup olmadığını soracaktır.Yeni evlenen çiftler en erken ne zaman boşanabilir?
Yeni evlenenler ne zaman boşanabilir: Anlaşmalı boşanma davası 1 yıl dolmadan açılamaz. Anlaşmalı boşanmak isteyen kişilerin 1 yıl dolduktan sonra anlaşma metni ile boşanma davası açması mümkündür. Çekişmeli boşanma davalarında ise 1 yıl dolmasına gerek yoktur.Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme?
Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme?Boşanma veya ayrılık davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri veya davadan önce son defa altı aydan beri birlikte oturdukları yer mahkemesidir.
Ancak, anlaşmalı boşanma davasında taraflar kısa sürede boşanmak istiyorsa her iki tarafın duruşmada hazır olması şarttır. Hakim, her iki tarafı dinleyerek boşanma talebiniin özgür iradeye dayalı olup olmadığını kontrol etmek zorundadır. Çekişmeli boşanma davası, ispat açısından bir tartışma sürecinin yürütüldüğü bir dava türüdür.
Çekişmeli boşanma davasında uygulanan usuller anlaşmalı boşanma davasında uygulanmaz; yani karşı tarafa tebligat gönderme, cevap dilekçesi veya ön inceleme aşaması gibi aşamalar geçilerek doğrudan duruşma günü verilir. Tarafların hazırlayarak imzaladığı protokol aile mahkemesi hakimi tarafından duruşmada onaylanarak boşanma kararı verilir.
Ne kadar uzun süre boşanma davası açabilir?
Ne kadar uzun süre boşanma davası açabilir?Eşlerden biri, evlilik birliğinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemek maksadıyla diğerini terk ettiği veya haklı bir sebep olmadan ortak konuta dönmediği takdirde ayrılık, en az altı ay sürmüş ve bu durum devam etmekte ve istem üzerine hâkim tarafından yapılan ihtar sonuçsuz kalmış ise; terk edilen eş, boşanma davası açabilir.