AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anlasmali bosanmalarda surec nasil isler?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.874
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Anlaşmalı boşanmalarda süreç nasıl işler?​

Anlaşmalı boşanma davasında eşler mahkemeye bir boşanma gerekçesi göstermek zorunda değillerdir. 1 yıl evli kaldıktan sonra iki eş de boşanmak istediklerini belirttiğinde hâkim, boşanma kararı vermek zorundadır. Böylece aile içinde yaşanan olaylar, dava dilekçelerine geçirilmeden boşanma süreci tamamlanmaktadır.

2 boşanma davası ne zaman açılır?​

Ortak Yaşamın Yeniden Kurulamaması Nedeniyle Boşanma Davası Eşlerden birisinin açtığı herhangi bir nedene dayalı boşanma davasının reddedilmesi durumunda, boşanmanın reddi kararının kesinleşmesinden itibaren en az üç yıl boyunca bir araya gelinmemiş olması şartı ile eşlerden birisi tekrar boşanma davası açabilir.

Anlaşmalı boşanma davası kaç celsede biter?​

Anlaşmalı boşanma davası kaç celsede biter?
Tek celsede sonuçlanan anlaşmalı boşanma davalarında Adalet Bakanlığının belirlediği sonuçlanma süresi 40 gündür. Boşanma feragat halinde bir günde kesinleşir. Boşanma kararının nüfus kayıtlarına geçme süresi ise 7 gündür.

Anlaşmalı boşanma davası hemen sonuçlanır mı?​

Anlaşmalı boşanma davası hemen sonuçlanır mı?

Boşanma dilekçesi verildiğini nasıl öğrenebilirim?​

Boşanma davası aile mahkemesi tarafından UYAP sistemine işlendiğinde E-Devlet üzerinde de görünür hale gelir ve bu sayede kendi açtığınız boşanma davasını veya size açılan boşanma davasını rahatlıkla görebilirsiniz.

Çekişmeli boşanma davasında taraflar boşanmak istiyorsa?​

Ancak, anlaşmalı boşanma davasında taraflar kısa sürede boşanmak istiyorsa her iki tarafın duruşmada hazır olması şarttır. Hakim, her iki tarafı dinleyerek boşanma talebiniin özgür iradeye dayalı olup olmadığını kontrol etmek zorundadır. Çekişmeli boşanma davası, ispat açısından bir tartışma sürecinin yürütüldüğü bir dava türüdür.

Boşanmak isteyen taraflardan biri nüsha davasını açabilir.?​

Boşanmak isteyen taraflardan biri nüsha davasını açabilir.?
Boşanmak isteyen taraflardan biri iki nüsha dava dilekçesi, varsa eklemek istediği belgeleri ve nüfus cüzdan fotokopisini ekleyerek boşanma davasını avukatsız olarak kendisi de açabilir. Çekişmeli boşanma davasına bakmaya yetkili mahkeme şu şekilde belirlenir: Davalı tarafın yerleşim yeri aile mahkemesinde boşanma davası açılabilir.

Tek taraflı boşanma dilekçesi hazırlanır.?​

Tek taraflı boşanma dilekçesi hazırlanır.?
Tek taraflı boşanma davalarında eşler boşanma dilekçesi hazırlayarak yetkili mahkemede boşanma sürecini başlatır. Çekişmeli boşanmalarda eşlerin geçerli olan sebepleri kanıtlamaları gerekir.

Hangi taraflarca anlaşmalı boşanmaya karar verilir?​

Anlaşmalı boşanma olduğu için eğer hakim ikna olmuş ise yani hâkim tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmiş ve boşanmanın malî sonuçları ile eğer var ise çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi (protokolü) uygun bulmuş ise tek celsede boşanmaya karar verilir.
 
Anlaşmalı boşanma süreci oldukça hızlı ve sorunsuz bir şekilde ilerleyebilir. Eşler birlikte boşanma kararı aldıklarında ve mahkemeye başvurduklarında, genellikle dava dilekçelerine belirli boşanma gerekçeleri eklemelerine gerek yoktur. Eşlerin 1 yıl evli kaldıktan sonra boşanmak istediklerini beyan etmeleri durumunda, hâkim boşanma kararını vermek zorundadır.

Boşanma süreci sırasında önemli bir nokta da çekişmeli boşanma davaları ile anlaşmalı boşanma davaları arasındaki farktır. Çekişmeli boşanma davalarında taraflar arasında anlaşmazlık bulunması durumunda, boşanma süreci uzayabilir ve tarafların mahkemede ispat sunmaları gerekebilir. Ancak anlaşmalı boşanma davalarında taraflar anlaştıkları için süreç daha hızlı ilerler ve genellikle tek celsede sonuçlanabilir.

Anlaşmalı boşanma davasının sonlanma süreci Adalet Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. Bu süre genellikle 40 gündür ve boşanma feragat halinde bir günde kesinleşebilir. Boşanma kararının nüfus kayıtlarına geçme süresi ise 7 gündür.

Eğer boşanma davası açıldıysa ve sizin boşanma dilekçesini öğrenmek istiyorsanız, ilgili dava aile mahkemesi tarafından UYAP sistemine işlendikten sonra E-Devlet üzerinden görülebilir hale gelir. Böylece size açılan veya açtığınız boşanma davasını kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Son olarak, anlaşmalı boşanma davasında hakim tarafların boşanma taleplerinin özgür iradeye dayalı olup olmadığını kontrol etmekle yükümlüdür. Eğer tarafların boşanmaya karar verdiklerine ve malî konularda çocukların durumuyla ilgili kabul edilecek düzenlemelerde anlaştıklarına kanaat getirirse, tek celsede boşanmaya karar verebilir.
 
Geri
Üst