AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anlasmali bosanma protokolune uyulmazsa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anlaşmalı boşanma protokolüne uyulmazsa ne olur?​

Anlaşmalı Boşanma Protokolüne Uyulmazsa İlamlı İcra Başlatılabilir Mi? Anlaşmalı boşanma kararının kesinleşmesi ve kararda belirtildiği sürede diğer eşin borcunu yerine getirmemesi halinde ilamlı icra takibi başlatılabilecektir.

Boşanma sebeplerinden hangisinde hak düşürücü süre ön görülmemiştir?​

Terk sebebi ile çekişmeli boşanma davası hak düşürücü süreye tabi değildir. Terk nedenine dayalı çekişmeli boşanma davası Her zaman açılabilir.
Boşanma sonrası taraflar birbirlerinden mali ve hukuki anlamda neler talep edebilir?
Bunlar; maddi ve manevi tazminat, nafaka yükümlülüğü ve mal rejiminin tasfiyesidir. Eşlerin anlaşarak boşanma kararı vermeleri durumunda, tazminat, nafaka ve malların paylaştırılmasına ilişkin konularda karşılıklı iradelerinin uyuşması beklenir.
Boşanma davasından sonra imza atmazsa ne olur?
Peki taraflar boşanma kararından sonra imza atmazlar ise yani gidip gerekçeli kararı tebellüğ etmez iseler, bu takdirde karar kesinleşmez ve taraflar evli kalmaya devam ederler.

Anlaşmalı boşanma protokolü delil olur mu?​

Anlaşmalı boşanma davalarında protokol bir nevi delil niteliği taşır. Protokol içerisinde her türlü etmen yer edindiği için her iki taraf için de kabul görmesi gerekir.

2 kez boşanma davası nasıl açılır?​

Boşanma davası reddilen taraf, aynı nedenlere dayanarak tekrar boşanma davası açamaz. Ancak, ilk boşanma davasının açılmasından sonra meydana gelen yeni olaylara dayanarak tekrar boşanma davası açabilir. İkinci kez açılan boşanma davasının, kanunda sayılan başka bir boşanma nedenine dayanması şart değildir.
Yardım nafakasını kimler talep edebilir?
Medeni Kanun’un 364. maddesindeki düzenlemeye göre yardım nafakasının; Altsoyda yer alan çocuklar ve torunlardan, Üstsoyda yer alan anne, baba, anneanne, babaanne ve dedelerden, Refah halinde olan kardeşlerden talep edilmesi mümkündür.
Boşanma davası hangi durumlarda reddedilir?
Anlaşmalı boşanmada boşanma reddi sebepleri şunlar olabilir; Anlaşma prosedürü üzerinde birlik sağlanamaması ya da uyumsuzluk. Taraflardan birinin boşanmaktan vazgeçmesi. Taraflardan birinin boşandığında maddi manevi zorluk çekeceğini fark etmesi.

Islama göre kadın hangi hallerde eşini boşayabilir?​

Kadın, yemek içmek ve giyim gibi temel ihtiyaçlarını karşılamayan kocasından boşanabilir. Çünkü bu tür ihtiyaçların karşılanmaması, evlilik akdine uygun değildir. Yine aynı şekilde eşlerden birinin akli melekelerini yitirmesi, evlilik akdinin feshini gerektirir.

Anlaşmalı boşanmada avukat ücretini kim öder?​

Anlaşmalı boşanma davasında eşler dilerse Boşanma Davası Ücretini ve avukatlık ücretlerini aralarında anlaşarak ödeyebilirler. Ancak kural olarak boşanma davasını açan eş yani davacı ödemesi gerekmektedir.
Boşanma davası karara çıktıktan sonra ne olur?
Boşanma davalarının kesinleşmesi ve temyiz edilme olayları 15 gün içerisinde gerçekleşir. Hâkimin sonuca bağlamış olduğu karar taraflara yazılı bir şekilde gönderilir. Boşanma davasının temyiz edilmemesi durumunda ise boşanma davasının kararı resmen kesinleşir.
Boşanma karari ciktiktan sonra dava geri alınabilir mi?
Boşanma davasının geri alınması sürecinde davacının talebi üzerine davalının açık rızası ile davanın geri alınması mümkündür. Bu durumda mahkeme ”karar verilmesine yer olmadığı” kararı verir. Bu kararın verilmesinden sonra davacı harçlarını yeniden yatırmak şartıyla davasını yeniden açabilir.

Islamda evlilik kader mi?​

Kaderin hükmünü veren ise yalnızca Allahtır. Allah (cc.), kulu üzerinde belirlemiş olduğu alın yazısını yani kaderini istediği zaman değiştirebilir, ancak zorlayıcı değildir. Burada belirleyici öge insandır. Mesela evlilik görüşmelerinde seçilecek olan eş ‘İnsanın tercihiyle’ beraber şekillenir.

Islam dinine göre kadın erkeği boşayabilir mi?​

Yani talakın devri teklifinin önce kadın tarafından yapılıp erkeğin daha sonra kabul etmesi gerekir. Bu şekliyle boşama yetkisini alan kadın dilediği zaman boşanabilir (el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 423 vd. ;İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, IV, 551, 552, 573). Tefvîz-i talâk, evlilik devam ederken de olabilir.
Diyanet kadın erkeği boşayabilir mi?
Boşamanın geçerli olması için karı-kocanın aynı mekânda bulunması şart değildir. Buna göre; koca, eşine gıyabında kendisini boşadığını bildirirse veya güvenilir bir kişi kadına, kocasının gıyaben kendisini boşadığını haber verirse boşama gerçekleşmiş olur” denildi.
Anlaşmalı boşanma protokolü bozulabilir mi?
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Bozulur Mu? Boşanma protokolüne imza atan eş daha sonra protokolüne içeriğine kabul etmediğini beyan edebilir ve ya tehdit, baskı ile imza attırılmış sözlü olarak bildirilir imza atmış olsa da protokolü geri döndüre bilir.

Anlaşmalı boşanma protokolü şarta bağlanabilir mi?​

Boşanma kararı şarta bağlı olarak verilemez. Mevcut hali ile anlaşmanın uygun görülmesi ve buna dayalı olarak boşanmaya karar verilmesi doğru değildir…” Görüldüğü üzere Yargıtay içtihatlarında anlaşmalı boşanma protokolünde şarta bağlı hüküm yer alamayacağı belirlenmiştir.

Anlaşmalı boşanmada avukat ücreti ne kadar?​

Buna göre anlaşmalı boşanma davaları 12.500 TL; çekişmeli boşanma davaları 19.000 TL üzerinden ücretlendirilebilir. Boşanma davasına konu maddi ve manevi tazminat talepleri olması halinde avukatlık ücreti 19.000 TL’den az olmamak üzere dava değerinin en az %15’i oranında olmalıdır.
 
Geri
Üst