Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Anlasarak olunceye kadar bakma akdi tapuda iptal olur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anlaşarak ölünceye kadar bakma akdi tapuda iptal olur mu?​

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi resmi şekilde düzenlenmedikçe bakım borçlusu, bakım alacaklısından ya da onun ölümü halinde mirasçılarından taahhüt edilen taşınmazın kendi üzerine aktarılmasını isteyemez. Aksi halde açılan tapu iptal ve tescil davası reddedilir.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde tapu devri ne zaman olur?​

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde tapu devri ne zaman olur?
Ölünceye kadar bakma akdinde taşınmaz malını temlik edenin kanuni ipotek tesis etme hakkı vardır. Bu kanuni ipotek resmi senedinin içerisinde yazılabileceği gibi işlem tarihinden itibaren üç ay içinde tesis edilebilir.

Ölüm akdi bozulur mu?​

Ölüm akdi bozulur mu?
Ölene kadar bakma sözleşmesi feshedilebilir, sözleşmeden dönülebilir veya şartlar oluşmuş ise bozulabilir bir sözleşmedir. Bunun yanında kanun koyucu bakım alacaklısına da sözleşmeyi feshetme imkanı tanımıştır. Buna göre, bakım borçlusunun ölmesi durumunda 1 yıl içerisinde bakım alacaklısı sözleşmeyi feshedebilecektir.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi tapuya şerh edilir mi?​

Ölünceye kadar bakma akdi ile bakım borçlusunun bakım alacaklısını ölünceye kadar bakıp gözetmeyi, bakım alacaklısının da bir malvarlığını ona devretme borcunu üstleniyor. Ölünceye kadar bakma akdinin tapuya tescil edilebiliyor…

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nasıl feshedilir?​

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi nasıl feshedilir?
Peki, ölünceye kadar bakma sözleşmesi nasıl feshedilir? MADDE 616- Tarafların edimleri arasında önemli ölçüde oransızlık bulunur ve fazla alan taraf kendisine bağışta bulunulma amacı güdüldüğünü ispat edemezse diğer taraf, altı ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, sözleşmeyi her zaman feshedebilir.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptalini davasını kimler isteyebilir?​

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptalini davasını kimler isteyebilir?
Bakım alacaklısı, ölünceye kadar bakma sözleşmesi yüzünden kanuna göre nafaka yükümlüsü olduğu kişilere karşı yükümlülüğünü yerine getirme imkanını kaybediyorsa, bundan yoksun kalanlar sözleşmenin iptalini isteyebilirler.

Tapuda hibe bozulur mu?​

Tapu hibe işlemi için gerekli belgeler Rücu şartı ile bağış; bağışı onaylayanın bağışıtamamlamadan önce vefat etmesi durumunda, mülkiyetin bağışı yapana geri dönebiliyor.

Ölünceye kadar bakma akdinde Bakım alacaklısı kanuni ipotek hakkını ne kadar süre içerisinde kullanabilir?​

Ölünceye kadar bakma akdinde Bakım alacaklısı kanuni ipotek hakkını ne kadar süre içerisinde kullanabilir?
Bakım borçlusu veya alacaklısının birden çok kişi olması mümkündür. Ölünceye kadar bakma akdinde taşınmaz malını temlik edenin kanuni ipotek tesis etme hakkı vardır. Bu kanuni ipotek resmi senedinin içerisinde yazılabileceği gibi işlem tarihinden itibaren üç ay içinde tesis edilebilir.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi feshi nasıl yapılır?​

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi feshi nasıl yapılır?

Bakım borçlusu kimdir?​

Bakım alacaklısı sadece gerçek kişiler olabilir. Bakım borçlusu gerçek ya da tüzel kişi olabilir. Eşlerden her biri diğerine bakılmak üzere bir sözleşme yapabilir. Bakım alacaklısı bu sözleşmeyle, bakım borçlusuna karşı ikamet etme, besmele- giydirilme ile görüp-gözetilme haklarını elde eder.

Ölüm akdi nedir?​

Ölüm akdi nedir?
Bir tarafın sahip olduğu mal varlığının tamamını veya bir kısmını bir başka kişiye devretmesi ve taşınmazı devralan kişinin bu devir karşılığında karşı tarafın ölünceye kadar bakımlarını üstlenmesini belirten sözleşmeye ölünceye kadar bakma sözleşmesi denir.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi iptali hangi mahkeme?​

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi iptali hangi mahkeme?
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesi Muris Muvazaası davalarında Görevli ve Yetkili Mahkeme. Hukuk Muhakemeleri kanuna göre aksi belirtilmediği sürece görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Ölünceye kadar bakma akdi mirasçılar tarafından bozulabilir mi?​

Bu talep doğrultusunda mirasçıların saklı paylarının korunması ve hak kayıplarının önlenmesi amacıyla mirasçılara da sözleşmenin iptalini talep etme hakkı tanınmaktadır. Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptali davası mirasçılar tarafından Borçlar Kanunu madde 615’e dayanılarak açılabilecektir.

Bakım sözleşmesi nasıl iptal edilir?​

Bakım sözleşmesi nasıl iptal edilir?
Ölünceye Kadar Bakma Sözleşmesinin İptali. Eğer tarafların sözleşme kapsamında belirledikleri yükümlülükler arasında ciddi bir orantısızlık bulunuyorsa taraflardan biri, 6 ay içinde bildirimde bulunmak kaydıyla sözleşmeyi her zaman feshedebilecektir.
Buna göre; Tarafların edimleri arasında önemli ölçüde oransızlık bulunması ve fazla alan taraf kendisine bağışta bulunulma amacı güdüldüğünü ispat edemezse diğer taraf, altı ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, sözleşmeyi her zaman feshedebilir.

Bağış tenkise tabi midir?​

Bağış tenkise tabi midir?
Miras bırakanın çekişmeli taşınmaz bakımından yaptığı işlem bağıştır. Bağış geçerli işlemlerden olup, koşulları bulunması halinde tenkise tabidir. Bu nedenle tapu iptal ve tescil isteği dikkate alınmaksızın tenkis isteği bakımından hüküm kurulmuş olması kural olarak doğrudur.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi kimler arasında yapılır?​

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi; taraflardan birinin (bakım alacaklısı) ölmeden önce yaptığı işlemlerle mal varlığının tamamını veya bir kısmını devretme, mirasçı atama veya bazı mallarını vasiyet etme gibi edimlerine karşılık; öteki tarafın (bakım borçlusu) ölünceye kadar bakıp gözetmek edimini yüklendiği sözleşme …

Tapuda ölünceye kadar bakma sözleşmesi nasıl yapılır?​

Tapuda ölünceye kadar bakma sözleşmesi nasıl yapılır?
Ölünceye kadar bakma akdi tapu sicil müdürlüğünde resmi senet şeklinde yapılabilir. Bunun yanında noterde ve sulh hakimi huzurunda da yapılabilir. Noter veya sulh hakimi huzurunda yapılmış ise tapu sicil müdürlüğünde tekrar resmi senet düzenlemeye gerek yoktur.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin feshi nasıl olur?​

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin feshi nasıl olur?

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi iptal edilebilir mi?​

Bağışta muvazaa olur mu?​

Bağışta muvazaa olur mu?
Bağışlama Yoluyla Yapılan Devirler Miras bırakanın tapulu taşınmazını, bağışlama yoluyla suretiyle devretmesi halinde muris muvazaası söz konusu olmaz. Zira bağış sözleşmesi tapuda resmi şekilde yapıldığı için geçerli olacağından, muvazaa söz konusu değildir.
 
Ölünceye kadar bakma akdi ile ilgili detaylı bilgiler vermek isterim:

Ölünceye kadar bakma akdi, bir tarafın sahip olduğu mal varlığının tamamını veya bir kısmını bir başka kişiye devretmesi ve taşınmazı devralan kişinin bu devir karşılığında karşı tarafın ölünceye kadar bakımlarını üstlenmesini belirten bir sözleşmedir. Bu sözleşme genellikle tapuda düzenlenir ancak resmi şekilde düzenlenmediği takdirde tapu iptal ve tescil davalarının reddedilebileceği unutulmamalıdır.

Ölünceye kadar bakma akdinde taşınmaz malını temlik edenin kanuni ipotek tesis etme hakkı bulunmaktadır. Kanuni ipotek, resmi senedin içerisinde belirtilebileceği gibi işlem tarihinden itibaren üç ay içinde de tesis edilebilir.

Ölene kadar bakma sözleşmesi feshedilebilir, dönülebilir veya belirli şartlar oluşmuşsa bozulabilir bir sözleşmedir. Bakım alacaklısına da sözleşmeyi feshetme imkanı tanınmış olup, bakım borçlusunun ölümü durumunda 1 yıl içerisinde bakım alacaklısı sözleşmeyi feshedebilir.

Ölünceye kadar bakma akdi tapuya tescil edilebilir. Bakım borçlusunun ve bakım alacaklısının yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla tapuya tescil edilmesi söz konusu olabilir.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin feshi, taraflar arasında önemli orantısızlık bulunduğunda bir tarafın altı ay önceden bildirimde bulunmak kaydıyla sözleşmeyi her zaman feshedebileceği şekilde gerçekleşebilir.

Ölünceye kadar bakma sözleşmesinin iptalini talep etme hakkı, bakım alacaklısı yükümlülüğünü yerine getirme imkanını kaybediyorsa bundan yoksun kalan kişilere tanınmaktadır.

Bağış, belirli koşullarda tenkise tabi olabilir. Bağışlanan malvarlığında muvazaaya ilişkin bir durum mevcutsa tenkis istenebilir.

Ölünceye kadar bakma akdinde kanuni ipotek tesis etme hakkı, işlem tarihinden itibaren üç ay içinde kullanılabilir.

Son olarak, ölünceye kadar bakma sözleşmesinin tapuya şerh edilmesi ve herhangi bir feshi veya iptali durumunda ilgili mahkemelerin yetkili ve görevli olacağı belirtilmelidir.
 
Geri
Üst