AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anlam kotulesmesi nedir ve ornekler?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anlam kötüleşmesi nedir ve örnekler?​

Yine “çocuk” anlamına gelen “velet”in, Türkiye Türkçesinde argo bir tabir olması; Divanü Lügat-it Türk’te geçen “yem” (azık, yemek, taam; I, 480 – 17) sözcüğünün de bugün “hayvan yiyeceği” anlamına dönüşmesi anlam kötüleşmesine örnektir.

Anlam genişlemesi nedir ve örnekler?​

Bir sözcüğün dar anlamdan genel anlama geçerek değişmesidir. Anlam genişlemesi daha çok, toplumsal değişmeler nedeniyle ortaya çıkar. Örneğin, “araba” sözcüğü eskiden sadece “atlı araba’yı karşılarken günümüzde “motorlu taşıtlar” olarak genel bir anlam kazanmıştır.
Yan anlam nedir ve örnekler?
Yan anlam, bir kelimenin temel anlamıyla bağlantılı olarak zamanla ortaya çıkan değişik anlamlarından her biri. Mesela “göz” dendiğinde akla ilk gelen, kelimenin temel anlamı olan organ adıdır. Ama “iğnenin gözü”, “çantanın gözü”, masanın gözü” tamlamalarındaki anlamlar benzetme yoluyla kazandırılmış yeni anlamlardır.
Anlam değişmesi ne demek örnek?
Anlam Değişmesi Bir sözcüğün başlangıçta karşıladığı anlamdan uzaklaşarak zaman içinde başka bir anlamı karşılayacak duruma gelmesidir. “Tütün” sözcüğü eskiden “duman” anlamında kullanılırken bugün “Nikotin içeren yapraklı bitki” anlamında kullanılmaktadır.

Anlam iyileşmesine ne örnek gösterilebilir?​

“Yavuz hırsız ev sahibini bastırır.” cümlesinde görüldüğü gibi. Ancak belli bir dönemden sonra Sultan Selim için bir unvan olmuş ve anlam iyileşmesine uğrayarak ”iyi, güzel, güçlü, yiğit, kahraman” anlamlarında kullanılmaya başlanmıştır.

Anlam ilişkisi ne anlama gelir?​

Yani bir cümleyi aynı anlama gelecek şekilde biraz daha farklı olarak, birkaç değişik ya da yeni kelimeyle söyleyebilmek cümledeki anlamı bulmak demektir. Cümle anlamında verilen bir cümlenin anlamca özdeşi, karşıtı veya yerine konulabilecek cümle sorulur.
Gerçek anlamı ne demek?
Gerçek anlam, sözcüklerin birincil anlamı ile (varsa) bu anlamla doğrudan ilişkili olan anlamlarıdır. Bir sözcüğün mecaz olmayan tüm anlamlarını kapsar. Örneğin tatlı sözcüğü Türkçede “şekerli” anlamına gelen bir sıfattır ve bu anlam sözcüğün temel, yani birinci anlamıdır.
Güzel adlandırma nedir ve örnekler?
Örnek olarak gözleri görmeyen birine kör demek yerine görme engelli denmesi bir güzel adlandırma olmaktadır. Veya duymayan birine sağır kelimesini kullanmak yerine işitme engelli tabiri kullanılması da bir güzel adlandırmaya örnek teşkil etmektedir.

Anlam genişlemesi ve daralması nedir?​

Sözün kavram ve anlam bakımından bir daralmaya uğrayarak, eskiden anlattığı şeyin ancak bir bölümünü, bir türünü anlatır duruma gelmesi, bir sözün genel bir anlamdan özel bir anlama, geniş bir anlamdan daha dar bir anlama geçişi, anlam daralması olarak adlandırılır.

4 Sınıf Türkçe yan anlam nedir?​

Bir sözcüğün temel (gerçek) anlamıyla bağlantılı olarak zamanla ortaya çıkan değişik anlamlarına yan anlam denir. Sözcüğün gerçek anlamının dışında, ancak gerçek anlamıyla az çok yakınlık taşıyan yeni anlamlar kazanması yan anlamı oluşturur.

Anlam kötüleşmesi ne demektir?
Sözcüklerin iyi anlamı terk edip, kötü anlam kazanmasıdır. Örnekler: İlk sözcük eski, ikinci sözcük yeni anlamıdır.
Yiğit anlam daralması mı?
a. Anlam iyileşmesi: Kimi sözcüklerin başlangıçta kötü bir anlam taşırken zaman içinde iyi bir anlam karşılayacak hâle gelmesidir. Yavuz” sözcüğü eskiden “kötü, hırsız” anlamını taşırken daha sonra “yiğit, kahraman” anlamını karşılar duruma gelmiştir ki bu, anlam iyileşmesi vardır.

Anlam daralması ne demek örnek?​

Bir sözcüğün anlamının bir bölümünü zamanla yitirmesine ya da genel bir anlamdan özel bir anlama düşmesine anlam daralması denir. Örnekler: Örneğin, “oğul” sözcüğü eskiden “yavru, çocuk” anlamında hem kız hem de erkek çocuklar için kullanılan bir kelimeyken bugün bu sözcük “sadece erkek çocuklar” için kullanılmaktadır.

Türkçede daralma ne demek?​

Ünlü daralması, Türkçedeki ses olaylarından biridir. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor.
Anlam gelişmesi nedir?
Bir göstergenin, sınırlı bir gösterilen alanına sahipken genelleşerek daha geniş, daha kapsayıcı bir anlam alanı kazanmasına anlam genişlemesi denir. Bir sözcüğün dar anlamdan genel anlama geçerek değişmesidir. Anlam genişlemesi daha çok, toplumsal değişmeler nedeniyle ortaya çıkar.
Cümle anlam daralması nedir?

Anlam genişlemesi nedir örnekler?​

 
Geri
Üst