AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anlam daralmasi neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anlam daralması neden olur?​

Bir sözcüğün anlamının bir bölümünü zamanla yitirmesine ya da genel bir anlamdan özel bir anlama düşmesine anlam daralması denir. Örnekler: Örneğin, “oğul” sözcüğü eskiden “yavru, çocuk” anlamında hem kız hem de erkek çocuklar için kullanılan bir kelimeyken bugün bu sözcük “sadece erkek çocuklar” için kullanılmaktadır.

Anlam daralması ne demektir?​

Anlam daralması ne demektir?
Ünlü daralması, Türkçedeki ses olaylarından biridir. a veya e ünlüleriyle biten bir fiile -yor eki getirildiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü, ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür: sakla + yor > saklıyor. dile + yor > diliyor.

Anlam değişmesi nedir ve örnekler?​

Anlam Değişmesi Bir sözcüğün başlangıçta karşıladığı anlamdan uzaklaşarak zaman içinde başka bir anlamı karşılayacak duruma gelmesidir. “Tütün” sözcüğü eskiden “duman” anlamında kullanılırken bugün “Nikotin içeren yapraklı bitki” anlamında kullanılmaktadır. Görüldüğü üzere sözcük, anlam değişmesine uğramıştır.

Anlam genişlemesi nedir ve örnekler?​

Anlam genişlemesi nedir ve örnekler?
Bir sözcüğün dar anlamdan genel anlama geçerek değişmesidir. Anlam genişlemesi daha çok, toplumsal değişmeler nedeniyle ortaya çıkar. Örneğin, “araba” sözcüğü eskiden sadece “atlı araba’yı karşılarken günümüzde “motorlu taşıtlar” olarak genel bir anlam kazanmıştır.

Niye de daralma var mı?​

“de-” ve “ye-” fiil köklerine gelecek zaman, istek kipi, sıfat-fiil ve zarf-fiil eki getirildiğinde veya başka bir ek getirilip de araya -y- kaynaştırma harfi girdiğinde, bu sesler (a, e) daralarak ı, i, u, ü olur. Not: deyince, deyip örneklerindeki e, yazıda korunur. ne-ye>niye kelimesinde de daralma vardır.

Bir kelimenin anlamının değişmesi nedir?​

Bir kelimenin anlamının değişmesi nedir?
Sözcükte anlam değişmesi, Türkçe’de meydana gelen bir dil olayıdır. Bazı sözcükler zaman içinde farklı anlamlar kazanabilir. Kendi içinde beşe ayrılır; anlam iyileşmesi, anlam kötüleşmesi, anlam genişlemesi, anlam daralması ve güzel adlandırma. Dildeki anlam değişmesi sürekli devam eder.

Anlam genişlemesine uğramak ne demek?​

Anlam genişlemesi Bir sözcüğün özel bir anlamı terk edip, genel bir anlam almasıdır. Örnekler: İlk sözcük eski, ikinci sözcük yeni anlamıdır.

Anlam genişlemesi nedir TDK?​

Anlam genişlemesi nedir TDK?
Türkçede yer alan bazı kelimelerin belli anlamın dışında daha geniş bir anlama sahip olması anlam genişlemesi olarak ifade edilmektedir.

Sözcükte anlam değişmesi dilde neyi gösterir?​

Bakıyor da ünlü daralması var mı?​

Bakıyor da ünlü daralması var mı?
Buna göre, aşağıdaki kelimelerde ünlü daralması yoktur: Oturuyor, iniyor, bakıyor…

Gidiyor da ünlü daralması var mı?​

Yoktur. “git-> gid” sözcüğünde sadece ses olayı olarak ünsüz yumuşaması durumu vardır.
 
Anlam daralması, bir sözcüğün anlamının zamanla belirli bir kısmını yitirmesi veya daha genel bir anlamdan daha spesifik bir anlama doğru evrilmesidir. Örnek olarak verdiğiniz "oğul" kelimesinin yalnızca erkek çocuklar için kullanılmasına odaklanan bir anlam daralması örneğidir. Benzer şekilde, "tütün" kelimesinin "duman" yerine "nikotin içeren yapraklı bitki" anlamını karşılaması da anlam daralmasına bir örnektir.

Anlam değişmesi ise bir kelimenin başlangıçta taşıdığı anlamdan farklı bir anlama doğru evrilerek zamanla yeni bir anlam kazanmasıdır. Örneğin, "araba" kelimesinin eskiden sadece "atlı araba" anlamına gelirken günümüzde "motorlu taşıtlar"ın genel bir adını ifade etmesi anlam genişlemesine bir örnektir.

Ünlü daralması ise Türkçedeki ses olaylarından biridir. Kelimelerde a ya da e ünlüsü ile biten fiillere "-yor" eki eklendiğinde, fiilin son hecesindeki ünlü ı, i, u, veya ü ünlülerinden birine dönüşür. Örneğin, "sakla + yor > saklıyor" ve "dile + yor > diliyor" şeklinde örnekler verilebilir.

Son olarak, "bakıyor" ve "gidiyor" gibi kelimelerde ünlü daralması gözlemlenmez, çünkü bu kelimelerde sadece ses olaylarından biri olan ünsüz yumuşaması mevcuttur. Ünlü daralması daha çok fiil köklerine eklenen eklerle ilgili bir ses olayı olarak dikkat çekmektedir.
 
Geri
Üst