AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Anksiyete, tanımlanan yahut tanımlanmayan bir tehdit beklentisiyle oluşan, bireyde güzel olmayan hisler uyandıran içsel çatışmalarla karakterizedir.

Dert, tehdit olarak algılanan bir durum karşısında çok reaksiyon ve ağır kaygı hissiyle belirir, korkuyu geçmiş ve gelecek döngüsünde ilerleyen, endişeyle yakından alakalı bir süreç olarak da tanımlayabiliriz.

Tasa, bireyin hayatta kalma, güvenlik, haz, acıdan kaçma üzere evrimsel ahenk uğraşını hami bir reaksiyondur ancak birey ağır ve daima devam eden kaygı hali, dert hissini denetim etmekte zahmet çekme ve panik durumu bireyin fonksiyonelliğini etkilediği durumlarda tasa bozukluğu olarak tanımlanmaktadır.

Çarpıntı, terleme,titreme, teneffüs zorluğu, baş ağrısı,baş dönmesi, kaslarda gerginlik üzere (fiziksel) başına berbat bir şey geleceğini düşünme, rezil olma, delireceğim, çok sonluluk tahammülsüzlük ve huzursuzluk, makûs bir haber alacağı beklentisi, konsantrasyonda azalma, çabuk irkilme, gibi(bilişsel) bileşenlerle ortaya çıkabileceği üzere çoklukla nedeni meçhul, tanımlanamayan bir kaygı hali olarak da ortaya çıkar.

Anksiyete bozukluğu yaygınlığı en yaygın bozukluklardan biridir, bayanlarda 2 kat daha sıktır. Yaşla birlikte görülme sıklığı artar.

Tasa Bozukluğu Sürecinde Tedavi

Anksiyete bozukluğunun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Genetik faktörler, travmatik yaşantılar, sıhhat sıkıntıları, çevresel etkenler, fonksiyonsuz bağlanma tarzları üzere birçok nedene bağlı ortaya çıkabilir. Anksiyete bozukluğunun tedavisi bireyin, sahip olduğu semptomların, sıklığına, yoğunluğuna ve çokluğuna nazaran değişebilir.

Anksiyete bozukluğu tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Belirtilerini azaltmak, denetim altına almak için birçok tedavi mevcuttur. Bunlardan biri de psikoterapidir.

Psikoterapi, ruh sıhhati uzmanıyla yapılan konuşma tedavisidir. Bu tedavideki emel kişi de dert yaratan fikir ve davranışsal örüntülerini tekrar düzenleme, bilişsel ve yaşantısal tekniklerle fonksiyonsuz başetme marifetleri yerine sağlıklı başetme maharetleri kazandırmaktır.
 
Geri
Üst