AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ankaranın En Önemli Özelliği

haberci

Yeni Üye
Ankara'nın En Manâlı Özelliği,
Ankaranın Kayda Değer Özellikleri
Ankaranın En Önemli Özellikleri;Ankara çağlar boyu Anadolu Medeniyetlerinin beşiği, Başkent olmasından sonradan bilhassa kültürel etkinlikleri açısından seri bir toplumsal gelişme ve yenileşme içerisindedir Eski Anadolu kültüründen günümüze kadar çoğu uygarlığın uğrağı olan gelenek, görenek ve kültürdeki gelişmelerin derin izlerini genel olarak kırsal kesimde daha keskin görülmektedir
Eğitim ve öğretim açısından Türkiye'nin manâlı merkezlerinden biri olan Ankara'da 150'den fazla ilk ve orta dereceli mektep ile halk eğitim merkezi vardır Ayrıca 14 üniversite ve bir harp okulu hizmet vermektedir Bu üniversiteler il genelinden öğrencilere eğitim verdiği gibi, il dışından ve öğrenci metamorfoz programları ile yurtdışından gelen öğrencilere de eğitim vermektedir
Ankara'da bulunan üniversitelerin bir bölümü Türkiye'nin bir bölümü, Avrupa'nın ve dünyanın en önemli üniversiteleri arasında gösterilir
Ankara'daki sinema alanındaki kayda değer organizasyonlardan biri Ankara Milletlerarası Film Festivali'dir1998 yılından beri düzenlenen karnaval, belgesel, uzun film ve kısa film yarışmaları barındırır Yaklaşık 17 dalda ödül dağıtılır
Ankara'daki kayda değer parklar arasında Atatürk Orman Çiftliği, Altınpark, Gençlik Parkı, Abdi İpekçi Parkı, Güven Park, Kurtuluş Parkı, Seymenler Parkı, Bitkibilimsel Parkı, Kuğulu Park, Harikalar Diyarı, Göksu Parkı, Köroğlu Parkı, 50Yıl Parkı ve Mavi Göl sayılabilir Bu parklar arasında Harikalar Diyarı, 1 milyon 300 bin m²'lik alanıyla Avrupa'nın en büyük parkıdır
Ankara'da kente giriş çıkışlarda diğer önemli yer Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi yani özetle AŞTİ'dir
Tren yolu ile giriş çıkışta en kayda değer yer TCDD Ankara Garı'dır
Ankara İlinin özellikle; Dikmen, Çankaya ve Gazi Osman Paşa semtlerinde eski Osmanlı mimarisinin taklidi ile başlayan eğilim; modern mimariye dönüşerek şimdiki çağdaş Türk mimarisinin biçim ve stiline önderlik etmiştir bununla birlikte Ankara Kalesindeki eski konak ve evler hemen hemen hiç bozulmadan günümüzde de yaşamaktadır Ankara'da 30 civarında devlete ait ve özel müze, yeni tesisleri ile bir Ulusal Kütüphane, 43 halk, 1 gezici ve 1 çocuk kütüphanesi mevcuttur Hem ulusal ve uluslar arası kongre turizmine hitap eden fazla sayıda resmi ve özel organizasyonlar kültürel faaliyetleri canlı tutmaktadır Ankarada kültür ve sanat etkinliği belirten 343 dernek ve vakıf faaliyette bulunmaktadır Yine 418 matbaa, 32 sinema, 8 devlet tiyatrosu ile 21 özel tiyatro faaliyetlerini sürdürmektedir
Ankara Başkent olduktan sonradan müzecilik alanında başarılı çalışmalarla adını duyurmuştur Anadolu Medeniyetleri (Kazıbilim) ve Etnografya Müzeleri Cumhuriyetimizin ilk yıllarında kurularak, eserleri ile şipşak zenginleşen müzelerimizdir *

Ankara'nın en önemli özelliği, Anadolu medeniyetlerinin beşiği olmasıdır. Başkent olmasının ardından kültürel etkinlikler açısından hızlı bir toplumsal gelişme ve yenilenmenin yaşandığı Ankara, geçmişten günümüze kadar birçok uygarlığın etkisi altında kalmıştır. Gelenek, görenek ve kültürdeki gelişmeler özellikle kırsal kesimde daha belirgin bir şekilde izlenebilmektedir.

Ankara eğitim ve öğretim açısından Türkiye'nin önemli merkezlerinden biridir. Şehirde 150'den fazla ilk ve orta dereceli okul ile halk eğitim merkezi bulunmaktadır. Ayrıca 14 üniversite ve bir harp okulu da Ankara'da hizmet vermektedir. Bu üniversiteler, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'nın ve dünyanın en önemli üniversiteleri arasında gösterilmektedir.

Ankara'da düzenlenen Ankara Uluslararası Film Festivali, sinema alanındaki önemli organizasyonlardan biridir. 1998 yılından beri düzenlenen festival, karnaval, belgesel, uzun metraj ve kısa film yarışmalarına ev sahipliği yapmaktadır ve yaklaşık 17 farklı kategoride ödüller dağıtılmaktadır.

Şehirde bulunan parklar arasında Atatürk Orman Çiftliği, Altınpark, Gençlik Parkı, Kuğulu Park gibi önemli yeşil alanlar bulunmaktadır. Harikalar Diyarı, Avrupa'nın en büyük parkı olma özelliğine sahip 1 milyon 300 bin metrekarelik bir alana sahiptir.

Ankara'nın giriş çıkışlarından biri olan Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi (AŞTİ) ve Tren Garı da şehirdeki önemli noktalardan biridir. Ankara'nın semtlerinde bulunan eski Osmanlı mimarisinin modern mimariye dönüşerek çağdaş Türk mimarisinin temellerini oluşturduğu belirtilmektedir.

Ankara'da müzecilik alanında da önemli çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Etnografya Müzesi, Cumhuriyet döneminde kurularak ülkemizin kültürel mirasını zenginleştiren önemli müzeler arasındadır. Ankara'da bulunan birçok müze, kütüphane, tiyatro ve sanat etkinlikleriyle kültürel ve sanatsal faaliyetler canlı tutulmaktadır.

Geri