AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Anjiyodisplazi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Anjiyodisplazi nedir?​

Anjiodisplazi nedir? Anjiodisplazi sindirim sisteminde en sık olarak rastlanılan anormal damar gelişimidir. Yemek borusu, mide (Dieulafoy lezyonu), ince bağırsak ve kalın bağırsakta yer alabilirler. Olguların % 40-60’ında mide ve bağırsakta çok sayıda anjiodisplazi odağı yer alır.

Anjiyodisplazi, anormal damarsal yapılanma durumunu ifa- de eden genel bir kavramdır. Doğuştan, kalıtsal sendromlar ile birlikte erken yaşlarda ortaya çıkabileceği gibi, genellikle yaşamın ilerleyen dönemlerinde de ortaya çıkabilir.

Anjiodisplazi neden olur?​

Anjiodisplazi oluşum sebepleri tam olarak bilin- memekle birlikte yaşlanmaya bağlı olarak damar duvarında oluşan dejenerasyona bağlı olduğu düşünülmektedir (1). Klinikte hematemez, melena, hematokezya veya asemptomatik şekilde karşımıza çıkabilir.
Anjiodisplazik lezyon nedir?
Anjiodisplazi sindirim sisteminde en sık olarak rastlanılan anormal damar gelişimidir. Yemek borusu, mide (Dieulafoy lezyonu), ince bağırsak ve kalın bağırsakta yer alabilirler. Olguların % 40-60’ında mide ve bağırsakta çok sayıda anjiodisplazi odağı yer alır.
Gastrik Anjiodisplazi nedir?
gastrointestinal sistemin en sık görülen damar anomalisidir. çeşitli sistemik hastalıklarda veya yaşlanmayla kolon mukozasındaki kapiller ve venöz yapılar dilate olarak damar duvarı zayıflar ve bunun sonucunda spontan kanamalar görülebilir. 60 yaş üstü hastalarda en sık alt gastrointestinal sistem kanama sebebidir.

Hematokezya nedir ne demek?​

Hematokezya: Parlak kırmızı veya maun renginde gaita ile karakterize kanamadır.

Kolonik Anjiodisplazi nedir?​

Anjiyodisplazi, gastrointestinal kanal mukoza ve submukozasında belirgin olarak dilate izlenen damarsal lezyonlardır. Yaşla birlikte görülme sıklığı artmakta ve sistemik hastalıklara eşlik edebilmektedir.
Divertikül ne demek tıp?
Divertikül kalın bağırsaktan (kolon) dışarıya çıkan balon şeklinde keseciklerdir. Genellikle kalın bağırsak kasının zayıf bölgelerinde oluşur. Tek keseye divertikül denirken, bunlar sayıca çok fazlaysa divertikülozis olarak adlandırılır.
Hematokezya nasıl olur?
Üst GİS kanama şiddetli ve barsak hareketleri süratliyse hematokezya şeklinde pasaj görülebilir. Hematokezya ile başvuran hastada öncellikle üst GIS kanama dışlanmalıdır. Fizik muayenede kronik karaciğer hastalığına ait bulgular değerlendirilmelidir.

Alt GIS kanaması nedir?​

Alt GİS kanaması; Treitz ligamanından anüse kadar herhangi bir odaktan olan kanamalardır. Alt GİS kanamalar daha çok hematokezya şeklinde görülürler. Melena, kolonun proksimal kısımlarındaki kanamalarda görülebilir.
 
Geri
Üst