Anjioodem hangi durumlarda ortaya cikar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
248.089
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Anjioödem hangi durumlarda ortaya çıkar?​

Herediter anjioödem, kandaki “C1 inhibitör” miktarının azlığı ya da işlevinin bozulmasıyla ortaya çıkar. C1 inhibitör yokluğunda ya da işlevini iyi yapamadığında çok etkili bir damar genişletici etkisi olan bradikinin artışı olur. Herediter Anjioödem kalıtsal olarak geçiş gösterir.

Anjiyoödem nasıl geçer?​

Herediter anjioödem ataklarının tedavisinde, soruna neden olan mekanizmaya yönelik olarak C1- esteraz inhibitörü takviyesi yapılmaktadır. Ayrıca alternatif olarak kallikrein ve bradikinin maddelerini engelleyen ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Anjioödem hangi ilaç kullanılır?
H1 antihistaminikler kronik ürtiker ve anjioödem tedavisinde esas kullanılan ilaçtır. Bazı H1 antihistaminikler ürtiker alt tiplerinde tercih edilirler. Hidroksizin, kolinerjik ürtikerde, siproheptadin (2-4 mg 6 saatte bir) soğuk bağımlı ürtikerde tercih edilir.

Anjiyo ödem hastalığının tedavisi var mı?​

Herediter Anjiyoödem tedavisi olan nadir bir hastalıktır. Uygun ilaçlar kullanıldığı sürece HAÖ hastaları yaşam kalitelerini koruyabilir ve günlük hayatlarına devam edebilirler.

Anjioödem tehlikeli mi?​

Dilde ve boğazda olmadıktan sonra ve anafilaksinin bir parçası olmadıktan sonra tek başına anjioödem tehlikeli değildir. Boğazda anjioödem olduğunda nefes darlığı, ses kısıklığı, yutkunma güçlüğü ve boğulma gibi hayatı tehdit edici şikayetlere yol açabilir.
Anjioödem tanısı nasıl konur?
Şüphelenilen hastada, tarama testi olarak kullanılan C4 molekülünün seviyesine bakmak gerekir. C4 bu hastalıkta düşük seyreden, başka bir komplemandır. C4 seviyesi düşük tespit edilen hastada, C1 inhibitör seviyesine ve fonksiyonuna bakarak kesin teşhis konur. Rutin olarak, gen analizi yapılması tavsiye edilmez.
İlaçların ya da herhangi bir tetikleyicinin varlığı durumunda ortaya çıkan anjioödem atakları 72 saate kadar sürebilir. Bazı şiddetli vakalarda ise bu süre daha da uzayarak 92 saati bulabilir.
Tıp dilinde Herediter Anjiyoödem (HAÖ) olarak bilinen bu hastalık, kaşıntısız şişlik atakları ile kendini gösteriyor. Özellikle solunum sistemi bölümünün tutulması, hastanın boğularak ölüme neden olabiliyor.
C1 inhibitör eksikliği nasıl giderilir?
Kişinin kandaki C1 inhibitör maddesi eksik oluyor. Bu, pıhtılaşmayla ilgili bir madde ama bunun eksikliği kişide zaman zaman ağrılı, 3-4 gün süren şişmelere neden oluyor. Bunun tek tedavisi, yerine koyma şeklinde. Şiştiği anda hastaya bu maddeyi iğneyle damar yolundan uygulayarak bu atağı düzeltebiliriz.

Anjioödem ne zaman geçer?​

Alerjik ürtikerde alerjene maruziyet kesilince hastalık birden geçer fakat idiyopatik ve fiziksel ürtikerde hastalık sadece 1 kaç gün, günlerce, haftalarca ya da aylarca devam edebilir. Ürtiker 6 haftadan kısa sürerse akut ürtiker anjioödem, daha uzun sürerse kronik ürtiker anjioödem olarak adlandırılır.

Kolinerjik ürtiker öldürür mü?​

Anafilaktik şok tablosu ile karşımıza çıkabilen kolinerjik ürtiker hayati tehlike yaratabilir. Özellikle egzersiz sonrasında yaygın ürtikeri baş dönmesi ve nefes darlığı şikayetleri olan hastaların alerji uzmanları tarafından görülmesi ve değerlendirilmesi gereklidir.
Anjioödem tehlikesi nedir?
Herediter Anjiyoödem, çok nadir ve potansiyel olarak hayatı tehdit eden genetik bir hastalıktır. Ellerde, yüzde, ayak ve bacaklarda hatta nefes yolunda gerçekleşen ani şişme(anjioödem)ataklarıyla seyreder.

C1 esteraz inhibitör testi nedir?​

Testin anlamı: C1-INH serpin grubu enzim inhibitörlerinden bir glikoproteindir. Kallikrein ve plazmin gibi bazı enzimlerin inhibisyonunda ve faktör XI ve XII’nin ve aynı zamanda C1r ve C1s’in aktivasyonunda rol alır. C1 aktivasyonu için bilinen tek kontrol mekanizması konumundadır.

Kronik Ürtikerden nasıl kurtulurum?​

Ürtiker tedavisinde birinci öncelik antihistaminik ilaçlardır. Antihistaminik ilaçlara başlayan hastalarda tedaviye yanıt alınamaması halinde doz arttırımı yapılabilir. Bunun da işe yaramaması halinde anti Ig-E enjeksiyonları (Omalizumab) önerilebilir.
 
Geri
Üst